Spring Fever - lekki drink z truskawkami i winem

Spring Fever to kwintesencja wiosennej świeżości. Ten lekki, musujący drink łączy w sobie naturalną słodycz truskawek, kwiatowe nuty syropu z czarnego bzu i orzeźwiający sok z cytryny. Całość dopełnia różowe wino musujące, które nadaje koktajlowi elegancji i delikatnych bąbelków. W smaku Spring Fever przypomina połączenie klasycznego Hugo (dzięki syropowi z bzu i musującemu winu) z truskawkową wersją Bellini.
To idealna propozycja dla osób, które cenią sobie owocowe i lekko kwiatowe nuty, bez nadmiaru alkoholu. Jest subtelny, lekko słodki, z cytrusową świeżością, która sprawia, że każdy łyk pobudza zmysły – jak pierwszy ciepły dzień wiosny. Sprawdzi się doskonale jako aperitif, koktajl na letnie przyjęcie w ogrodzie, a także podczas spokojnego wieczoru na tarasie. Jeśli lubisz lekkie drinki na bazie prosecco, z pewnością pokochasz Spring Fever.
Przepis na Spring Fever
Składniki
- 4–5 świeżych truskawek
- 20 ml syropu z kwiatów bzu czarnego
- 15 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 100 ml schłodzonego różowego wina musującego (np. rosé prosecco)
- plasterek cytryny do dekoracji
- kilka kostek lodu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
-
Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na połówki lub ćwiartki.
-
Wrzuć truskawki do shakera lub bezpośrednio do szklanki (np. kieliszka do wina) i delikatnie je rozgnieć muddlerem lub łyżką, by puściły sok.
-
Dodaj syrop z kwiatów bzu oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
-
Wymieszaj lub lekko wstrząśnij, jeśli używasz shakera.
-
Dodaj lód (jeśli chcesz) i dopełnij schłodzonym różowym winem musującym.
-
Delikatnie zamieszaj, by składniki się połączyły.
-
Udekoruj plasterkiem cytryny na brzegu kieliszka.