Whisky Sour - Drink jakiego nie znasz!

Whisky Sour to drink składający się z whisky, soku z cytryny, syropu cukrowego i ewentualnie białka jaja. Zazwyczaj serwowany jest w szkle old-fashioned z kostkami lodu i ozdobiony plasterkiem cytryny lub pomarańczy. Charakterystyczny smak Whiskey Sour łączy słodycz syropu cukrowego z kwaśną cytryną i wyrazistym aromatem whisky. Przekonaj się sam jak w prosty sposób zrobić ten drink.
Whisky Sour przepis
Składniki:
- 60 ml dobrego bourbonu lub whisky
- 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 20 ml syropu cukrowego
- Kostki lodu
- Plasterki cytryny do dekoracji
Jak zrobić Whisky Sour?
-
Przygotuj szklankę typu old-fashioned. Wypełnij ją do połowy kostkami lodu.
-
Dodaj do szklanki bourbon lub whisky.
-
Wyciśnij sok z jednej cytryny i dodaj do szklanki.
-
Wlej syrop cukrowy do mieszanki.
-
Dokładnie wymieszaj składniki, do momentu, aż drink stanie się zimny.
-
Dodaj kilka kostek lodu na wierzch drinka i udekoruj go plasterkiem cytryny. Smacznego!
Kiedy powstał Whisky Sour?
Początki Whiskey Sour sięgają XVIII wieku, kiedy to brytyjscy marynarze używali soku z cytryny, cukru i rumu lub brandy, aby zapobiec szkorbutowi i poprawić smak niesmacznej wody pitnej na statkach.
W XIX wieku, wraz z rozwojem handlu whisky w Ameryce Północnej, drink Whisky Sour zaczął być popularny w barach i salonach. Z czasem, receptura ulegała zmianom, a whisky zastępowała inne destylaty, w tym bourbon czy też inne rodzaje whisky.
Współczesna wersja powstania tego drinka zaczęła nabierać swojej obecnej formy pod koniec XIX wieku i wczesnych latach XX wieku, kiedy to dodano białko jaja do receptury, nadając drinkowi kremową konsystencję. Koktajl stał się szczególnie popularny w okresie prohibicji w Stanach Zjednoczonych, kiedy to konsumenci często szukali sposobów na maskowanie smaku niskiej jakości alkoholu.
Sour - co to oznacza?
Słowo "sour" odnosi się do kwaśnej części napoju, która pochodzi zazwyczaj z soku z cytryny lub limonki. "Sour" oznacza po angielsku "kwaśny", więc opisuje w tym przypadku smak drinka, który łączy kwasowość (np. z cytryny) ze słodyczą (np. z syropu cukrowego) i goryczką whisky.
Prosty i pełen charakteru drink Whiskey Sour!
Perfekcyjne połączenie mocy whisky, kwasowości cytryny i słodyczy syropu cukrowego sprawia, że Whiskey Sour sprawdzi się wieczorem przy kominku lub jako towarzysz eleganckiego spotkania. Drink ten stwarza przestrzeń do kreatywności - zachęcamy do dodawania własnego twistu i testowania nowych whisky. Smacznego!