Blended whisky
Blended whisky, czyli whisky mieszana, stanowi harmonijne połączenie różnych whisky słodowych (single malt) i zbożowych (grain), tworząc unikalne kompozycje smakowe, które mogą zaspokoić różnorodne gusta. Dzięki umiejętnemu mieszaniu różnych destylatów, master blenderzy potrafią stworzyć produkty o złożonych profilach smakowych, które łączą w sobie najlepsze cechy różnych whisky.
Dimple to whisky klasy deluxe wyprodukowana po raz pierwszy pod koniec XIX wieku. Charakteryzuje się lekkim, lecz bogatym aromatem i delikatnym zapachem torfowym. Produkowana jest w najstarszej destylarni w Szkocji the House of Haig. Podstawą kompozycji jest słodowa whisky Glenkinchie.
Chcąc uzyskać absolutnie doskonały aromat i smak, łączy się ze sobą wiele różnych rodzajów pojedynczych whisky i sporządza kompozycję tzw. blended whisky. W przypadku whisky Dimple najmłodsze ze składników leżakowały przynajmniej 15 lat.
Nazwa Dimple pochodzi od kształtu butelki, charakterystycznej karafki z wgłębieniem (po ang. dimple). Butelkę oplata delikatna, złota siateczka, która pierwotnie miała chronić korek przed wypadnięciem podczas transportu morskiego. Dziś przypomina o wielowiekowej tradycji destylarni rodu Haig.
Johnnie Walker Red Label to whisky, która została wprowadzona na rynek w 1909 roku. Jej smak jest efektem współdziałania około 35 gatunków whisky słodowych i zbożowych i jest uznawany za najnowocześniejszy spośród istniejących blendów świata. Podstawą kompozycji Johnnie Walker Red Label stanowi słodowa whisky Cardhu, a jej dopełnieniem są szczególnie mocne torfowe whisky z wyspy Islay oraz ogniste whisky wyżynne. Whisky ta ma celowo szorstki smak, dzięki czemu dyktuje ton wielu rodzajom drinków, co potwierdza Ian Wiliams, wybitny szkocki znawca whisky. Johnnie Walker Red Label najlepiej łączy się z dodatkami, zachowując swój własny charakter.
Johnnie Walker Blue Label to wyjątkowa whisky mieszana, wprowadzona na rynek w 1992 roku. Najbardziej aksamitna i gładka, najbogatsza w niezrównanym bukiecie zapachu i smaku. Jest to kompozycja najrzadszych whisky z pojedynczo dobieranych beczek. Przewodnie whisky Johnnie Walker Blue Label to: Royal Lochnagar z gór, Benrinnes ze Speyside oraz Caol Ila z wyspy Islay. Chcąc uzyskać absolutnie doskonały aromat i smak, łączy się ze sobą wiele różnych rodzajów pojedynczych whisky i sporządza kompozycje tzw. blended whisky.
Pierwowzór whisky Johnnie Walker Black Label powstał jeszcze za czasów Aleksandra Walkera, a więc już w połowie XIX wieku. Johnnie Walker Black Label jest kompozycją ponad 40 pojedynczych gatunków whisky i zawiera w sobie najwięcej odcieni zapachowo-smakowych wśród wszystkich istniejących na świecie whisky mieszanych klasy deluxe. Główne whisky składowe Johnnie Walker Black Label to Cardhu ze Speyside oraz Caol Ila z wyspy Islay.
Chcąc uzyskać absolutnie doskonały aromat i smak, łączy się ze sobą wiele różnych rodzajów single malt i single grain i sporządza kompozycję tzw. blended whisky. W przypadku Johnnie Walker Black Label wszystkie wchodzące w jej skład whisky dojrzewały przynajmniej 12 lat w specjalnie dobranych dębowych beczkach, w których wcześniej leżakowały inne szlachetne alkohole, takie jak sherry czy burbon. Johnnie Walker Black Label pije się czystą lub z lodem. Znakomita na każdą porę dnia. Była ulubioną whisky Winstona Churchila.Nr 1 na świecie w kategorii whisky deluxe (Impact Magazine, 2005 r.).
Do produkcji Ballantine's Finest używane są najlepsze gatunki jęczmienia oraz krystalicznie czysta woda z górskich potoków Szkocji. Ballantine's - jak przystało na prawdziwą szkocką whisky - dojrzewa przynajmniej sześć lat w dębowych beczkach, używanych wcześniej do produkcji wytrawnej sherry lub bourbonów.
To śmiała, luksusowa mieszanka whisky ze specjalnie dobranych beczek (w tym beczek Clynelish Malt), do produkcji której stosuje się wodę ze źródeł z Kildonan Hills, w których w 1868 r. odkryto złoto. Ta whisky to luksusowa mieszanka o gładkim, wyważonym aromacie słodkich owoców i kremowej nucie, która przechodzi stopniowo w głębsze miodowe tony, by przynieść w finiszu łagodny posmak drewna, owoców i słodkiego dymu. JOHNNIE WALKER GOLD LABEL RESERVE to whisky o wyraźnym, delikatnie słodkim smaku, luksusowym charakterze i stylowej elegancji. Doskonale smakuje zmrożona.
Doskonała szkocka whisky mieszana, świetnie zbalansowana, o niezwykle kompleksowym smaku. Swój wyjątkowy charakter zawdzięcza idealnemu połączeniu 3 whisky single malt: Blair Athol - posmak pikantny i orzechowy (ciasto imbirowe), Dutown - świeżość whisky z okolic Speyside (jabłka, kwiaty, miód), Inchgower – posmak whisky z wybrzeży. To bardzo łagodna whisky, która zyskuje sobie coraz szersze grona wielbicieli.
Ballantine’s Brasil to zupełnie nowy rewolucyjny produkt w kategorii whisky, gwarantujący konsumentom nowe walory smakowe.
Lekki i orzeźwiający smak został uzyskany poprzez połączenie whisky ze Szkocji z macerowaną skórką z brazylijskiej limonki.
Ballantine’s Brasil idealnie pasuje do drinków jak i na lodzie. Złocisty trunek zamknięty w nowej przezroczystej butelce gwarantuje jakość marki Ballantine’s i odkrywa przed konsumentami nowe, orzeźwiające oblicze smaku.
Hibiki Japanese Harmony uznawana jest za światowej klasy whisky typu blended. Wyprodukowana jest z co najmniej 10 destylatów z trzech doskonałych destylarni oraz dojrzewa w 5 rodzajach beczek - np. po sherry czy w amerykańskich białych dębowych. W nosie wyczuwalne są nuty liczi, róży, suszonych owoców, miodu i drzewa sandałowego. Na podniebieniu whisky jest jedwabna, aksamitna, gładka, by po chwili pokazać swoją moc i zaskoczyć akcentami przypraw, owoców, białego pieprzu i słodyczą miodu oraz białej czekolady. Finisz delikatnie słodki, z akcentami dębu, przyjemnie długi i owocowy. Niezwykle eleganckie karafki tworzą całość z tą jakościową i wyjątkową whisky.
Grant's jest typową blended whisky skomponowaną z najlepszych malt whisky: Glenfiddich, Balvenie oraz Kininvie. Posiada wspaniały smak i zapach, dzięki zachowanym wspaniałym proporcjom malt whisky i zbożowych. Od 1957 wyróżnia się oryginalnym, trójkątnym kształtem butelki.
Chivas 12 y.o. to doskonała szkocka whisky typu blended, o subtelnym i pełnym aromacie. Tworzona jest z pasją od ponad 200 lat z 40 rodzajów starannie wyselekcjonowanych whisky słodowych i zbożowych, z których najmłodsza leżakuje minimum 12 lat. Bursztynowa barwa pełna ciepła to zaproszenie do nut ziół, skóry, miodu i owocujących sadów, smaku jabłek skąpanych w miodzie, wanilii, orzechów i świeżego masła, na podniebieniu wyraźnie krągłego, karmelowego. Finisz gładki, łagodny, eteryczny.
Chivas 18 y.o. ma ciemnobursztynową barwę, która zachęca do odkrycia wielopoziomowych nut nosa: suszone owoce, śmietankowe toffii i ciemna czekolada wiodą zdecydowany prym. Smak jest jedwabisty, z nutami czekolady, karmelu, kwiatów i dymu. Finisz długi, pełen przyjemnego ciepła, owocowo-cytrusowy aromat wykończony nutą wytrawnej shery.
Dewar’s White Label to szkocka whisky typu blended. Wyjątkowy proces produkcji (tzw. double aged) sprawia, że whisky Dewar’s jest określana przez koneserów jako „bardziej czysta i łagodniejsza od innych”. Ma miedziany kolor, natomiast aromat balansuje między wonią skóry i miodu z delikatnym dodatkiem gruszki i dębu, w smaku jest delikatna, waniliowo- miodowa z lekko wzbierającą nutą dymną, finiszującą w pełni z tonami miodu. Aromat: delikatny, karmelowy, z nutą kwiatowo-owocową Smak: wanilia, miód, lekka nuta dymna. Finisz: karmelowa, z dębowym finiszem, który na końcu staje się lekko pieprzny, ale nie przesadnie mocny
Golden Selection to najnowsze wydanie tradycyjnej whisky Dimple stworzonej przez Johna Haiga w 1890 roku. Trunek od lat rozlewany jest do butelek z charakterystyczną złotą siatką, które zostały zaprojektowane ponad 100 lat temu. Nowa Dimple jest kompozycją młodych destylatów, które leżakowały w beczkach po bourbonie i po sherry dzięki czemu efekt końcowy zachwyca bogatym i zrównoważonym bukietem. W aromacie wyczuwalne są słodkie nuty karmelu i orzechów, zmieszane ze świeżością cytrusów, gruszek i deserowego jabłka z cynamonem. Zbalansowany smak z tonami wanili, suszonych owoców, trawy cytrynowej, zboża i miodu doskonale współgra z bogatym aromatem. Finisz krótki, z przyjemnym zbożowo karmelowym posmakiem.
Japońska whisky zyskuje na światowej scenie zasłużone uznanie, a wśród niej Nikka Whisky From The Barrel wyróżnia się nie tylko jakością, ale i niepowtarzalnym stylem. To wyjątkowe arcydzieło destylacyjne, które przenosi nas w serce japońskich tradycji, prezentując unikalną równowagę smaku i elegancję butelki. W naszym artykule odkryjemy tajemnice Nikka Whisky od jej historycznych korzeni po charakterystykę smakową.
Jest to rodzaj whisky pochodzący z Japonii, która zyskuje coraz większą popularność na całym świecie ze względu na swoją wysoką jakość i unikalny smak. Whisky Tenjaku Blended Japanese charakteryzuje się zrównoważoną kombinacją różnych destylatów, tworząc bogatą i wyrafinowaną paletę smakową.