Galeria trunków - Gin

Gin i jego niezwykłe walory smakowe. Odkryj świat ginu!

Gin to destylowany napój alkoholowy, którego głównym składnikiem jest jałowiec. W połączeniu z kombinacją różnych ziół, przypraw i owoców, zwanych składnikami botanicznymi, nadają mu charakterystyczny smak. Każda marka ginu posiada swoją unikalną recepturę, co sprawia, że świat tego trunku jest niezwykle różnorodny. Wszechstronność ginu sprawia, że stanowi doskonałą bazę dla niezliczonej ilości kreatywnych drinków.

Beefeater Gin

Jest to najbardziej ceniony gin na świecie - nr 1 w klasie premium. Sekret wybornego smaku tkwi w odpowiedniej kompozycji ziaren dzikiego jałowca, ostrej kolendry z subtelną słodyczą skórek cytrusów i andżeliki. Receptura tego trunku pozostaje niezmieniona od czasu narodzin marki w 1820 roku. Beefeater stanowi niezrównaną podstawę różnego rodzaju drinków.

Gin Bombay Sapphire

Bombay Sapphire to najwyższej jakości gin, którego butelka charakteryzuje się wyjątkową szafirową barwą. Jest produkowany w oparciu o oryginalną recepturę z 1761 roku. Unikalna kompozycja spirytusu zbożowego i dziesięciu starannie wyselekcjonowanych ziół i korzeni, tworzy niepowtarzalny smak i aromat tego trunku. Korzeń dzięgla nadaje piżmowy, ale zarazem bardzo delikatny aromat. Kora kasji tworzy nutę cynamonową, jagody kubeby - korzenny, lekko pieprzowy zapach z nutą cytryny i sosny, a rajskie zioła nadają całości wyrazistości i unikalnego smaku. Zawartość alkoholu: 40% obj.alk.

Gordons London Dry Gin

Gordon’s Gin to połączenie czystego alkoholu zbożowego i naturalnych składników: jagód jałowca, nasion kolendry, arcydzięgla, imbiru, cynamonu, skórki owoców cytrusowych oraz ziół. Wzrost jego popularności jest imponujący. Już w 1858 roku Gordon’s stał się nieodzownym składnikiem najpopularniejszego drinka – Gin & Tonic, a w 1925 roku Alexander Gordon otrzymał status oficjalnego dostawcy na dwór królewski w Anglii. W chwili obecnej Gordon’s jest sprzedawany w ponad 180 krajach, dokąd dostarczany jest z destylarni rozmieszczonych na całym świecie. Szacuje się, że ponad 10 butelek Gordon’s jest wypijanych w czasie każdej minuty. Zawartość alkoholu: 40% obj. alk.

Hendricks Gin

Hendrick’s Gin jest alkoholem wytwarzanym w bardzo małych partiach, dzięki czemu Master Distiller ma jeszcze większą kontrolę nad jego produkcją. To trunek destylowany w szkockiej prowincji Ayrshire. Podczas tego procesu otrzymywana jest mieszanka alkoholowa, która połączona zostaje z naparami z płatków róży, jałowca oraz ogórka. Hendrick’s Gin to niesamowity smak, który zadowoli prawdziwych koneserów. Gin można podawać z tonikiem na lodzie przyozdabiając go świeżym ogórkiem, co jeszcze bardziej podkreśli jego delikatny niesamowity ogórkowy posmak.

Gin Tanqueray No Ten

Tanqueray jest jednym z najbardziej popularnych ginów świata. Wersja No. 10 została skomponowana w 2000 roku. Tanqueray produkowany jest w szkockiej gorzelni Cameron Bridge. To jedyny gin na świecie, do produkcji którego używa się świeżych cytrusów jak grejpfruty z Florydy, czy limonki z Meksyku, które nadają recepturze delikatnego, cytrusowego posmaku. Kwiat rumianku natomiast odpowiedzialny jest za najbardziej wytworny charakter alkoholu na świecie. Składniki przed destylacją są macerowane w spirytusie zbożowym. Nazwa tej edycji nawiązuje do małego alembika o numerze 10, w którym próbowano wielu receptur, aby wybrać tą właściwą.

Gin - Elegancja smaku z historią

Trunek z bogatą historią, tradycją oraz smakiem znany każdemu jako gin, ale czy już wiemy o nim wszystko? No właśnie, skąd w ogóle się wziął, jak powstaje no i najważniejsze z czym pić gin?

Gin to alkohol spirytusowy otrzymywany z destylacji zboża lub innych surowców roślinnych, któremu nadaje się charakterystyczny smak jałowca oraz innych ziół i przypraw. Jego historia sięga już XVII wieku, kiedy to holenderski lekarz, Franciscus Sylvius, opracował recepturę na genever, będący wstępną formą dzisiejszego gina. W Anglii, podczas wojen z Francją, żołnierze brytyjscy mieli dostęp do geneveru i zaczęli go spożywać w dużej ilości, co stało się inspiracją do stworzenia swojej wersji trunku. W 1689 roku, Anglia wprowadziła podatek na wszelkie alkohole poza piwem, co doprowadziło do rozwoju produkcji ginu jako tańszego zamiennika innych trunków, co zaowocowało eksplozją popularności ginu w tamtym okresie.

Obecnie rynek ginu na świecie przeżywa swój złoty wiek. Z biegiem lat powstało wiele odmian ginu, od tradycyjnego London Dry Gin po bardziej nowoczesne i egzotyczne warianty, takie jak Gin Botanicals lub Sloe Gin. Trend craftowych destylarni przyczynił się do rozwoju nowych, wysokiej jakości ginów, które podbijają serca koneserów na całym świecie. W Polsce również gin zyskuje coraz większą popularność. Coraz więcej polskich destylarni wprowadza na rynek swoje wariacje ginu, często wykorzystując lokalne składniki i tradycyjne receptury np. dodając dereń. Polskie giny charakteryzują się często wyjątkowymi smakami, nawiązującymi do krajowych tradycji i kultury.

Z czym pić gin?

Gin dzięki swojej uniwersalności pozwala nam na tworzenie z jego dodatkiem wielu klasycznych, jak i nowoczesnych koktajli. Jednakże, aby docenić pełnię smaku ginu, wielu znawców zaleca picie go w formie gin z tonikiem lub martini. W ostatnich latach pojawiło się wiele innowacyjnych pomysłów na serwowanie ginu, takich jak dodawanie świeżych owoców, ziół czy kwiatów do koktajlu, co podkreśla bogactwo smakowe tego trunku.

Gin to nie tylko alkohol, ale również historia i kultura. Jego różnorodność, bogactwo smakowe i wszechstronność czynią go jednym z najbardziej fascynujących trunków na świecie, który z pewnością będzie cieszyć się popularnością jeszcze przez wiele lat. A wiele rodzajów ginu, klasycznych, nowoczesnych czy też nawet polskich, możecie znaleźć u nas w sklepie.