Galeria trunków - Wina białe

Wina białe - przewodnik po najlepszych winach

Wina białe kojarzą się z elegancją, świeżością i subtelnym smakiem. Od wieków cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników wina na całym świecie. Poznaj różne odmiany, smaki, regiony uprawy, a także dowiedz się, jakie dania doskonale komponują się z winem białym. Przygotuj się na podróż przez krainę białych win, gdzie smak i aromat łączą się w niezapomniany sposób.

Wino białe Baron De Ley

Znakomite, białe wino półsłodkie z bajecznym aromatem owoców egzotycznych oraz akcentami ziół. Producent przedstawia bardzo atrakcyjne, przyjemne i ciepłe hiszpańskie wino ze szczepów viura oraz sauvignon blanc z apelacji Rioja. Na podniebieniu zderzają się słodycz z owocową kwasowością cytryny, ananasa, gruszki oraz jabłka oraz wyczuwalne są świeże zioła. Idealnie sprawdzi się schłodzone w ciepłe, letnie dni.

Chateau Purcari 1827 Chardonnay

Chateau Purcari 1827 Chardonnay to symbol niezrównanej klasy i wyjątkowej tradycji winiarskiej. Wkrocz do świata doskonałości, gdzie historia spotyka się z nowoczesnością, a pasja tworzenia wyjątkowych win jest głównym motorem. Złocisty trunek, którego bogactwo aromatyczne i smakowe przyciąga uwagę nawet najbardziej wymagających smakoszy, zaprasza na niezapomnianą podróż przez świat doskonałych win.

Mickiewicz Johanniter Koneser

To wino zaskakuje świeżością i dobrze zbudowaną strukturą. Aromaty jabłka i skórki grapefruita dominują, zapowiadając intensywność smaku. Johanniter Koneser, mimo swej wytrawności, nie traci na świeżości owocowych aromatów. W smaku wyczuwalne są nuty jabłek, pigwy, soczystych moreli oraz młodych cytrusów, wsparte mocną strukturą i delikatnym słonym zakończeniem.

Mickiewicz Mętlik

Mickiewicz Mętlik, renomowane wino pomarańczowe z winnicy Mickiewicz z Opola Lubelskiego, zachwyca swoją wytrawnością i wyjątkowym bogactwem smaków. Powstałe ze szczepu johanniter, poddane procesowi maceracji na skórkach przez siedem dni oraz długotrwałemu dojrzewaniu przez 12 miesięcy w beczce akacjowej, prezentuje się jako esencja doskonałości winiarskiej.

Yeya Moscatel Chardonnay

Yeya to białe, wytrwane wino wegańskie z Hiszpanii. Ma słomkowożółty kolor ze złotymi refleksami oraz świeży i złożony zapach. Szczep Chardonnay nadaje winu zmysłowości, Moscatel zaś słodyczy. Wśród aromatów odnajdziemy białe owoce z nutą cytrusów, owoców tropikalnych i miodu. Na podniebieniu wino jest gładkie i pełne z wyczuwalną owocowością, świeżą kwasowością, doskonałą strukturą i dobrą równowagą. Tak prezentuje się YEYA, nazywana "boginią oceanu".