Whisky szkocka - poznaj najlepsze gatunki
Whisky szkocka jest trunkiem, który cieszy się ogromnym uznaniem na całym świecie. Jej smak, aromat i bogata historia przyciągają miłośników alkoholi wysokoprocentowych z różnych zakątków globu. Przyjrzymy się bliżej whisky szkockiej, opowiemy o jej rodzajach, procesie produkcji oraz nieco o jej fascynującej historii.
Aberlour 12-letni to doskonała szkocka whisky typu single malt dojrzewająca w dwóch rodzajach beczek: po bourbonie i sherry oloroso. Kiedy dojrzewający trunek osiągnie już pożądany wiek, whisky z obu rodzajów beczek mieszane są ze sobą, dzięki czemu trunek zachwyca niezwykle złożonym i bogatym smakiem. Aberlour 12-letni wyróżnia się mocnym charakterem, słodkim miodowym smakiem z akcentem sherry. Owocowe aromaty zbalansowane zostały bogatym smakiem czekolady. Całość zwieńcza rozgrzewający, korzenny finisz.
Ardbeg to 10-letnia whisky szkocka słodowa (single malt) pochodząca z antycznej wyspy Islay. Postrzegana jest przez koneserów jako wyjątkowa dzięki swojemu torfowemu, mocno dymnemu charakterowi. Cechuje ją niezwykły balans, a przy tym głębia takich aromatów jak toffi , czekolada, cynamon. Smak whisky Ardbeg, na początku słodkawy, szybko przemienia się w mocno torfowy z łatwo wyczuwalną nutą tytoniu i kawy espresso.
Oczyszczone, kiełkujące ziarno jęczmienia suszone jest w specjalnych piecach opalanych torfem. Dzięki temu zyskuje ono charakterystyczny dymny aromat. Zmielony słód jest następnie łączony z gorącą wodą i drożdżami, co wywołuje proces fermentacji. Uzyskany w dwukrotnej destylacji alkohol leżakuje następnie w dębowych beczkach. Szkocka whisky Ardbeg jest produktem całkowicie naturalnym. Whisky Ardbeg jest uważana za najbardziej torfową i dymną ze wszystkich pochodzących z wyspy Islay.
Ardbeg, znany ze swojej niezwykłej jakości i pasji do doskonałości, prezentuje swój najnowszy wyrób do dyskusji - Ardbeg 8-letni "For Discussion". To nie tylko whisky. To zaproszenie do podróży przez smaki, aromaty i historię, która sprawia, że każdy łyk jest niezapomnianym doświadczeniem. Odkryjmy razem z nami tę wyjątkową whisky.
Auchentoshan 12 years old to delikatna whisky o złoto-miodowym kolorze. Aromaty prażonych migdałów, toffi i cytrusów. Jej lekkość spowodowana jest potrójną destylacją. W smaku wyjątkowo spokojna, słodka z nutami limonki. Auchentoshan w języku Gaelic oznacza "polny zakątek". Destylarnia Auchentoshan powstała w roku 1823 u stóp Old Kilpatrick Hills w Dunbartonshire, nieopodal Glasgow, a więc w obrębie szkockich Lowlands. Jako jedna z niewielu szkockich whisky słodowych jest trzykrotnie destylowana, co decyduje o jej wyjątkowo łagodnym charakterze.
Ballantine’s Brasil to zupełnie nowy rewolucyjny produkt w kategorii whisky, gwarantujący konsumentom nowe walory smakowe.
Lekki i orzeźwiający smak został uzyskany poprzez połączenie whisky ze Szkocji z macerowaną skórką z brazylijskiej limonki.
Ballantine’s Brasil idealnie pasuje do drinków jak i na lodzie. Złocisty trunek zamknięty w nowej przezroczystej butelce gwarantuje jakość marki Ballantine’s i odkrywa przed konsumentami nowe, orzeźwiające oblicze smaku.
Do produkcji Ballantine's Finest używane są najlepsze gatunki jęczmienia oraz krystalicznie czysta woda z górskich potoków Szkocji. Ballantine's - jak przystało na prawdziwą szkocką whisky - dojrzewa przynajmniej sześć lat w dębowych beczkach, używanych wcześniej do produkcji wytrawnej sherry lub bourbonów.
Balvenie 12 years old Double Wood jest obecnie najpopularniejszą wersją Balvenie. Powstaje w destylarni, która jako jedyna w Szakocji nadal stosuje tradycyjne metody produkcji. Proces zmiękczania, kiełkowania ziaren oraz suszenia dymem torfowym niezmiennie odbywa się w Balvenie. Whisky starzona jest przez 11-12 lat w beczkach po bourbonie pierwszego i drugiego napełnienia i dodatkowych 6-12 miesięcy w beczkach po sherry Oloroso. Aromat: bogaty, silne nuty sherry, skórka pomarańczowa, miód, wanilia, orzechy laskowe w czekoladzie, ślad cynamonu, zanikająca nuta torfowa. Smak: piękna kombinacja wanilii, miodu, pomarańczy, śliwek, orzechów, gorzkiej czekolady i cynamonu. Finisz: długi i rozgrzewający z nutami miodu, suszonych owoców i dębu nasączonego sherry.
Doskonała szkocka whisky mieszana, świetnie zbalansowana, o niezwykle kompleksowym smaku. Swój wyjątkowy charakter zawdzięcza idealnemu połączeniu 3 whisky single malt: Blair Athol - posmak pikantny i orzechowy (ciasto imbirowe), Dutown - świeżość whisky z okolic Speyside (jabłka, kwiaty, miód), Inchgower – posmak whisky z wybrzeży. To bardzo łagodna whisky, która zyskuje sobie coraz szersze grona wielbicieli.
BenRiach 10-letnia whisky, klasyczny, beztorfowy single malt w stylu Speyside, świeży i gładki, owocowy w charakterze. Leżakowany w nowych beczkach z dębu północno-amerykańskiego, odznacza się bogatym i harmonijnym bukietem. Butelkowany z zawartością 43% bez dodatku barwników. Idealny przykład klasycznego stylu Speyside.
Whisky Benriach 16 to szkocka whisky produkowana przez destylarnię Benriach. Jest to whisky single malt, która dojrzewa przez co najmniej 16 lat w dębowych beczkach. Charakteryzuje się bogatym i złożonym smakiem, często z nutami owoców, przypraw i dębowej słodyczy. Benriach 16 jest ceniony przez miłośników whisky za swoją wyjątkową jakość i aromatyczny profil.
Bowmore 12 years old - aromat dymu ożywiony przez nuty czekolady, miodu, gruszki oraz subtelny powiew cytrusów. Bukiet wyjątkowo dymny z mocnym posmakiem jodyny i torfu. Sprawia wrażenie słonej z odcieniem wody różanej. Finisz niezwykle długi, złożony i miękki.
Destylarnia Bowmore powstała w roku 1779, jest jednym z najstarszych zakładów na wsypie Islay, a także jednym z najstarszych w całej Szkocji. Leży nad zatoka Loch Indaal, w Bowmore – największym miasteczku na wyspie. Oficjalnym założycielem gorzelni był John Simpson (późniejszy właściciel całej wyspy Islay), który za zgodą władz, wybudował na swojej posesji aparaturę destylacyjną.
Bruichladdich The Classic Laddie to wyjątkowa szkocka whisky single malt, która zachwyca swoją subtelnością i kwiatowym charakterem. Bez typowego dla regionu Islay torfowego dymu, oferuje bogactwo owocowych aromatów i jedwabisty smak, co czyni ją doskonałym wyborem dla koneserów poszukujących elegancji i nowoczesnego podejścia do klasycznej whisky.
Caol Ila 18 y.o. to 18-letnia whisky słodowa (single malt), ceniona przez koneserów i ekspertów. Pochodzi z destylarni powstałej w 1846 roku. Charakteryzuje się bladozłotym kolorem, ostrym aromatem przypominającym morskie powietrze. Świeża woda o „zapachu wrzosów i mirtu” pochodzi ze źródła Loch Nam Bam. Proces produkcji whisky słodowej (single malt) opiera się na kilku niezmiennych zasadach. Bazę surowcową stanowią woda i jęczmień. Kiełkujące jęczmienne ziarno słodowe (za wierające cukier) suszy się w specjalnych pie cach opalanych torfem. Dzięki temu zyskuje ono charakterystyczny dymny aromat. Zmielony słód łączy się z gorącą wodą i drożdżami, co wywołuje proces fermentacji.
Whisky charakteryzująca się bogatym, owocowym aromatem z odpowiednią dozą słodyczy. W zapachu wyczuwalne nuty skórek jabłkowych i gruszek. Słodki smak dojrzałych gruszek z dodatkiem migdałów i delikatną, dopełniającą całość nutą dymu. Długi i lekko wytrawny finisz z subtelnym dymnym posmakiem.
Chivas 12 y.o. to doskonała szkocka whisky typu blended, o subtelnym i pełnym aromacie. Tworzona jest z pasją od ponad 200 lat z 40 rodzajów starannie wyselekcjonowanych whisky słodowych i zbożowych, z których najmłodsza leżakuje minimum 12 lat. Bursztynowa barwa pełna ciepła to zaproszenie do nut ziół, skóry, miodu i owocujących sadów, smaku jabłek skąpanych w miodzie, wanilii, orzechów i świeżego masła, na podniebieniu wyraźnie krągłego, karmelowego. Finisz gładki, łagodny, eteryczny.
Chivas 18 y.o. ma ciemnobursztynową barwę, która zachęca do odkrycia wielopoziomowych nut nosa: suszone owoce, śmietankowe toffii i ciemna czekolada wiodą zdecydowany prym. Smak jest jedwabisty, z nutami czekolady, karmelu, kwiatów i dymu. Finisz długi, pełen przyjemnego ciepła, owocowo-cytrusowy aromat wykończony nutą wytrawnej shery.
Clynelish 14 y.o. to 14-letnia whisky szkocka słodowa (single malt) pochodząca z destylarni powstałej w 1819 roku. Charakteryzuje się miodowo- złotym kolorem i intensywnym aromatem dymu z lekką nutą ziół. Smak Clynelish jest lekko słodkawy o dymnej wytrawnej końcówce z posmakiem świeżych owoców.
Proces produkcji whisky słodowej (single malt) opiera się na kilku niezmiennych zasadach. Bazę surowcową stanowią woda i jęczmień. Kiełkujące jęczmienne ziarno słodowe (za wierające cukier) suszy się w specjalnych pie cach opalanych torfem. Dzięki temu zyskuje ono charakterystyczny dymny aromat. Zmielony słód łączy się z gorącą wodą i drożdżami, co wywołuje proces fermentacji. Alkohol uzyskany w wyniku fermentacji poddawany jest dwukrotnej destylacji, a potem leżakuje minimum 3 lata w dębowych beczkach po sherry lub burbonach. Whisky słodowa jest produktem całkowicie naturalnym z wielowiekową tradycją. Spożywana była zarówno dla przyjemności, jak i w celach leczniczych. O różnorodności jej gatunków decyduje zarówno położenie destylarni, jak i szczegóły procesu produkcji.
Destylarnia położona jest na wyżynach północnej Szkocji nad morzem. Zawartość alkoholu: 46% obj. alk.
Dewar’s White Label to szkocka whisky typu blended. Wyjątkowy proces produkcji (tzw. double aged) sprawia, że whisky Dewar’s jest określana przez koneserów jako „bardziej czysta i łagodniejsza od innych”. Ma miedziany kolor, natomiast aromat balansuje między wonią skóry i miodu z delikatnym dodatkiem gruszki i dębu, w smaku jest delikatna, waniliowo- miodowa z lekko wzbierającą nutą dymną, finiszującą w pełni z tonami miodu. Aromat: delikatny, karmelowy, z nutą kwiatowo-owocową Smak: wanilia, miód, lekka nuta dymna. Finisz: karmelowa, z dębowym finiszem, który na końcu staje się lekko pieprzny, ale nie przesadnie mocny
Dimple to whisky klasy deluxe wyprodukowana po raz pierwszy pod koniec XIX wieku. Charakteryzuje się lekkim, lecz bogatym aromatem i delikatnym zapachem torfowym. Produkowana jest w najstarszej destylarni w Szkocji the House of Haig. Podstawą kompozycji jest słodowa whisky Glenkinchie.
Chcąc uzyskać absolutnie doskonały aromat i smak, łączy się ze sobą wiele różnych rodzajów pojedynczych whisky i sporządza kompozycję tzw. blended whisky. W przypadku whisky Dimple najmłodsze ze składników leżakowały przynajmniej 15 lat.
Nazwa Dimple pochodzi od kształtu butelki, charakterystycznej karafki z wgłębieniem (po ang. dimple). Butelkę oplata delikatna, złota siateczka, która pierwotnie miała chronić korek przed wypadnięciem podczas transportu morskiego. Dziś przypomina o wielowiekowej tradycji destylarni rodu Haig.
Golden Selection to najnowsze wydanie tradycyjnej whisky Dimple stworzonej przez Johna Haiga w 1890 roku. Trunek od lat rozlewany jest do butelek z charakterystyczną złotą siatką, które zostały zaprojektowane ponad 100 lat temu. Nowa Dimple jest kompozycją młodych destylatów, które leżakowały w beczkach po bourbonie i po sherry dzięki czemu efekt końcowy zachwyca bogatym i zrównoważonym bukietem. W aromacie wyczuwalne są słodkie nuty karmelu i orzechów, zmieszane ze świeżością cytrusów, gruszek i deserowego jabłka z cynamonem. Zbalansowany smak z tonami wanili, suszonych owoców, trawy cytrynowej, zboża i miodu doskonale współgra z bogatym aromatem. Finisz krótki, z przyjemnym zbożowo karmelowym posmakiem.
Po otwarciu butelki Glendronach 15 oczekuj aromatów, które przeniosą Cię do świata suszonych owoców, wanilii, migdałów i subtelnych przypraw. Głęboka barwa, znakomity efekt dojrzewania, zapowiada przyjemne doznania smakowe. Słodkie suszone owoce, nuty karmelu i delikatne akcenty dębowe układają się w harmonijną symfonię smaku. Zapraszamy do odkrycia doskonałości tej szkockiej whisky, która przekracza granice zwykłego trunku, przenosząc każdego miłośnika whisky w podróż przez czas i smak.
Glenfarclas 12 y.o. to whisky szkocka doskonale oddająca charakter destylarni. W 2006 roku zdobyła tytuł "Best Sherried Whisky" na Single Malt World Cup. Glenfarclas 12 YO wygrał złoto na Stockholm Beer & Whisky Festival w 2007 roku i ponownie w 2008. Kolor bursztynowego złota. Świeży, lekki aromat łączy zapach sherry i miodu z nutą dębiny. Kusi pikantnie i słodko. Whisky bardzo dobrze zbudowana, pełna słodkich, owocowych doznań z odrobiną dębu i muśnięciem dymu. Finisz długi i aromatyczny, pozostawia pikantny posmak.
Aromaty podobne do poprzedniczki: sherry, delikatna woń dymu, ale także suszone morele, ciastka maślane, w oddali zapach ziemi. Wspaniale zbalansowana, w smaku naprzemiennie wyczuwana słodycz sherry, wytrawność dymu i charakterystyczny dla tej whisky smak słodu jęczmiennego. Ulubiona wersja w rodzinie, w Whisky Bible dostała 95 punktów na 100 możliwych. Butelkowana z mocą 46% stanowi rarytas dla miłośników whisky.
Glenfiddich 12 letni to najbardziej popularna whisky szkocka na świecie. Destylarnia Glenfiddich od początku swojej działalności należy do rodziny Grant. Destylarnia znajduje się w mieście Dufftown, w samym sercu regionu Speyside. Wersja 12 letnia jest skomponowana z najlepszych destylatów, które dojrzewały co najmniej 12 lat w beczkach po bourbonie oraz w beczkach po sherry. Destylaty łączone są ze sobą w dębowej kadzi, aby nabrać pełnej harmonii smaku i aromatu. Glenfiddich 12 letnia jest najczęściej nagradzaną whisky świata. Aromat: wyraźny i świeży z nutami gruszki, słodu, kwiatów, jabłek, cytrusów, lekkiego dymu i dębu. Smak: słodki i owocowy z nutami toffi, kremówki, słodu, lekkiego dębu, kwiatów, przypraw i czekolady. Finisz: długi, gładki i aksamitny z nutami dębu i dojrzałych owoców.
Glenfiddich 15 letni to jedna z podstawowych whisky z kolekcji Glenfiddich. Whisky komponowana jest z destylatów, które dojrzewają w beczkach z europejskiego i amerykańskiego dębu, oraz w nowych beczkach z białego dębu amerykańskiego. Następnie są mieszane ze sobą w ogromnej dębowej kadzi, która zawsze do połowy jest napełniona 15 letnim destylatem. Połowa nowej mieszanki jest odpuszczana do kolejnych kadzi z portugalskiego dębu w których spędza kilka tygodni, po czym rozlewana jest do butelek. Aromat: intrygująco złożony z nutami miodu, wanilii, wrzosu, krówek, ciemnych owoców, sherry, cytrusów, pomarańczy i delikatnego dymu. Smak: jedwabiście gładki z nutami dębu, sherry, marcepanu, cynamonu, imbiru, sherry, rodzynek, przypraw i słodyczy. Finisz: długi z nutami kandyzowanych owoców, rodzynek i przypraw.
Glenfiddich 18 letni to whisky będąca w stałej ofercie destylarni Glenfiddich. Whisky tworzona jest z destylatów, które starzone były w beczkach po sherry Oloroso oraz po bourbonie. Każda partia jest indywidualnie numerowana i starannie przygotowywana przez mistrza destylacji. Do wyprodukowania jednej partii 18 letniej wersji Glenfiddich'a wykorzystuje się maksymalnie 150 beczek, aby mistrz destylacji mógł dokładnie kontrolować elementy aromatu i smaku. Beczki do starzenia tej whisky robione są w destylarni przez miejscowych bednarzy. Aromat: niezwykle bogaty z nutami dojrzałych owoców, pieczonego jabłka, dębu, daktyli i cytrusów Smak: bogaty i intensywny z akcentami suszonych owoców, daktyli, dębu, gruszki, wanilii, miodu i cynamonu. Finisz: wybitny i rozgrzewający z nutami owocowo dębowymi
Glenfiddich Orchard Experiment to piąta edycja w serii eksperymentalnej Glenfiddich, która prezentuje innowacyjne podejście do tradycyjnej szkockiej whisky single malt. Ta unikalna wersja powstała dzięki współpracy mistrza destylacji Glenfiddich, Briana Kinsmana, z firmą Somerset Cider Brandy Company. Whisky dojrzewała w beczkach, które wcześniej zawierały Somerset Pomona Spirit, czyli mieszankę brandy z cydru jabłkowego i soku jabłkowego.
Glenglassaugh 12 to single malt whisky pochodzący ze szkockiej destylarni Glenglassaugh. Jest to whisky, która dojrzewa przez co najmniej 12 lat w dębowych beczkach. Charakteryzuje się bogatym i złożonym smakiem, często zawierającym nuty owocowe, miodowe, delikatnie dębowe. Jest to whisky ceniona wśród miłośników szkockich single maltów.
Glenglassaugh Portsoy Single Malt to rodzaj pojedynczej słodowej whisky (Single Malt) produkowanej przez destylarnię Glenglassaugh, zlokalizowaną w miejscowości Portsoy w Szkocji. Whisky ta jest znana ze swojego wyjątkowego smaku i aromatu, które są wynikiem starannie dobranej kombinacji składników oraz procesu destylacji i leżakowania.
Whisky Glenglassaugh Sanded to limitowana edycja single malt produkowana przez destylarnię Glenglassaugh. Ta whisky charakteryzuje się subtelnie torfowym profilem smakowym, z delikatnymi nutami dymu i owoców. Nazwa "Sanded" odnosi się do lokalnej tradycji wykorzystywania piasku z pobliskiej plaży do suszenia słodu. Jest to whisky o unikalnym charakterze, która cieszy się uznaniem wśród miłośników szkockich single maltów.
Glenkinchie 10 y.o. to 10-letnia whisky słodowa (single malt) pochodząca z destylarni powstałej w 1837 roku. Smak Glenkinche jest subtelny, lekko owocowy z nutą cynamonu. Charakterystyczny dla tej whisky jest jasnozłoty kolor. Destylarnia powstała w 1837 roku i jest położona na nizinach południowej Szkocji.
Proces produkcji whisky słodowej (single malt) opiera się na kilku niezmiennych zasadach. Bazę surowcową stanowią woda i jęczmień. Kiełkujące jęczmienne ziarno słodowe (za wierające cukier) suszy się w specjalnych pie cach opalanych torfem. Dzięki temu zyskuje ono charakterystyczny dymny aromat. Zmielony słód łączy się z gorącą wodą i drożdżami, co wywołuje proces fermentacji. Alkohol uzyskany w wyniku fermentacji poddawany jest dwukrotnej destylacji, a potem leżakuje minimum 3 lata w dębowych beczkach po sherry lub burbonach. Whisky słodowa jest produktem całkowicie naturalnym z wielowiekową tradycją. Spożywana była zarówno dla przyjemności, jak i w celach leczniczych. O różnorodności jej gatunków decyduje zarówno położenie destylarni, jak i szczegóły procesu produkcji.
Destylarnia Glenkinchie usytułowana jest w niewielkiej odległości od Edynburga, w związku z czym często nazywana jest „maltem edynburskim”. Zawartość alkoholu: 43% obj. alk.
The Glenlivet 15 y.o. to bardzo delikatna, słodka whisky z bogatym posmakiem dębowej beczki, w której leżakowała 15 lat. Wyczuwalne subtelne aromaty orzechów. Założona w 1824 r. destylarnia Glenlivet jest najstarszą legalnie działającą destylarnią w rejonie Speyside, znaną jako "The single malt that started it all" (single malt, od którego wszystko się zaczęło). Marka The Glenlivet jest najlepiej sprzedającą się whisky słodową w USA oraz drugą pod względem sprzedaży single malt na świecie.
Świat szkockiej whisky jest pełen niezwykłych historii i smakowych przygód. Glenlivet to nazwa, która kojarzy się z tradycją, jakością i elegancją, a jednym z jej najcenniejszych klejnotów jest Glenlivet 18. Ta whisky single malt, dojrzewająca przez 18 lat, to prawdziwa perełka wśród szkockich trunków. Poznaj historię, proces produkcji i przede wszystkim smak tej wyjątkowej whisky. Rozpoczynamy fascynującą podróż po świecie Glenlivet 18, gdzie każdy łyk jest opowieścią, a każdy aromat kryje tajemnicę, która czeka, by zostać odkryta.
The Glenlivet Founder’s Reserve to klasyczny smak whisky w nowoczesnym wydaniu. Opakowanie w delikatnym, błękitnym kolorze „Georgian Blue” z jednej strony jest nawiązaniem do męskości i klasyki, z drugiej zaś stanowi nowoczesny i świeży akcent w świecie whisky. Wyraźny i dobrze widoczny podpis założyciela marki Georga Smitha umieszczony zarówno na butelce, jak i opakowaniu nawiązuje do historii marki i wyróżnia whisky na tle innych single maltów. Founder’s Reserve to ukłon w kierunku tradycji, George’a Smitha oraz łagodnego, owocowego smaku, z którego znana na całym świecie jest whisky The Glenlivet. Trudno mówić o niej, jako o nowości, to kolejny etap 200-letniej historii The Glenlivet. Barwa: Szlachetne złoto. Aromat: Delikatny aromat owoców cytrusowych z wyczuwalną nutą słodkiej pomarańczy. Smak: Doskonale wyważona i niezwykle delikatna. Przeważają słodkie, owocowo-pikantne nuty pomarańczy i gruszek, z lekko wyczuwalną słodyczą karmelizowanych jabłek. Finisz: Długi, kremowy i delikatny.
Glenmorangie to 10-letnia whisky szkocka z regionu Highland, ceniona przez koneserów za swój delikatny i czysty, kwiatowy aromat oraz dobrze wyważony, subtelnie dymny smak. W tej najbardziej lubianej w Szkocji pojedynczej whisky najbardziej wprawni znawcy wyczują aż 26 aromatów: od jabłek i mango po cynamon, wanilię i pigwę. Oczyszczone, kiełkujące ziarno jęczmienia suszone jest w specjalnych piecach opalanych torfem. Dzięki temu zyskuje ono charakterystyczny dymny aromat. Zmielony słód jest następnie łączony z gorącą wodą i drożdżami, co wywołuje proces fermentacji. Uzyskany w dwukrotnej destylacji alkohol leżakuje w dębowych beczkach po burbonach. Beczki, w których przechowywany jest Glenmorangie, napełniane są zawsze tylko dwukrotnie. Pierwsze napełnienie zapewnia bogaty, słodko waniliowy smak. Drugie dodaje nieco lżejszych aromatów kwiatowych. Połączenie tych dwóch składników zapewnia Glenmorangie doskonały balans smaków i aromatów.
Destylarnia, z której pochodzi Glenmorangie, powstała w 1843 roku i posiada najwyższe w całej Szkocji aparaty destylacyjne, dzięki czemu swój doskonały smak whisky ta osiąga już po 10-letnim okresie dojrzewania.
Glenmorangie 18 to whisky, która przenosi smakoszy w wyjątkowy świat szkockiego rzemiosła, gdzie tradycja łączy się z nowoczesnością. Każda kropla tego 18-letniego trunku to hołd dla kunsztu destylarni Glenmorangie, której misją jest tworzenie whisky o niezrównanej złożoności smaków i aromatów. Z bogatą historią, wyjątkowym procesem produkcji i unikalnymi doznaniami sensorycznymi, Glenmorangie 18 zachwyca koneserów na całym świecie, oferując prawdziwą przyjemność dla podniebienia.
Glenmorangie The Nectar D'Or to 12-letnia whisky, która po 10 latach dojrzewania w amerykańskich, dębowych beczkach po bourbonie, została przelana na 2 lata do tzw. aktywnej beczki po najsłynniejszych, słodkich winach z regionu Sauternes - Francja. Taki pomysł na "finiszowanie" to strzał w dziesiątkę. W tej edycji obserwujemy jak francuskie beczki uzupełniają jedwabną whisky i sprawiają, że jej smak jest doskonale zbalansowany i rozwija swoje bogate aromaty. Prezentowana 12 letnia wersja Nectar D'Or charakteryzuje się miodowo złotym kolorem, jak również innymi cechami. Zapach: wapienny z wyraźnym akcentem skórki pomarańczy, rodzynki i daktyle dające bogate akcenty owocowe splecione z egzotycznymi przyprawami, kokosami i gałką muszkatołową. Smak: delikatny imbir i gałka muszkatołowa w połączeniu z prażonymi migdałami przynoszą ciepły smak, który przeplata się z syropem o aromacie cytrynowej bezy i miodowym środkiem. Finish: wyraźnie długi z wykończeniem cytrynowej skórki, białej czekolady, wanilii i imbiru. Glenmorangie The Nectar D'Or to doskonale zbalansowana whisky, w której francuskie beczki z regionu Sauternes nadały wyjątkowego smaku i aromatu.
Glenmorangie The Quinta Ruban to najbardziej intensywna i wyrazista whisky szkocka spośród edycji Glenmorangie podlegających dodatkowej maturacji w aktywnych beczkach. Tym razem to właśnie beczki po najlepszym porto Ruby są odpowiedzialne za niepowtarzalny smak i wykwintnie długi finisz. Ta whisky to wzorowy przykład doskonałej równowagi słodkich i wytrawnych aromatów z kontrastującymi pikantnymi akcentami, a jej aksamitna tekstura, która jest efektem niefiltrowania na zimno definiuje tą pozycję jako jedną z najbardziej intrygujących i satysfakcjonujących single malt w Szkocji.
Glenmorangie The Lasanta to doskonała dwunastoletnia whisky, która po 10 letnim okresie dojrzewania w amerykańskich, dębowych beczkach po bourbonie została przelana na 2 lata do tzw. aktywnej beczki po Sherry Oloroso z Jerez w Hiszpanii. Jej nazwa oznacza "ciepło i namiętność", a dzięki dojrzewaniu w beczkach nabrała elegancji oraz pełnego, głębokiego smaku i ponętnie słodkiego aromatu. Glenmorangie 12 letnia wersja Lasanta charakteryzuje się lekko rdzawym kolorem, jak również innymi cechami. Zapach: mieszanka przypraw z aksamitną czekoladą, wyczuwalne rodzynki, miód i karmel. Smak: doskonały, słodki aromat sherry z akcentami rodzynek, zaakcentowana pomarańcza, orzechy włoskie i toffi tworzą intrygującą mieszankę znakomicie komponującą się z przyprawami. Finisz: długi i satysfakcjonujący, obfituje w przyprawy i pomarańczę, wyczuwalna czekolada z orzechami. Glenmorangie The Lasanta to niezwykle ciepła, harmonijna i kompletna whisky z hiszpańskim akcentem. Ta wersja zachwyci zarówno amatorów jak i koneserów gatunku.
Select Reserve to podstawowa edycja whisky z destylarni Glenrothes. Bez określonego wieku na etykiecie jest mieszanką Malt Mastera destylarni Johna Ramsay'a z wyselekcjonowanych beczek w różnym wieku. Select Reserve wprowadza w styl destylarni charakterystyczny dla wykorzystywania do maturacji beczkach z amerykańskiego dębu. Dominują w niej dojrzałe owoce, w tym owoce cytrusowe, wanilia oraz nuty przypraw.
Pierwowzór whisky Johnnie Walker Black Label powstał jeszcze za czasów Aleksandra Walkera, a więc już w połowie XIX wieku. Johnnie Walker Black Label jest kompozycją ponad 40 pojedynczych gatunków whisky i zawiera w sobie najwięcej odcieni zapachowo-smakowych wśród wszystkich istniejących na świecie whisky mieszanych klasy deluxe. Główne whisky składowe Johnnie Walker Black Label to Cardhu ze Speyside oraz Caol Ila z wyspy Islay.
Chcąc uzyskać absolutnie doskonały aromat i smak, łączy się ze sobą wiele różnych rodzajów single malt i single grain i sporządza kompozycję tzw. blended whisky. W przypadku Johnnie Walker Black Label wszystkie wchodzące w jej skład whisky dojrzewały przynajmniej 12 lat w specjalnie dobranych dębowych beczkach, w których wcześniej leżakowały inne szlachetne alkohole, takie jak sherry czy burbon. Johnnie Walker Black Label pije się czystą lub z lodem. Znakomita na każdą porę dnia. Była ulubioną whisky Winstona Churchila.Nr 1 na świecie w kategorii whisky deluxe (Impact Magazine, 2005 r.).
Johnnie Walker Blue Label to wyjątkowa whisky mieszana, wprowadzona na rynek w 1992 roku. Najbardziej aksamitna i gładka, najbogatsza w niezrównanym bukiecie zapachu i smaku. Jest to kompozycja najrzadszych whisky z pojedynczo dobieranych beczek. Przewodnie whisky Johnnie Walker Blue Label to: Royal Lochnagar z gór, Benrinnes ze Speyside oraz Caol Ila z wyspy Islay. Chcąc uzyskać absolutnie doskonały aromat i smak, łączy się ze sobą wiele różnych rodzajów pojedynczych whisky i sporządza kompozycje tzw. blended whisky.
To śmiała, luksusowa mieszanka whisky ze specjalnie dobranych beczek (w tym beczek Clynelish Malt), do produkcji której stosuje się wodę ze źródeł z Kildonan Hills, w których w 1868 r. odkryto złoto. Ta whisky to luksusowa mieszanka o gładkim, wyważonym aromacie słodkich owoców i kremowej nucie, która przechodzi stopniowo w głębsze miodowe tony, by przynieść w finiszu łagodny posmak drewna, owoców i słodkiego dymu. JOHNNIE WALKER GOLD LABEL RESERVE to whisky o wyraźnym, delikatnie słodkim smaku, luksusowym charakterze i stylowej elegancji. Doskonale smakuje zmrożona.
Johnnie Walker Green Label dostępna jest na polskim rynku od 2004 roku. Johnnie Walker Green Label to whisky szkocka typu „Blended Malt”, czyli kompozycja wyłącznie pojedynczych whisky słodowych (single malt). W jej skład wchodzi 16 pojedynczych whisky słodowych, ale niepowtarzalny charakter i smak tworzą przede wszystkim 4 najznamienitsze: Talisker, Caol Ila, Cragganmore i Linkwood. Johnnie Walker Green Label ma świeży i zarazem lekko dymny, bardzo intensywny smak.
Johnnie Walker Red Label to whisky, która została wprowadzona na rynek w 1909 roku. Jej smak jest efektem współdziałania około 35 gatunków whisky słodowych i zbożowych i jest uznawany za najnowocześniejszy spośród istniejących blendów świata. Podstawą kompozycji Johnnie Walker Red Label stanowi słodowa whisky Cardhu, a jej dopełnieniem są szczególnie mocne torfowe whisky z wyspy Islay oraz ogniste whisky wyżynne. Whisky ta ma celowo szorstki smak, dzięki czemu dyktuje ton wielu rodzajom drinków, co potwierdza Ian Wiliams, wybitny szkocki znawca whisky. Johnnie Walker Red Label najlepiej łączy się z dodatkami, zachowując swój własny charakter.
Laphroaig 10 y.o. ma szczerozłotą barwę, zaskakujący aromat szpitala, jodyny, nawet topionej smoły. Potężny powiew torfowego dymu zrywa kapelusze. W smaku początkowo wytrawna, morska, z szumem słonej bryzy, jednak pod nimi zdecydowanie wyczuwalna jest słodycz, delikatne nuty karmelu. Finisz długi, zdominowany przez morskie akordy, jodynę i torf. Laphroaig jest produkowana z jęczmienia opalanego dymem torfowym. Leżakuje przynajmniej 10 lat. Zapach: wyraźne nuty torfowe i apteczne (jodyna), spora ilość soli. Dalej staje się słodszy, pojawiają się akcenty przypraw, lukrecji i dymu. Smak: dobrze zbudowany. Wodorosty, nuta wanilii połączona z nutami aptecznymi i dębowymi, dalej spora ilość przypraw. Finish: długi, smolisty, z akcentami jodyny.
Macallan jest obecnie trzecią najpopularniejszą whisky typu single malt na świecie, ustępując jedynie markom Glenfiddich i Glenlivet, z imponującą roczną sprzedażą wynoszącą 9,5 miliona butelek. Macallan Double Cask 12 zadebiutowała w 2016 roku, będąc pierwszą od trzech lat whisky tej destylarni, która powróciła do oznaczenia wieku na etykiecie. Ta konkretna whisky jest mieszanką destylatów starzonych w beczkach z amerykańskiego i europejskiego dębu, z przewagą tych pierwszych.
Macallan 18 to whisky, która zdobyła serca miłośników dobrego smaku. Niezwykłe połączenie czasu, tradycji i niepowtarzalnego smaku sprawia, że jest to wybór dla prawdziwych koneserów. Poznajmy tajniki tej wyjątkowej whisky, przyglądając się nie tylko jej charakterystyce, ale także inspirującym możliwościom stworzenia unikalnych drinków i koktajli.
Macallan Rare Cask 2023 to whisky szkocka stworzona by pokazać kompleksowość i głębię najbardziej wyjątkowych single malt dojrzewających w magazynach The Macallan. Jest ona kompozycją ręcznie wybranych beczek z dębu amerykańskiego i europejskiego sezonowanego sherry, z których znakomita większość to najbardziej aromatyczne pierwsze napełnienie. Efektem jest niewiarygodnie złożona whisky, pełna szlachetnych dębowych aromatów o głębokiej naturalnej barwie. Aromat: miękkie nuty wanilii z bogatymi nutami rodzynek, a następnie słodkie połączenie jabłka, cytryny i pomarańczy. Smak: dominuje intensywna słodka nuta rodzynek, ustępując miejsca wanilii i ciemnej czekolady z nutami lekkiej skórki cytrynowej. Finisz: długie, bogate i i aksamitne.
Złota, oleista barwa tej whisky zapowiada zapach pełen słodkich owocowych aromatów pomarańczy, cytryn i dojrzałych gruszek, zaskakująco połączonych z odrobiną soli morskiej i dymu torfowego. W smaku objawiają się pełne, bogate nuty jesiennych owoców ze szczególnie wyczuwalną słodyczą suszonych fig i miodu, po której nadchodzi lekko wytrawny, słodowy posmak. Długi, gładki i raczej słodki finish dopełniony wytrawnym posmakiem dębowego drewna i ziarna.
Old Pulteney Huddart whisky charakteryzuje się wyraźnymi nutami dymu i torfu, które pochodzą z beczek po dymionym torfem whisky. Jednocześnie posiada charakterystyczne dla Old Pulteney morskie akcenty, z nutami soli morskiej i jodu. Można też wyczuć w niej owocowe i waniliowe akcenty, pochodzące z dojrzewania w beczkach po bourbonie.
Port Charlotte to wyjątkowa szkocka whisky torfowa, która zyskała uznanie miłośników mocnych, złożonych smaków. Destylowana na wyspie Islay, Port Charlotte wyróżnia się intensywnym aromatem dymu i torfu, równoważonym przez bogactwo owocowych i korzennych nut. Jest to whisky, która nie tylko zachwyca swoim charakterem, ale również odzwierciedla długą tradycję rzemiosła destylacji na tej wyjątkowej szkockiej wyspie.
The Singleton of Dufftown, to 12 letnia whisky szkocka pozycjonowana na mapie smaków jako nasycona i wytrawna. Wyjątkowo łagodny i zbalansowany smak uzyskuje dzięki leżakowaniu w beczkach z europejskiego i amerykańskiego dębu. Delektując się szklaneczką tego trunku wyczujemy wyraźne owocowe bogactwo z dominującą nutą czarnej porzeczki oraz prażonych orzeszków.
Szkocka wyspa Skye, znana ze swojej dzikiej urody i bogatego dziedzictwa, stała się kolebką jednej z najbardziej ekskluzywnych whisky - Talisker Skye. W tej podróży po smaku i aromacie odkryjemy, dlaczego ta whisky stanowi prawdziwą sztukę destylacyjną, przenoszącą nas na malownicze szkockie wybrzeże. Unikalna kombinacja słodyczy, dymu i wyrazistych nut morskich sprawia, że Talisker Skye to więcej niż zwykła whisky.
Talisker Storm to jedna z nowych edycji whisky Talisker. Gorzelnia jest jedyną położoną na wyspie Skye i słynie z produkcji destylatów o imponującym morskim i bogatym bukiecie. Whisky nie posiada określenia wieku. Skomponowana została z destylatów starzonych w tradycyjnych beczkach. Whisky wydana była pod koniec 2012 roku. Swoją nazwą nawiązuje do prawdziwego sztormu aromatów, szalejącego w ustach po jej spróbowaniu. To świetny trunek na spotkania w gronie przyjaciół. Aromat: kremowy i solankowy z nutami banana, cytrusów, białego pieprzu, ostryg, dębu, pikantnych przypraw i imbiru. Smak: mocny i pełny z nutami dymu drzewnego, solanki, chili, śliwek, pomarańczy, limonki, goździków i wodorostow. Finisz: długi i lekko wytrawny z nutami chili i cytrusów
Rodzaje whisky
Szkocka whisky jest niezwykle zróżnicowana, oferując szeroką gamę smaków i charakterystyk. Poniżej znajdziesz kilka głównych rodzajów whisky szkockiej:
- Single Malt Scotch Whisky:
- Produkowana z samodzielnie słodowanego jęczmienia w jednej destylarni.
- Charakteryzuje się czystym, intensywnym smakiem, często odzwierciedlającym regionalne cechy.
- Single Grain Scotch Whisky:
- Uzyskana z destylatu z jednego rodzaju zboża, zazwyczaj kukurydzy lub pszenicy.
- Zazwyczaj lżejsza i delikatniejsza niż single malt.
- Blended Scotch Whisky:
- Kombinacja różnych whisky, zarówno single malt, jak i single grain.
- Oferuje zrównoważony smak i aromat, idealny do picia "on the rocks" lub w drinkach.
- Blended Malt Scotch Whisky:
- Mieszanka różnych single malt whiskies, bez dodatku zboża.
- Zachowuje bogactwo smakowe single malt, ale z dodatkową głębokością.
- Blended Grain Scotch Whisky:
- Podobna do blended malt, ale zamiast różnych single malt zawiera różne single grain whiskies.
- Cask Strength Scotch Whisky:
- Butelkowane prosto z beczki bez rozcieńczania wodą.
- Charakteryzuje się wyższą zawartością alkoholu i intensywnością smaku.
- Single Cask Scotch Whisky:
- Butelkowane z jednej konkretnej beczki.
- Każda butelka ma unikalny smak, ponieważ nie ma mieszania z innymi beczkami.
- Peated Scotch Whisky:
- Whisky poddawana procesowi suszenia słodu dymem torfowym.
- Charakteryzuje się wyraźnym, dymnym smakiem, często związany z regionem Islay.
- Unpeated Scotch Whisky:
- Whisky produkowana bez użycia dymu torfowego.
- Ma bardziej subtelny smak, pozwalając na wydobycie innych aromatów.
- Rye Scotch Whisky:
- Produkowana z dodatkiem ziarna żyta, co nadaje charakterystyczny smak.
- Nie tak powszechna jak w przypadku whisky amerykańskiej, ale zyskująca popularność.