Galeria trunków - Drinki

Spring Fever - lekki drink z truskawkami i winem

Drink Spring Fever

Spring Fever to kwintesencja wiosennej świeżości. Ten lekki, musujący drink łączy w sobie naturalną słodycz truskawek, kwiatowe nuty syropu z czarnego bzu i orzeźwiający sok z cytryny. Całość dopełnia różowe wino musujące, które nadaje koktajlowi elegancji i delikatnych bąbelków. W smaku Spring Fever przypomina połączenie klasycznego Hugo (dzięki syropowi z bzu i musującemu winu) z truskawkową wersją Bellini

To idealna propozycja dla osób, które cenią sobie owocowe i lekko kwiatowe nuty, bez nadmiaru alkoholu. Jest subtelny, lekko słodki, z cytrusową świeżością, która sprawia, że każdy łyk pobudza zmysły – jak pierwszy ciepły dzień wiosny. Sprawdzi się doskonale jako aperitif, koktajl na letnie przyjęcie w ogrodzie, a także podczas spokojnego wieczoru na tarasie. Jeśli lubisz lekkie drinki na bazie prosecco, z pewnością pokochasz Spring Fever.

Przepis na Spring Fever

Składniki

  • 4–5 świeżych truskawek
  • 20 ml syropu z kwiatów bzu czarnego
  • 15 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 100 ml schłodzonego różowego wina musującego (np. rosé prosecco)
  • plasterek cytryny do dekoracji
  • kilka kostek lodu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na połówki lub ćwiartki.

  2. Wrzuć truskawki do shakera lub bezpośrednio do szklanki (np. kieliszka do wina) i delikatnie je rozgnieć muddlerem lub łyżką, by puściły sok.

  3. Dodaj syrop z kwiatów bzu oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

  4. Wymieszaj lub lekko wstrząśnij, jeśli używasz shakera.

  5. Dodaj lód (jeśli chcesz) i dopełnij schłodzonym różowym winem musującym.

  6. Delikatnie zamieszaj, by składniki się połączyły.

  7. Udekoruj plasterkiem cytryny na brzegu kieliszka.

Oceń drink
  • Autor: Galeria Trunków
  • Aktualizacja: 2025-04-13
  • Dodaj komentarz (0)

Nowy komentarz

Odpowiadasz użytkownikowi:Anuluj

Captcha