Galeria trunków - Whisky

Brandy - Od winogron do dębowych beczek

Brandy, często określane mianem "spalonego wina," może poszczycić się bogatą historią sięgającą czasów starożytnych cywilizacji. Jej korzenie sięgają obszarów śródziemnomorskich, gdzie winiarze starali się zachować swoje cenne eliksiry winogronowe. Odkryj z nami tajemnice brandy, eksplorując jej pochodzenie, techniki produkcji i niezapomniane doznania smakowe.

Brandy Metaxa

Metaxa jest odmianą brandy z domieszką wina. Pochodzi z wysp Samos i Lemnos. Wzbogaca się ją ekstraktem z ziół, wśród których znaleźć można m.in. anyż. Prawdopodobnie jednym ze składników są też płatki róż. Wspaniały aromat zapewnia leżakowanie w wiekowych, dębowych beczkach przez co najmniej 3 lata. Do Stanów Zjednoczonych napój trafił w 1900 roku. Dziś jest popularny w wielu krajach.

Metaxa produkowana z czerwonych winogron gatunku Savatiano, Sultanina i Black Corinth, poddawana jest dwukrotnej destylacji i rozlewana do dębowych kadzi. 60 % trunek leżakuje tak od 3 do 15 lat. Później dodaje się do niej sezonowane muskatowe wina z wysp Samos i Lemnos a na koniec doprawia się ją sekretnym zestawem ziół (w tym anyżku), dodaje się też prawdopodobnie płatki różane i na koniec słodzi. Później trunek rozlewany jest do wykonanych ręcznie dębowych beczek i rozpoczyna proces leżakowania w temperaturze - 6 st. C, który trwa co najmniej 6 miesięcy. Na koniec Metaxa jest butelkowana.

Po trzech latach do butelek rozlewa się Metaxę oznaczoną 3 gwiazdkami, po 5 latach 5 gwiazdkową, po 7 latach mamy na butelce już siedem gwiazdek, po 20 latach to już Metaxa Private Reserve, najbardziej poszukiwana przez znawców. Wśród specjalnych gatunków wyróżniają się: Metaxa Centenary, Metaxa Rhodes, Metaxa Golden Reserve, Metaxa Grand Olympian Reserve i Metaxa Golden Age.

Brandy Torres 10 Imperial Brandy Gran Reserva

Pierwsze brandy Torres zostało wyprodukowane w 1928 roku, kiedy Don Juan Torres rozpoczął leżakowanie swoich win w dębowych beczkach. Destylaty, znane jako „holandas” powstają z wybranych gatunków białego wina dojrzewającego w amerykańskich dębowych beczkach, według tradycyjnej metody „solera”. Po zakończeniu procesu dojrzewania, niewielka ilość starego brandy jest pobierana z każdego rodzaju najstarszych „soleras”, które następnie są uzupełniane przynajmniej 1-roczną brandy „reserva”. Tak powstaje szlachetna brandy o intensywnym i bogatym aromacie, najbardziej łagodnym smaku i nadzwyczajnym zapachu, pochodzącym z destylacji tradycyjnych białych winogron.

Torres 5 Imperial Brandy

Torres 5 Imperial Brandy to wyjątkowa hiszpańska brandy, która zdobyła uznanie miłośników alkoholi na całym świecie. Jest to destylat starzony przez pięć lat, co nadaje mu wyjątkowego charakteru i bogatego smaku. Torres 5 Imperial Brandy wyróżnia się delikatnymi nutami wanilii, karmelu i dojrzałych owoców, tworząc niezapomniane doznania smakowe. To idealny wybór na wieczorne chwile relaksu i celebrację wyjątkowych okazji.