Likier - Niezwykłe zastosowania i smakowe inspiracje
Likier to alkohol o wyjątkowo zróżnicowanym spektrum smakowym, który zdobył popularność dzięki swojej wszechstronności i możliwości tworzenia unikalnych kompozycji smakowych. To słodki napój alkoholowy, który często jest aromatyzowany przyprawami, ziołami, owocami czy innymi dodatkami, nadając mu charakterystyczny smak. Na rynku dostępne są liczne marki likierów, oferujące unikalne receptury i smakowe doznania. Niektóre z nich stały się klasycznymi składnikami popularnych drinków, jak na przykład likier kawowy w espresso martini czy likier pomarańczowy w cosmopolitanie.
Baileys to irlandzki likier tworzony na bazie śmietanki i whisky, z dodatkiem wanilii i kakao. Do produkcji używa się składników najwyższej jakości, nie stosuje się żadnych środków konserwujących. Baileys posiada umiarkowaną zawartość alkoholu, charakteryzuje się łagodnym smakiem irlandzkiej whiskey, gęstą, kremową konsystencją i bursztynowym kolorem.
Baileys po raz pierwszy wyprodukowany został 30 lat temu i do chwili obecnej produkowany jest wyłącznie w Irlandii, skąd każdego roku ponad 80 milionów butelek dostarczanych jest do ponad 130 krajów całego świata. Jest najczęściej kupowanym likierem na świecie. W każdej minucie ponad 2000 osób kupuje Baileys. Przez polskich konsumentów Baileys określany jest jako jeden z nielicznych likierów cechujących się wysoką jakością i niepowtarzalnym smakiem (IPSOS, badania jakościowe 2004). Najlepiej smakuje podany na lodzie, ale również świetnie sprawdza się jako dodatek do kawy.
To krystalicznie czysty, wysoko procentowy (40%) likier skomponowany w 1849 roku przez braci A. i E.J. Cointreau. Jego szczególnie ważnym składnikiem są gorzkie i słodkie skórki pomarańczy, uprawianych na plantacjach w Hiszpanii, Brazylii i na Haitii. Poddawane są one długiemu, skomplikowanemu procesowi technologicznemu, który stanowi tajemnicę firmy. W wyniku owego procesu powstaje likier, którego unikatową cechą jest reakcja na chłód - w temperaturze pokojowej jest krystalicznie przezroczysty, po oziębieniu zaś lub dodaniu lodu pojawiają się w nim pięknie opalizujące chmurki. W Polsce Cointreau został wprowadzony na początku naszego wieku. Jest nieodzownym elementem wyposażenia każdego baru.
Drambuie to światowej sławy likier produkowany w Szkocji na bazie single malt whisky, wyciągu ziołowego (m.in. gałka muszkatołowa i szafran) i miodu pochodzących ze szkockich wrzosowisk. Od 250 lat likier ten produkowany jest według niezmienionej procedury. Można go pić bez dodatków, z lodem albo w koktajlach. Zawartość alkoholu: 40% obj.alk.
Jagermeister to likier ziołowo-korzenny pochodzący z Niemiec. Ma słodko-gorzki smak. Recepturę otrzymywania opracowano w 1934 roku. Otrzymywany jest w wyniku macerowania w spirytusie 56 ziół i przypraw korzennych m.in. tymianku, rumianku, drzewa sandałowego, szafranu, imbiru, rozmarynu, borówki, bazylii, pietruszki, cynamonu. Proces macerowania trwa około 1,5 roku. Zawartość alkoholu: 35% obj.alk
Kahlua to najlepiej sprzedający się likier kawowy na świecie. Ma meksykański rodowód. Wytwarzany jest z prażonych ziaren kawy i spirytusu z trzciny cukrowej, doprawionych delikatnie wanilią. Można go pić z mlekiem, wódką, a także z wieloma innymi dodatkami. Jest też idealnym składnikiem szeregu drinków. Zawartość alkoholu: 20% obj.alk.
Passoa to likier produkowany z soku owoców marakui. Jest to świeży, egzotyczny i aromatyczny likier o niskiej zawartości alkoholu, uzyskany z mieszanki kwiatów i owoców tropikalnych passion fruit (m.in. Maracuja). Passoa ma ciepły, jasnoczerwony kolor i kwiecisty zapach, co sprawia, że jest składnikiem wielu drinków, docenianym przez profesjonalnych barmanów. Zawartość alkoholu: 17,5% obj.alk.
Sheridan's to wyśmienite połączenie likieru śmietankowego oraz likieru kawowego zmieszanego z irlandzką whiskey. Do produkcji używa się śmietanki najwyższej jakości. Posiada umiarkowaną zawartość alkoholu (15,5 %), łagodny smak irlandzkiej whiskey połączonej z kawą. Konsumenci cenią Sheridan's przede wszystkim za wspaniały smak oraz unikalne opakowanie, natomast umiejętnie nalany rozwarstwia się w kieliszku - kawa na dole, śmietanka na górze.