Whisky amerykańska - różnorodność smaków i aromatów
Bulleit to bourbon amerykański, którego kompozycja tworzona jest zgodnie z 175-letnią recepturą. Charakteryzuje się aromatem żytniego ziarna oraz drewna z beczek. Bulleit leżakuje w dębowej beczce od 4 do 6 lat.
Barwa: intensywna, bursztynowa. Aromat: pełen słodyczy, z dominującymi nutami miodu, wanilii i marmolady pomarańczowej. Smak: wyjątkowo dojrzały, dymny, z nutą wanilii i pikantnymi akcentami. Serwowanie: najlepiej podawać z lodem w szklance typu tumbler
Bulleit Rye to żytnia whiskey marki Bulleit wydana w 2011 roku. Przez ekspertów uważana jest za jedną z najlepszych whiskey w swojej kategorii. Produkowana jest w Lawrenceburgu, w stanie Kentucky. Receptura tej whiskey zawiera 95% destylatów żytnich oraz 5% destylatów ze słodowanego jęczmienia. Bulleit Rye dojrzewa w dębowych beczkach przez około 4 lata.
Gentleman Jack Rare Tennessee Whiskey jest wysokiej klasy whiskey, wytwarzaną w Jack Daniel Distillery. Gentlemen Jack jest jedyną na świecie whiskey filtrowaną dwukrotnie przez 3-metrową warstwę klonowego węgla drzewnego, pierwszy raz zanim trafi do nowych, dębowych beczek, drugi raz już po zakończeniu dojrzewania . Najbardziej przypadnie do gustu konsumentom, poszukującym trunku, który w najlepszy sposób będzie pasował do ich wyszukanego smaku. Ta dwukrotnie filtrowana whiskey urzeka aksamitnym smakiem, który doskonale wpasuje się w recepturę drinka, nie dominując go. Gentleman Jack to najłagodniejsza strona Jack Daniels’Tennessee Whiskey.
Jack Daniel’s Single Barrel Tennessee Whiskey jest najwyższej jakości whiskey pochodzącą z jednej beczki. Master Distiller Jimmy Bedford osobiście selekcjonuje whiskey i wybiera beczki, o których sądzi, że powstanie z nich whiskey o wyjątkowym smaku i aromacie. Whiskey jest ręcznie rozlewana do butelek, zawsze z jednej beczki, nigdy nie będąc mieszaną z whiskey z innych beczek. Koneserzy najlepszych światowych whiskey z pewnością głęboko docenią ten symbol doskonałego rzemiosła rodem z Jack Daniel Distillery.
Zawartość alkoholu: 45% obj. alk.
Jack Daniel’s Tennessee Fire to wyjątkowa flavored whiskey, która łączy klasyczną whiskey z wyrazistym smakiem cynamonowego likieru. Jest odpowiedzią marki na rosnące zainteresowanie smakowymi alkoholami w USA. Dowiedz się więcej!
Jack Daniel’s Tennessee Honey to wyjątkowa reinterpretacja klasycznej Tennessee Whiskey, wzbogacona o słodkie nuty miodu i orzechów. Dzięki gładkiemu wykończeniu i łagodnemu smakowi, jest idealnym wyborem na spokojne wieczory w gronie najbliższych lub spotkania z przyjaciółmi. Doskonale sprawdza się zarówno w koktajlach, jak Tennessee Honey Lemonade, jak i w prostych wersjach z lodem. Jego uniwersalność i przyjemny smak sprawiają, że to świetna opcja dla tych, którzy szukają czegoś słodszego lub pragną wypróbować nowość w ofercie Jack Daniel’s.
Jack Daniel’s najlepiej sprzedająca się whisky na świecie, powstała w 1866 roku i jest wytwarzana w najstarszej oficjalnie zarejestrowanej destylarni w Stanach Zjednoczonych, w małym miasteczku Lynchburg, Tennessee. Wytwarzana z najlepszych zbóż i wolnej od związków żelaza wody pochodzącej ze źródła. Jack Daniel’s jest unikalną whisky, która swój łagodny charakter zyskuje sącząc się kropla po kropli przez 3-metrową warstwę węgla drzewnego z klonów cukrowych i dojrzewając w nowych dębowych beczkach.
Zawartość alkoholu: 40% obj. alk.
Knob Creek to whisky typu burbon, produkowana przez destylarnię Jim Beam w Clermont w stanie Kentucky. Jest bourbonem produkowanym w krótkich seriach, podobnie jak wytwarzane przez tego samego producenta Booker’s czy Baker's. Knob Creek jest leżakowana przez 9 lat w dębowych beczkach i butelkowana w stężeniu 50% alkoholu (typowa whisky ma 40%). Butelki są korkowane i zabezpieczane woskiem.
Whisky amerykańska, znana również jako bourbon lub Tennessee whiskey, jest popularnym rodzajem whisky produkowanym w Stanach Zjednoczonych. Najważniejszą cechą whisky amerykańskiej jest jej produkcja z przynajmniej 51% kukurydzy, co nadaje jej słodki smak. Dodatkowo, whisky ta jest starzona w beczkach z białego dębu, co przyczynia się do jej bogatego aromatu i koloru. Typowy smak whisky amerykańskiej zawiera nuty karmelu, wanilii i dębu, a także ma wyraźny posmak korzenny.