Galeria trunków - Drinki

Sauvignon Blanc Punch - Orzeźwiający i lekki drink

Drink Sauvignon Blanc Punch z Aperolem

Sauvignon Blanc Punch to lekki drink, który doskonale łączy owocowe i wytrawne nuty z subtelną goryczką, idealny na wieczory spędzane w dobrym towarzystwie. Drink ten łączy w sobie różnorodne smaki, które wzajemnie się uzupełniają, tworząc wyjątkową kompozycję.

W roli głównej występuje wino Sauvignon Blanc znane ze swojej świeżości, aromatu zielonych owoców i kwiatowych nut. To ono stanowi bazę drinka, wprowadzając nuty cytrusowe, które podkreślają orzeźwiający charakter koktajlu. Dodatek Aperolu wzbogaca drink o lekką, ziołową goryczkę oraz słodko-pomarańczowy akcent, tworząc wyraźny kontrast wobec winnej bazy.

Świeżo wyciśnięty sok z grejpfruta wnosi przyjemną kwaskowość i głęboki, lekko gorzkawy posmak, który harmonijnie współgra z Aperolem, nadając całości dodatkowej złożoności. Sok z cytryny natomiast podkreśla kwasowość i ożywia drink, dodając mu jeszcze więcej energii i lekkości.

Dla równowagi smakowej używamy syropu cukrowego, który łagodzi kwaśne nuty, nadając koktajlowi delikatnej słodyczy. Kostki lodu sprawiają, że całość jest odpowiednio schłodzona, co jeszcze bardziej wzmacnia orzeźwiający charakter drinka. Na zakończenie, delikatna woda sodowa dopełnia całość lekką musującą nutą, która przy każdym łyku podkreśla bogactwo smaków.

Przepis na drink Sauvignon Blanc Punch

Składniki:

  • 100 ml wina Sauvignon Blanc
  • 30 ml likieru Aperol
  • 30 ml świeżo wyciśniętego soku grejpfrutowego
  • 15 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 15 ml syropu cukrowego
  • Woda sodowa do dopełnienia
  • Kostki lodu

Sposób przygotowania:

  1. Do shakera dodaj wino Sauvignon Blanc, Aperol, sok grejpfrutowy, sok z cytryny i syrop cukrowy.

  2. Dodaj kilka kostek lodu, a następnie energicznie wstrząsaj przez około 15 sekund, aby dobrze połączyć składniki i schłodzić drink.

  3. Przelej zawartość shakera (razem z lodem) do szklanki typu highball.

  4. Uzupełnij drink wodą sodową do smaku i delikatnie zamieszaj.

  5. Opcjonalnie udekoruj kawałkiem grejpfruta lub plasterkiem cytryny.

  • Autor: Galeria Trunków
  • Aktualizacja: 2024-11-02
  • Dodaj komentarz (0)

Nowy komentarz

Odpowiadasz użytkownikowi:Anuluj

Captcha