Galeria trunków - Whisky

Whisky szkocka - poznaj najlepsze gatunki

Whisky szkocka jest trunkiem, który cieszy się ogromnym uznaniem na całym świecie. Jej smak, aromat i bogata historia przyciągają miłośników alkoholi wysokoprocentowych z różnych zakątków globu. Przyjrzymy się bliżej whisky szkockiej, opowiemy o jej rodzajach, procesie produkcji oraz nieco o jej fascynującej historii.

Rodzaje whisky

Szkocka whisky jest niezwykle zróżnicowana, oferując szeroką gamę smaków i charakterystyk. Poniżej znajdziesz kilka głównych rodzajów whisky szkockiej:

  1. Single Malt Scotch Whisky:
    • Produkowana z samodzielnie słodowanego jęczmienia w jednej destylarni.
    • Charakteryzuje się czystym, intensywnym smakiem, często odzwierciedlającym regionalne cechy.
  2. Single Grain Scotch Whisky:
    • Uzyskana z destylatu z jednego rodzaju zboża, zazwyczaj kukurydzy lub pszenicy.
    • Zazwyczaj lżejsza i delikatniejsza niż single malt.
  3. Blended Scotch Whisky:
    • Kombinacja różnych whisky, zarówno single malt, jak i single grain.
    • Oferuje zrównoważony smak i aromat, idealny do picia "on the rocks" lub w drinkach.
  4. Blended Malt Scotch Whisky:
    • Mieszanka różnych single malt whiskies, bez dodatku zboża.
    • Zachowuje bogactwo smakowe single malt, ale z dodatkową głębokością.
  5. Blended Grain Scotch Whisky:
    • Podobna do blended malt, ale zamiast różnych single malt zawiera różne single grain whiskies.
  6. Cask Strength Scotch Whisky:
    • Butelkowane prosto z beczki bez rozcieńczania wodą.
    • Charakteryzuje się wyższą zawartością alkoholu i intensywnością smaku.
  7. Single Cask Scotch Whisky:
    • Butelkowane z jednej konkretnej beczki.
    • Każda butelka ma unikalny smak, ponieważ nie ma mieszania z innymi beczkami.
  8. Peated Scotch Whisky:
    • Whisky poddawana procesowi suszenia słodu dymem torfowym.
    • Charakteryzuje się wyraźnym, dymnym smakiem, często związany z regionem Islay.
  9. Unpeated Scotch Whisky:
    • Whisky produkowana bez użycia dymu torfowego.
    • Ma bardziej subtelny smak, pozwalając na wydobycie innych aromatów.
  10. Rye Scotch Whisky:
    • Produkowana z dodatkiem ziarna żyta, co nadaje charakterystyczny smak.
    • Nie tak powszechna jak w przypadku whisky amerykańskiej, ale zyskująca popularność.
Whisky Aberlour 12 y.o. Single Malt

Aberlour 12-letni to doskonała szkocka whisky typu single malt dojrzewająca w dwóch rodzajach beczek: po bourbonie i sherry oloroso. Kiedy dojrzewający trunek osiągnie już pożądany wiek, whisky z obu rodzajów beczek mieszane są ze sobą, dzięki czemu trunek zachwyca niezwykle złożonym i bogatym smakiem. Aberlour 12-letni wyróżnia się mocnym charakterem, słodkim miodowym smakiem z akcentem sherry. Owocowe aromaty zbalansowane zostały bogatym smakiem czekolady. Całość zwieńcza rozgrzewający, korzenny finisz.

Whisky szkocka Ardbeg 10 y.o. Single Malt

Ardbeg to 10-letnia whisky szkocka słodowa (single malt) pochodząca z antycznej wyspy Islay. Postrzegana jest przez koneserów jako wyjątkowa dzięki swojemu torfowemu, mocno dymnemu charakterowi. Cechuje ją niezwykły balans, a przy tym głębia takich aromatów jak toffi , czekolada, cynamon. Smak whisky Ardbeg, na początku słodkawy, szybko przemienia się w mocno torfowy z łatwo wyczuwalną nutą tytoniu i kawy espresso.
Oczyszczone, kiełkujące ziarno jęczmienia suszone jest w specjalnych piecach opalanych torfem. Dzięki temu zyskuje ono charakterystyczny dymny aromat. Zmielony słód jest następnie łączony z gorącą wodą i drożdżami, co wywołuje proces fermentacji. Uzyskany w dwukrotnej destylacji alkohol leżakuje następnie w dębowych beczkach. Szkocka whisky Ardbeg jest produktem całkowicie naturalnym. Whisky Ardbeg jest uważana za najbardziej torfową i dymną ze wszystkich pochodzących z wyspy Islay.

Whisky szkocka Auchentoshan 12 y.o.

Auchentoshan 12 years old to delikatna whisky o złoto-miodowym kolorze. Aromaty prażonych migdałów, toffi i cytrusów. Jej lekkość spowodowana jest potrójną destylacją. W smaku wyjątkowo spokojna, słodka z nutami limonki. Auchentoshan w języku Gaelic oznacza "polny zakątek". Destylarnia Auchentoshan powstała w roku 1823 u stóp Old Kilpatrick Hills w Dunbartonshire, nieopodal Glasgow, a więc w obrębie szkockich Lowlands. Jako jedna z niewielu szkockich whisky słodowych jest trzykrotnie destylowana, co decyduje o jej wyjątkowo łagodnym charakterze.

Whisky Ballantines Brasil

Ballantine’s Brasil to zupełnie nowy rewolucyjny produkt w kategorii whisky, gwarantujący konsumentom nowe walory smakowe.
Lekki i orzeźwiający smak został uzyskany poprzez połączenie whisky ze Szkocji z macerowaną skórką z brazylijskiej limonki.
Ballantine’s Brasil idealnie pasuje do drinków jak i na lodzie. Złocisty trunek zamknięty w nowej przezroczystej butelce gwarantuje jakość marki Ballantine’s i odkrywa przed konsumentami nowe, orzeźwiające oblicze smaku.

Whisky szkocka Ballantines Finest

Do produkcji Ballantine's Finest używane są najlepsze gatunki jęczmienia oraz krystalicznie czysta woda z górskich potoków Szkocji. Ballantine's - jak przystało na prawdziwą szkocką whisky - dojrzewa przynajmniej sześć lat w dębowych beczkach, używanych wcześniej do produkcji wytrawnej sherry lub bourbonów.

Whisky Balvenie 12 y.o. Double Wood

Balvenie 12 years old Double Wood jest obecnie najpopularniejszą wersją Balvenie. Powstaje w destylarni, która jako jedyna w Szakocji nadal stosuje tradycyjne metody produkcji. Proces zmiękczania, kiełkowania ziaren oraz suszenia dymem torfowym niezmiennie odbywa się w Balvenie. Whisky starzona jest przez 11-12 lat w beczkach po bourbonie pierwszego i drugiego napełnienia i dodatkowych 6-12 miesięcy w beczkach po sherry Oloroso. Aromat: bogaty, silne nuty sherry, skórka pomarańczowa, miód, wanilia, orzechy laskowe w czekoladzie, ślad cynamonu, zanikająca nuta torfowa. Smak: piękna kombinacja wanilii, miodu, pomarańczy, śliwek, orzechów, gorzkiej czekolady i cynamonu. Finisz: długi i rozgrzewający z nutami miodu, suszonych owoców i dębu nasączonego sherry.

Bells Whisky szkocka

Doskonała szkocka whisky mieszana, świetnie zbalansowana, o niezwykle kompleksowym smaku. Swój wyjątkowy charakter zawdzięcza idealnemu połączeniu 3 whisky single malt: Blair Athol - posmak pikantny i orzechowy (ciasto imbirowe), Dutown - świeżość whisky z okolic Speyside (jabłka, kwiaty, miód), Inchgower – posmak whisky z wybrzeży. To bardzo łagodna whisky, która zyskuje sobie coraz szersze grona wielbicieli.

Whisky szkocka BenRiach 10 y.o.

Ben Riach 10-letnia whisky, klasyczny, beztorfowy single malt w stylu Speyside, świeży i gładki, owocowy w charakterze. Leżakowany w nowych beczkach z dębu północno-amerykańskiego, odznacza się bogatym i harmonijnym bukietem. Butelkowany z zawartością 43% bez dodatku barwników. Idealny przykład klasycznego stylu Speyside.

Whisky szkocka Bowmore 12 y.o. Single Malt

Bowmore 12 years old - aromat dymu ożywiony przez nuty czekolady, miodu, gruszki oraz subtelny powiew cytrusów. Bukiet wyjątkowo dymny z mocnym posmakiem jodyny i torfu. Sprawia wrażenie słonej z odcieniem wody różanej. Finisz niezwykle długi, złożony i miękki.
Destylarnia Bowmore powstała w roku 1779, jest jednym z najstarszych zakładów na wsypie Islay, a także jednym z najstarszych w całej Szkocji. Leży nad zatoka Loch Indaal, w Bowmore – największym miasteczku na wyspie. Oficjalnym założycielem gorzelni był John Simpson (późniejszy właściciel całej wyspy Islay), który za zgodą władz, wybudował na swojej posesji aparaturę destylacyjną.

Whisky szkocka Bowmore Darkest 15 y.o. Single Malt

Bowmore Darkest 15 years old jest finiszowana w beczkach po sherry Oloroso, co niezwykle uszlachetnia typowy dla tej whisky dymny charakter. Nasycona aromatem ciemnej czekolady i kawy , dopełniona owocami typu śliwka. Pełna , gładka o subtelnej mlecznej słodyczy.

Whisky szkocka Caol Ila

Caol Ila 18 y.o. to 18-letnia whisky słodowa (single malt), ceniona przez koneserów i ekspertów. Pochodzi z destylarni powstałej w 1846 roku. Charakteryzuje się bladozłotym kolorem, ostrym aromatem przypominającym morskie powietrze przesiąknięte wonią wędą. Świeża woda o „zapachu wrzosów i mirtu” pochodzi ze źródła Loch Nam Bam. Proces produkcji whisky słodowej (single malt) opiera się na kilku niezmiennych zasadach. Bazę surowcową stanowią woda i jęczmień. Kiełkujące jęczmienne ziarno słodowe (za wierające cukier) suszy się w specjalnych pie cach opalanych torfem. Dzięki temu zyskuje ono charakterystyczny dymny aromat. Zmielony słód łączy się z gorącą wodą i drożdżami, co wywołuje proces fermentacji. Alkohol uzyskany w wyniku fermentacji poddawany jest dwukrotnej destylacji, a potem leżakuje minimum 3 lata w dębowych beczkach po sherry lub burbonach. Whisky słodowa jest produktem całkowicie naturalnym z wielowiekową tradycją. Spożywana była zarówno dla przyjemności, jak i w celach leczniczych. O różnorodności jej gatunków decyduje zarówno położenie destylarni, jak i szczegóły procesu produkcji.
Destylarnia położona jest na wyspie Islay w bezpośrednim sąsiedztwie morza. Podczas częstych w tym rejonie sztormów, beczki są praktycznie zraszane słoną wodą morską, co wpływa na zdecydowany, ostry charakter tej whisky. Zawartość alkoholu: 43% obj. alk.

Whisky szkocka Cardhu 12 y.o.

Whisky charakteryzująca się bogatym, owocowym aromatem z odpowiednią dozą słodyczy. W zapachu wyczuwalne nuty skórek jabłkowych i gruszek. Słodki smak dojrzałych gruszek z dodatkiem migdałów i delikatną, dopełniającą całość nutą dymu. Długi i lekko wytrawny finisz z subtelnym dymnym posmakiem.

Whisky szkocka Chivas Regal 12 y.o.

Chivas 12 y.o. to doskonała szkocka whisky typu blended, o subtelnym i pełnym aromacie. Tworzona jest z pasją od ponad 200 lat z 40 rodzajów starannie wyselekcjonowanych whisky słodowych i zbożowych, z których najmłodsza leżakuje minimum 12 lat. Bursztynowa barwa pełna ciepła to zaproszenie do nut ziół, skóry, miodu i owocujących sadów, smaku jabłek skąpanych w miodzie, wanilii, orzechów i świeżego masła, na podniebieniu wyraźnie krągłego, karmelowego. Finisz gładki, łagodny, eteryczny.

Whisky Chivas Regal 18 y.o.

Chivas 18 y.o. ma ciemnobursztynową barwę, która zachęca do odkrycia wielopoziomowych nut nosa: suszone owoce, śmietankowe toffii i ciemna czekolada wiodą zdecydowany prym. Smak jest jedwabisty, z nutami czekolady, karmelu, kwiatów i dymu. Finisz długi, pełen przyjemnego ciepła, owocowo-cytrusowy aromat wykończony nutą wytrawnej shery.

Whisky szkocka Clynelish 14 y.o. Single Malt

Clynelish 14 y.o. to 14-letnia whisky szkocka słodowa (single malt) pochodząca z destylarni powstałej w 1819 roku. Charakteryzuje się miodowo- złotym kolorem i intensywnym aromatem dymu z lekką nutą ziół. Smak Clynelish jest lekko słodkawy o dymnej wytrawnej końcówce z posmakiem świeżych owoców.
Proces produkcji whisky słodowej (single malt) opiera się na kilku niezmiennych zasadach. Bazę surowcową stanowią woda i jęczmień. Kiełkujące jęczmienne ziarno słodowe (za wierające cukier) suszy się w specjalnych pie cach opalanych torfem. Dzięki temu zyskuje ono charakterystyczny dymny aromat. Zmielony słód łączy się z gorącą wodą i drożdżami, co wywołuje proces fermentacji. Alkohol uzyskany w wyniku fermentacji poddawany jest dwukrotnej destylacji, a potem leżakuje minimum 3 lata w dębowych beczkach po sherry lub burbonach. Whisky słodowa jest produktem całkowicie naturalnym z wielowiekową tradycją. Spożywana była zarówno dla przyjemności, jak i w celach leczniczych. O różnorodności jej gatunków decyduje zarówno położenie destylarni, jak i szczegóły procesu produkcji.
Destylarnia położona jest na wyżynach północnej Szkocji nad morzem. Zawartość alkoholu: 46% obj. alk.

Dewar's White Label

Dewar’s White Label to szkocka whisky typu blended. Wyjątkowy proces produkcji (tzw. double aged) sprawia, że whisky Dewar’s jest określana przez koneserów jako „bardziej czysta i łagodniejsza od innych”. Ma miedziany kolor, natomiast aromat balansuje między wonią skóry i miodu z delikatnym dodatkiem gruszki i dębu, w smaku jest delikatna, waniliowo- miodowa z lekko wzbierającą nutą dymną, finiszującą w pełni z tonami miodu. Aromat: delikatny, karmelowy, z nutą kwiatowo-owocową Smak: wanilia, miód, lekka nuta dymna. Finisz: karmelowa, z dębowym finiszem, który na końcu staje się lekko pieprzny, ale nie przesadnie mocny

Whisky Dimple 15 y.o.

Dimple to whisky klasy deluxe wyprodukowana po raz pierwszy pod koniec XIX wieku. Charakteryzuje się lekkim, lecz bogatym aromatem i delikatnym zapachem torfowym. Produkowana jest w najstarszej destylarni w Szkocji the House of Haig. Podstawą kompozycji jest słodowa whisky Glenkinchie.
Chcąc uzyskać absolutnie doskonały aromat i smak, łączy się ze sobą wiele różnych rodzajów pojedynczych whisky i sporządza kompozycję tzw. blended whisky. W przypadku whisky Dimple najmłodsze ze składników leżakowały przynajmniej 15 lat.
Nazwa Dimple pochodzi od kształtu butelki, charakterystycznej karafki z wgłębieniem (po ang. dimple). Butelkę oplata delikatna, złota siateczka, która pierwotnie miała chronić korek przed wypadnięciem podczas transportu morskiego. Dziś przypomina o wielowiekowej tradycji destylarni rodu Haig.

Dimple Golden Selection

Golden Selection to najnowsze wydanie tradycyjnej whisky Dimple stworzonej przez Johna Haiga w 1890 roku. Trunek od lat rozlewany jest do butelek z charakterystyczną złotą siatką, które zostały zaprojektowane ponad 100 lat temu. Nowa Dimple jest kompozycją młodych destylatów, które leżakowały w beczkach po bourbonie i po sherry dzięki czemu efekt końcowy zachwyca bogatym i zrównoważonym bukietem. W aromacie wyczuwalne są słodkie nuty karmelu i orzechów, zmieszane ze świeżością cytrusów, gruszek i deserowego jabłka z cynamonem. Zbalansowany smak z tonami wanili, suszonych owoców, trawy cytrynowej, zboża i miodu doskonale współgra z bogatym aromatem. Finisz krótki, z przyjemnym zbożowo karmelowym posmakiem.

Whisky szkocka Glen Grant Single Malt 10 y.o.

10 lat w dębowej beczce czyni z popularnego Glen Granta jeszcze delikatniejszy trunek. Aromat słodkawo dymny z lekką kwaskowatością jabłek. Smak zdecydowany, słodko - owocowy wzbogacony o wanilię i delikatną nutę torfu. Finisz wytrawny, lekki torf i toffi.

Whisky Glendronach 15

Po otwarciu butelki Glendronach 15 oczekuj aromatów, które przeniosą Cię do świata suszonych owoców, wanilii, migdałów i subtelnych przypraw. Głęboka barwa, znakomity efekt dojrzewania, zapowiada przyjemne doznania smakowe. Słodkie suszone owoce, nuty karmelu i delikatne akcenty dębowe układają się w harmonijną symfonię smaku. Zapraszamy do odkrycia doskonałości tej szkockiej whisky, która przekracza granice zwykłego trunku, przenosząc każdego miłośnika whisky w podróż przez czas i smak.

Whisky szkocka Glenfarclas 10 y.o. Single Malt

Glenfarclas 10 y.o. to whisky ze Speyside dla początkujących. Bardzo kremowa, pachnąca biszkoptem, otwiera się miodem, wanilią i sokiem gruszki. W smaku wyczuwalne przyprawy, głównie cynamon i goździki. Długi , gładki i delikatny z trwającym posmakiem dymu finisz.

Glenfarclas to destylarnia założona w 1836 roku, od sześciu pokoleń (od 1865) należąca do rodziny Grant. Jako jedyna destylarnia w Szkocji wciąż stosuje bezpośrednie podgrzewanie alembików płomieniem, pozostałe przeszły na tzw. podgrzewanie pośrednie za pomocą spiral wypełnionych gorącą parą. Sześć kotłów destylacyjnych produkuje rocznie 3 mln litrów czystego alkoholu. Ponad 50 tysięcy beczek leżakuje w 30 tradycyjnych magazynach „dunnage”, większość z nich, z czego słynie Glenfarclas to beczki po sherry, głównie Oloroso. Na potrzeby single Malt używa się tylko beczek first i second fill, kolejne napełnienia służą tylko to produkcji whisky mieszanej (Glen Dowan). Glenfarclas jest jedyną destylarnią w Szkocji posiadającą w magazynach destylaty począwszy od 1953 roku, butelkując je w serii Family Casks, wszystkie roczniki oferowane są z mocą beczki (cask strength) jako single cask, które sprowadzamy na specjalne zamówienia klientów.

Whisky szkocka Glenfarclas 12 y.o. Single Malt

Glenfarclas 12 y.o. to whisky szkocka doskonale oddająca charakter destylarni. W 2006 roku zdobyła tytuł "Best Sherried Whisky" na Single Malt World Cup. Glenfarclas 12 YO wygrał złoto na Stockholm Beer & Whisky Festival w 2007 roku i ponownie w 2008. Kolor bursztynowego złota. Świeży, lekki aromat łączy zapach sherry i miodu z nutą dębiny. Kusi pikantnie i słodko. Whisky bardzo dobrze zbudowana, pełna słodkich, owocowych doznań z odrobiną dębu i muśnięciem dymu. Finisz długi i aromatyczny, pozostawia pikantny posmak.

Whisky Glenfarclas 15 y.o. Single Malt

Glenfarclas 15 years old - aromaty podobne do poprzedniczki, sherry, delikatna woń dymu, ale także suszone morele, ciastka maślane, w oddali zapach ziemi. Wspaniale zbalansowana, w smaku naprzemiennie wyczuwana słodycz sherry, wytrawność dymu i charakterystyczny dla tej whisky smak słodu jęczmiennego. Ulubiona wersja w rodzinie, w Whisky Bible dostała 95 punktów na 100 możliwych. Butelkowana z mocą 46% stanowi rarytas dla miłośników whisky. Glenfarclas to destylarnia założona w 1836 roku, od sześciu pokoleń (od 1865) należąca do rodziny Grant. Jako jedyna destylarnia w Szkocji wciąż stosuje bezpośrednie podgrzewanie alembików płomieniem, pozostałe przeszły na tzw. podgrzewanie pośrednie za pomocą spiral wypełnionych gorącą parą. Sześć kotłów destylacyjnych produkuje rocznie 3 mln litrów czystego alkoholu. Ponad 50 tysięcy beczek leżakuje w 30 tradycyjnych magazynach „dunnage”, większość z nich, z czego słynie Glenfarclas to beczki po sherry, głównie Oloroso. Na potrzeby single Malt używa się tylko beczek first i second fill, kolejne napełnienia służą tylko to produkcji whisky mieszanej (Glen Dowan). Glenfarclas jest jedyną destylarnią w Szkocji posiadającą w magazynach destylaty począwszy od 1953 roku, butelkując je w serii Family Casks, wszystkie roczniki oferowane są z mocą beczki (cask strength) jako single cask.

Whisky szkocka Glenfiddich 12

Glenfiddich 12 letni to najbardziej popularna whisky szkocka na świecie. Destylarnia Glenfiddich od początku swojej działalności należy do rodziny Grant. Destylarnia znajduje się w mieście Dufftown, w samym sercu regionu Speyside. Wersja 12 letnia jest skomponowana z najlepszych destylatów, które dojrzewały co najmniej 12 lat w beczkach po bourbonie oraz w beczkach po sherry. Destylaty łączone są ze sobą w dębowej kadzi, aby nabrać pełnej harmonii smaku i aromatu. Glenfiddich 12 letnia jest najczęściej nagradzaną whisky świata. Aromat: wyraźny i świeży z nutami gruszki, słodu, kwiatów, jabłek, cytrusów, lekkiego dymu i dębu. Smak: słodki i owocowy z nutami toffi, kremówki, słodu, lekkiego dębu, kwiatów, przypraw i czekolady. Finisz: długi, gładki i aksamitny z nutami dębu i dojrzałych owoców.

Whisky szkocka Glenfiddich 15 y.o.

Glenfiddich 15 letni to jedna z podstawowych whisky z kolekcji Glenfiddich. Whisky komponowana jest z destylatów, które dojrzewają w beczkach z europejskiego i amerykańskiego dębu, oraz w nowych beczkach z białego dębu amerykańskiego. Następnie są mieszane ze sobą w ogromnej dębowej kadzi, która zawsze do połowy jest napełniona 15 letnim destylatem. Połowa nowej mieszanki jest odpuszczana do kolejnych kadzi z portugalskiego dębu w których spędza kilka tygodni, po czym rozlewana jest do butelek. Aromat: intrygująco złożony z nutami miodu, wanilii, wrzosu, krówek, ciemnych owoców, sherry, cytrusów, pomarańczy i delikatnego dymu. Smak: jedwabiście gładki z nutami dębu, sherry, marcepanu, cynamonu, imbiru, sherry, rodzynek, przypraw i słodyczy. Finisz: długi z nutami kandyzowanych owoców, rodzynek i przypraw.

Whisky szkocka Glenfiddich 18 y.o.

Glenfiddich 18 letni to whisky będąca w stałej ofercie destylarni Glenfiddich. Whisky tworzona jest z destylatów, które starzone były w beczkach po sherry Oloroso oraz po bourbonie. Każda partia jest indywidualnie numerowana i starannie przygotowywana przez mistrza destylacji. Do wyprodukowania jednej partii 18 letniej wersji Glenfiddich'a wykorzystuje się maksymalnie 150 beczek, aby mistrz destylacji mógł dokładnie kontrolować elementy aromatu i smaku. Beczki do starzenia tej whisky robione są w destylarni przez miejscowych bednarzy. Aromat: niezwykle bogaty z nutami dojrzałych owoców, pieczonego jabłka, dębu, daktyli i cytrusów Smak: bogaty i intensywny z akcentami suszonych owoców, daktyli, dębu, gruszki, wanilii, miodu i cynamonu. Finisz: wybitny i rozgrzewający z nutami owocowo dębowymi

Whisky Glengoyne 12 y.o.

Glengoyne 12 y.o. to szkocka whisky typu single malt. Miękka, wyraźnie dębowa, o subtelnym i bogatym aromacie sherry, toffi i jabłek połączonych z marcepanem i morelami. W tle kakao i miód. W finiszu mocne aromaty czekolady i nieco dymu.

Whisky szkocka Glenkinchie

Glenkinchie 10 y.o. to 10-letnia whisky słodowa (single malt) pochodząca z destylarni powstałej w 1837 roku. Smak Glenkinche jest subtelny, lekko owocowy z nutą cynamonu. Charakterystyczny dla tej whisky jest jasnozłoty kolor. Destylarnia powstała w 1837 roku i jest położona na nizinach południowej Szkocji.
Proces produkcji whisky słodowej (single malt) opiera się na kilku niezmiennych zasadach. Bazę surowcową stanowią woda i jęczmień. Kiełkujące jęczmienne ziarno słodowe (za wierające cukier) suszy się w specjalnych pie cach opalanych torfem. Dzięki temu zyskuje ono charakterystyczny dymny aromat. Zmielony słód łączy się z gorącą wodą i drożdżami, co wywołuje proces fermentacji. Alkohol uzyskany w wyniku fermentacji poddawany jest dwukrotnej destylacji, a potem leżakuje minimum 3 lata w dębowych beczkach po sherry lub burbonach. Whisky słodowa jest produktem całkowicie naturalnym z wielowiekową tradycją. Spożywana była zarówno dla przyjemności, jak i w celach leczniczych. O różnorodności jej gatunków decyduje zarówno położenie destylarni, jak i szczegóły procesu produkcji.
Destylarnia Glenkinchie usytułowana jest w niewielkiej odległości od Edynburga, w związku z czym często nazywana jest „maltem edynburskim”. Zawartość alkoholu: 43% obj. alk.

Whisky szkocka Glenlivet 15 y.o.

The Glenlivet 15 y.o. to bardzo delikatna, słodka whisky z bogatym posmakiem dębowej beczki, w której leżakowała 15 lat. Wyczuwalne subtelne aromaty orzechów. Założona w 1824 r. destylarnia Glenlivet jest najstarszą legalnie działającą destylarnią w rejonie Speyside, znaną jako "The single malt that started it all" (single malt, od którego wszystko się zaczęło). Marka The Glenlivet jest najlepiej sprzedającą się whisky słodową w USA oraz drugą pod względem sprzedaży single malt na świecie.

Whisky szkocka Glenlivet 18 y.o.

Świat szkockiej whisky jest pełen niezwykłych historii i smakowych przygód. Glenlivet to nazwa, która kojarzy się z tradycją, jakością i elegancją, a jednym z jej najcenniejszych klejnotów jest Glenlivet 18. Ta whisky single malt, dojrzewająca przez 18 lat, to prawdziwa perełka wśród szkockich trunków. Poznaj historię, proces produkcji i przede wszystkim smak tej wyjątkowej whisky. Rozpoczynamy fascynującą podróż po świecie Glenlivet 18, gdzie każdy łyk jest opowieścią, a każdy aromat kryje tajemnicę, która czeka, by zostać odkryta.

Glenlivet Founder's Reserve

The Glenlivet Founder’s Reserve to klasyczny smak whisky w nowoczesnym wydaniu. Opakowanie w delikatnym, błękitnym kolorze „Georgian Blue” z jednej strony jest nawiązaniem do męskości i klasyki, z drugiej zaś stanowi nowoczesny i świeży akcent w świecie whisky. Wyraźny i dobrze widoczny podpis założyciela marki Georga Smitha umieszczony zarówno na butelce, jak i opakowaniu nawiązuje do historii marki i wyróżnia whisky na tle innych single maltów. Founder’s Reserve to ukłon w kierunku tradycji, George’a Smitha oraz łagodnego, owocowego smaku, z którego znana na całym świecie jest whisky The Glenlivet. Trudno mówić o niej, jako o nowości, to kolejny etap 200-letniej historii The Glenlivet. Barwa: Szlachetne złoto. Aromat: Delikatny aromat owoców cytrusowych z wyczuwalną nutą słodkiej pomarańczy. Smak: Doskonale wyważona i niezwykle delikatna. Przeważają słodkie, owocowo-pikantne nuty pomarańczy i gruszek, z lekko wyczuwalną słodyczą karmelizowanych jabłek. Finisz: Długi, kremowy i delikatny.

Whisky Glenmorangie 10 y.o. Single Malt

Glenmorangie to 10-letnia whisky szkocka z regionu Highland, ceniona przez koneserów za swój delikatny i czysty, kwiatowy aromat oraz dobrze wyważony, subtelnie dymny smak. W tej najbardziej lubianej w Szkocji pojedynczej whisky najbardziej wprawni znawcy wyczują aż 26 aromatów: od jabłek i mango po cynamon, wanilię i pigwę. Oczyszczone, kiełkujące ziarno jęczmienia suszone jest w specjalnych piecach opalanych torfem. Dzięki temu zyskuje ono charakterystyczny dymny aromat. Zmielony słód jest następnie łączony z gorącą wodą i drożdżami, co wywołuje proces fermentacji. Uzyskany w dwukrotnej destylacji alkohol leżakuje w dębowych beczkach po burbonach. Beczki, w których przechowywany jest Glenmorangie, napełniane są zawsze tylko dwukrotnie. Pierwsze napełnienie zapewnia bogaty, słodko waniliowy smak. Drugie dodaje nieco lżejszych aromatów kwiatowych. Połączenie tych dwóch składników zapewnia Glenmorangie doskonały balans smaków i aromatów.
Destylarnia, z której pochodzi Glenmorangie, powstała w 1843 roku i posiada najwyższe w całej Szkocji aparaty destylacyjne, dzięki czemu swój doskonały smak whisky ta osiąga już po 10-letnim okresie dojrzewania.

Whisky Glenmorangie Nectar Dor 12 y.o.

Glenmorangie The Nectar D'Or to 12-letnia whisky, która po 10 latach dojrzewania w amerykańskich, dębowych beczkach po bourbonie, została przelana na 2 lata do tzw. aktywnej beczki po najsłynniejszych, słodkich winach z regionu Sauternes - Francja. Taki pomysł na "finiszowanie" to strzał w dziesiątkę. W tej edycji obserwujemy jak francuskie beczki uzupełniają jedwabną whisky i sprawiają, że jej smak jest doskonale zbalansowany i rozwija swoje bogate aromaty. Prezentowana 12 letnia wersja Nectar D'Or charakteryzuje się miodowo złotym kolorem, jak również innymi cechami. Zapach: wapienny z wyraźnym akcentem skórki pomarańczy, rodzynki i daktyle dające bogate akcenty owocowe splecione z egzotycznymi przyprawami, kokosami i gałką muszkatołową. Smak: delikatny imbir i gałka muszkatołowa w połączeniu z prażonymi migdałami przynoszą ciepły smak, który przeplata się z syropem o aromacie cytrynowej bezy i miodowym środkiem. Finish: wyraźnie długi z wykończeniem cytrynowej skórki, białej czekolady, wanilii i imbiru. Glenmorangie The Nectar D'Or to doskonale zbalansowana whisky, w której francuskie beczki z regionu Sauternes nadały wyjątkowego smaku i aromatu.

Whisky Glenmorangie Quinta Ruban 12 y.o. Single Malt

Glenmorangie The Quinta Ruban to najbardziej intensywna i wyrazista whisky szkocka spośród edycji Glenmorangie podlegających dodatkowej maturacji w aktywnych beczkach. Tym razem to właśnie beczki po najlepszym porto Ruby są odpowiedzialne za niepowtarzalny smak i wykwintnie długi finisz. Ta whisky to wzorowy przykład doskonałej równowagi słodkich i wytrawnych aromatów z kontrastującymi pikantnymi akcentami, a jej aksamitna tekstura, która jest efektem niefiltrowania na zimno definiuje tą pozycję jako jedną z najbardziej intrygujących i satysfakcjonujących single malt w Szkocji. 12 letnia wersja Glemnorangie Quinta Ruban charakteryzuje się okazałym różowo-złotym kolorem. Zapach: ciemna, miętowa czekolada, mandarynki i pomarańcze z Sewilli mieszają się z drewnem sandałowym i orzechem po czym ustępują miejsca pikantnemu finiszowi z pieprzem i gałką muszkatołową. Smak: mięta, czekolada i orzechy wypełniają aksamitnie podniebienie po czym odkrywamy różę oraz pomarańcze z Sewilli. Finisz: bardzo długi i jedwabisty posmak pozostawiający odczucie ciemnej czekolady z akcentami pomarańczy - finisz jest mocnym znakiem rozpoznawczym Quinta Ruban. Glenmorangie The Quinta Ruban to wyjątkowo ciekawa i intrygująca whisky, która urzeka zrównoważonym smakiem i charakterem pochodzącym z beczek po najlepszym porto Ruby.

Whisky Glenmorangie The Lasanta

Glenmorangie The Lasanta to doskonała dwunastoletnia whisky, która po 10 letnim okresie dojrzewania w amerykańskich, dębowych beczkach po bourbonie została przelana na 2 lata do tzw. aktywnej beczki po Sherry Oloroso z Jerez w Hiszpanii. Jej nazwa oznacza "ciepło i namiętność", a dzięki dojrzewaniu w beczkach nabrała elegancji oraz pełnego, głębokiego smaku i ponętnie słodkiego aromatu. Glenmorangie 12 letnia wersja Lasanta charakteryzuje się lekko rdzawym kolorem, jak również innymi cechami. Zapach: mieszanka przypraw z aksamitną czekoladą, wyczuwalne rodzynki, miód i karmel. Smak: doskonały, słodki aromat sherry z akcentami rodzynek, zaakcentowana pomarańcza, orzechy włoskie i toffi tworzą intrygującą mieszankę znakomicie komponującą się z przyprawami. Finisz: długi i satysfakcjonujący, obfituje w przyprawy i pomarańczę, wyczuwalna czekolada z orzechami. Glenmorangie The Lasanta to niezwykle ciepła, harmonijna i kompletna whisky z hiszpańskim akcentem. Ta wersja zachwyci zarówno amatorów jak i koneserów gatunku.

Whisky szkocka Glenrothers Select Reserve

Select Reserve to podstawowa edycja whisky z destylarni Glenrothes. Bez określonego wieku na etykiecie jest mieszanką Malt Mastera destylarni Johna Ramsay'a z wyselekcjonowanych beczek w różnym wieku. Select Reserve wprowadza w styl destylarni charakterystyczny dla wykorzystywania do maturacji beczkach z amerykańskiego dębu. Dominują w niej dojrzałe owoce, w tym owoce cytrusowe, wanilia oraz nuty przypraw.

Grant's Scotch Whisky

Grant's jest typową blended whisky skomponowaną z najlepszych malt whisky: Glenfiddich, Balvenie oraz Kininvie. Posiada wspaniały smak i zapach, dzięki zachowanym wspaniałym proporcjom malt whisky i zbożowych. Od 1957 wyróżnia się oryginalnym, trójkątnym kształtem butelki.

Whisky szkocka Johnnie Walker Black Label

Pierwowzór whisky Johnnie Walker Black Label powstał jeszcze za czasów Aleksandra Walkera, a więc już w połowie XIX wieku. Johnnie Walker Black Label jest kompozycją ponad 40 pojedynczych gatunków whisky i zawiera w sobie najwięcej odcieni zapachowo-smakowych wśród wszystkich istniejących na świecie whisky mieszanych klasy deluxe. Główne whisky składowe Johnnie Walker Black Label to Cardhu ze Speyside oraz Caol Ila z wyspy Islay.
Chcąc uzyskać absolutnie doskonały aromat i smak, łączy się ze sobą wiele różnych rodzajów single malt i single grain i sporządza kompozycję tzw. blended whisky. W przypadku Johnnie Walker Black Label wszystkie wchodzące w jej skład whisky dojrzewały przynajmniej 12 lat w specjalnie dobranych dębowych beczkach, w których wcześniej leżakowały inne szlachetne alkohole, takie jak sherry czy burbon.  Johnnie Walker Black Label pije się czystą lub z lodem. Znakomita na każdą porę dnia. Była ulubioną whisky Winstona Churchila.Nr 1 na świecie w kategorii whisky deluxe (Impact Magazine, 2005 r.).

Whisky szkocka Johnnie Walker Blue Label

Johnnie Walker Blue Label to wyjątkowa whisky mieszana, wprowadzona na rynek w 1992 roku. Najbardziej aksamitna i gładka, najbogatsza w niezrównanym bukiecie zapachu i smaku. Jest to kompozycja najrzadszych whisky z pojedynczo dobieranych beczek. Przewodnie whisky Johnnie Walker Blue Label to: Royal Lochnagar z gór, Benrinnes ze Speyside oraz Caol Ila z wyspy Islay. Otaczają one serce – najstarszą single malt Cardhu.
Chcąc uzyskać absolutnie doskonały aromat i smak, łączy się ze sobą wiele różnych rodzajów pojedynczych whisky i sporządza kompozycje tzw. blended whisky. W przypadku Johnnie Walker Blue Label nie podaje się wieku najstarszych whisky, choç musiały one leżakować nawet kilkadziesiąt lat.
Każda butelka jest wytwarzana ze specjalnego szkła kwarcowego oraz indywidualnie numerowana. Chcąc celebrować Johnnie Walker Blue Label w sposób szczególny, podajemy ją w kieliszku balonowym (podobnym do używanych w przypadku koniaku), a degustując trzymamy w drugiej ręce szklaneczkę z bardzo zimną wodą. Przed wzięciem whisky do ust wypijamy odrobinę wody.

Zawartość alkoholu: 43% obj. alk.

Whisky szkocka Johnnie Walker Gold Label Reserved

To śmiała, luksusowa mieszanka whisky ze specjalnie dobranych beczek (w tym beczek Clynelish Malt), do produkcji której stosuje się wodę ze źródeł z Kildonan Hills, w których w 1868 r. odkryto złoto. Ta whisky to luksusowa mieszanka o gładkim, wyważonym aromacie słodkich owoców i kremowej nucie, która przechodzi stopniowo w głębsze miodowe tony, by przynieść w finiszu łagodny posmak drewna, owoców i słodkiego dymu. JOHNNIE WALKER GOLD LABEL RESERVE to whisky o wyraźnym, delikatnie słodkim smaku, luksusowym charakterze i stylowej elegancji. Doskonale smakuje zmrożona.

Whisky szkocka Johnnie Walker Green Label

Johnnie Walker Green Label dostępna jest na polskim rynku od 2004 roku. Johnnie Walker Green Label to whisky szkocka typu „Blended Malt”, czyli kompozycja wyłącznie pojedynczych whisky słodowych (single malt). W jej skład wchodzi 16 pojedynczych whisky słodowych, ale niepowtarzalny charakter i smak tworzą przede wszystkim 4 najznamienitsze: Talisker, Caol Ila, Cragganmore i Linkwood. Johnnie Walker Green Label ma świeży i zarazem lekko dymny, bardzo intensywny smak.
Chcąc uzyskać absolutnie doskonały aromat i smak, łączy się ze sobą wiele różnych rodzajów pojedynczych whisky i sporządza kompozycję tzw. blended whisky. W odróżnieniu od pozostałych whisky z rodziny Walkerów, Johnnie Walker Green Label jest blended maltem czyli mieszanką jedynie pojedynczych whisky słodowych bez whisky zbożowych. W przypadku Johnnie Walker Green Label wszystkie whisky dojrzewać musiały przynajmniej 15 lat zanim weszły w skład kompozycji.
Najlepiej smakuje podawana z jedną kostką lodu. O wysokiej jakości produktu świadczą zdobywane od dawna najwyższe nagrody na światowych konkursach alkoholi wysokoprocentowych. Johnnie Walker Green Label została wybrana najlepsza whisky mieszaną podczas konkursu World Spirits Competition w San Francisco w 2006 roku. Johnnie Walker Green Label występowała wcześniej pod nazwą Johnnie Walker Pure Malt. Od listopada 2004 roku zmieniła nazwę na „Green Label”.

Zawartość alkoholu: 43% obj. alk.

Whisky szkocka Johnnie Walker Red Label

Johnnie Walker Red Label to whisky, która została wprowadzona na rynek w 1909 roku. Jej smak jest efektem współdziałania około 35 gatunków whisky słodowych i zbożowych i jest uznawany za najnowocześniejszy spośród istniejących blendów świata. Podstawą kompozycji Johnnie Walker Red Label stanowi słodowa whisky Cardhu, a jej dopełnieniem są szczególnie mocne torfowe whisky z wyspy Islay oraz ogniste whisky wyżynne. Whisky ta ma celowo szorstki smak, dzięki czemu dyktuje ton wielu rodzajom drinków, co potwierdza Ian Wiliams, wybitny szkocki znawca whisky. Johnnie Walker Red Label najlepiej łączy się z dodatkami, zachowując swój własny charakter.
Chcąc uzyskać absolutnie doskonały aromat i smak, łączy się ze sobą wiele różnych rodzajów single malt i single grain i sporządza mieszanki czyli tzw. blended whisky. Taką właśnie whisky jest Johnnie Walker Red Label. Wszystkie odmiany whisky wchodzących w skład kompozycji Johnnie Walker Red Label destylowane były w Szkocji i dojrzewały w dębowych beczkach ponad trzy lata.
Wielbiciele mówią o niej The Merriest (Najweselsza) – jest wesoła, radosna, idealnie nadaje się do świętowania sukcesów, w gronie przyjaciół, a także podczas dobrej zabawy w klubie. Johnnie Walker Red Label to najbardziej znana na świecie i najlepiej sprzedająca się szkocka whisky.

Whisky Laphroaig 10 y.o. Single Malt

Laphroaig 10 y.o. ma szczerozłotą barwę, zaskakujący aromat szpitala, jodyny, nawet topionej smoły. Potężny powiew torfowego dymu zrywa kapelusze. W smaku początkowo wytrawna, morska, z szumem słonej bryzy, jednak pod nimi zdecydowanie wyczuwalna jest słodycz, delikatne nuty karmelu. Finisz długi, zdominowany przez morskie akordy, jodynę i torf. Laphroaig jest produkowana z jęczmienia opalanego dymem torfowym. Leżakuje przynajmniej 10 lat. Zapach: wyraźne nuty torfowe i apteczne (jodyna), spora ilość soli. Dalej staje się słodszy, pojawiają się akcenty przypraw, lukrecji i dymu. Smak: dobrze zbudowany. Wodorosty, nuta wanilii połączona z nutami aptecznymi i dębowymi, dalej spora ilość przypraw. Finish: długi, smolisty, z akcentami jodyny.

Whisky Macallan 18 Double Cask

Destylarnia Macallan została założona w 1824 roku w regionie Speyside nad rzeką Spey w północnej Szkocji (Highlands). The Macallan to absolutna ikona w świecie whisky single malt i marka nr 1 pod względem wartości sprzedaży. Uważana za najbardziej prestiżową markę whisky, która wielokrotnie pobijała własne rekordy Guinnessa jako najdroższa whisky na świecie, ostatnio przekraczając cenę miliona dolarów. Na bardzo specyficzny i niezwykle ceniony smak The Macallan mają wpływ wyjątkowo małe alembiki używane do destylacji (tylko 16% najlepszej partii destylatu trafia do beczek), specjalny gatunek jęczmienia Golden Promise, który do dziś uprawia się na terenie posiadłości, niespotykana dbałość o dobór odpowiednich beczek, w zdecydowanej większości po hiszpańskiej sherry. Perfekcyjnie zbalansowana whisky single malt dojrzewająca pełne 18 lat w beczkach po sherry z dębu amerykańskiego oraz europejskiego. Po tym czasie, zespół Whisky Makerów wybiera whisky z obu typów dębu, by stworzyć single malta o perfekcyjnym balansie, z wyróżniającą się nutą słodyczy oraz pełnią smaku. Trunek ma kolor bursztynowo złoty, w zapachu wyczuwalne są suszone owoce, imbir, toffi, a także pomarańcza, goździki i gałka muszkatołowa. Bogaty smak uzupełniają nuty rodzynków, karmelu, wanilii i imbiru, zbalansowane przyprawami i skórką cytrusów. Finisz ciepły i długi z przyprawami oraz imbirem, przechodzący następnie w słodką pomarańczę.

Whisky Macallan Rare Cask 2023

Macallan Rare Cask 2023 to whisky szkocka stworzona by pokazać kompleksowość i głębię najbardziej wyjątkowych single malt dojrzewających w magazynach The Macallan. Jest ona kompozycją ręcznie wybranych beczek z dębu amerykańskiego i europejskiego sezonowanego sherry, z których znakomita większość to najbardziej aromatyczne pierwsze napełnienie. Efektem jest niewiarygodnie złożona whisky, pełna szlachetnych dębowych aromatów o głębokiej naturalnej barwie. Aromat: miękkie nuty wanilii z bogatymi nutami rodzynek, a następnie słodkie połączenie jabłka, cytryny i pomarańczy. Smak: dominuje intensywna słodka nuta rodzynek, ustępując miejsca wanilii i ciemnej czekolady z nutami lekkiej skórki cytrynowej. Finisz: długie, bogate i i aksamitne.

Whisky szkocka Oban 14 y.o. Single Malt

Złota, oleista barwa tej whisky zapowiada zapach pełen słodkich owocowych aromatów pomarańczy, cytryn i dojrzałych gruszek, zaskakująco połączonych z odrobiną soli morskiej i dymu torfowego. W smaku objawiają się pełne, bogate nuty jesiennych owoców ze szczególnie wyczuwalną słodyczą suszonych fig i miodu, po której nadchodzi lekko wytrawny, słodowy posmak. Długi, gładki i raczej słodki finish dopełniony wytrawnym posmakiem dębowego drewna i ziarna.

Whisky szkocka Singleton Malt 12 y.o.

The Singleton of Dufftown, to 12 letnia whisky szkocka pozycjonowana na mapie smaków jako nasycona i wytrawna. Wyjątkowo łagodny i zbalansowany smak uzyskuje dzięki leżakowaniu w beczkach z europejskiego i amerykańskiego dębu. Delektując się szklaneczką tego trunku wyczujemy wyraźne owocowe bogactwo z dominującą nutą czarnej porzeczki oraz prażonych orzeszków.

Talisker Skye

Szkocka wyspa Skye, znana ze swojej dzikiej urody i bogatego dziedzictwa, stała się kolebką jednej z najbardziej ekskluzywnych whisky - Talisker Skye. W tej podróży po smaku i aromacie odkryjemy, dlaczego ta whisky stanowi prawdziwą sztukę destylacyjną, przenoszącą nas na malownicze szkockie wybrzeże. Unikalna kombinacja słodyczy, dymu i wyrazistych nut morskich sprawia, że Talisker Skye to więcej niż zwykła whisky.

Szkocka whisky Talisker Storm Single Malt

Talisker Storm to jedna z nowych edycji whisky Talisker. Gorzelnia jest jedyną położoną na wyspie Skye i słynie z produkcji destylatów o imponującym morskim i bogatym bukiecie. Whisky nie posiada określenia wieku. Skomponowana została z destylatów starzonych w tradycyjnych beczkach. Whisky wydana była pod koniec 2012 roku. Swoją nazwą nawiązuje do prawdziwego sztormu aromatów, szalejącego w ustach po jej spróbowaniu. To świetny trunek na spotkania w gronie przyjaciół. Aromat: kremowy i solankowy z nutami banana, cytrusów, białego pieprzu, ostryg, dębu, pikantnych przypraw i imbiru. Smak: mocny i pełny z nutami dymu drzewnego, solanki, chili, śliwek, pomarańczy, limonki, goździków i wodorostow. Finisz: długi i lekko wytrawny z nutami chili i cytrusów