Kentucky Mule - Drink z bourbonem i piwem imbirowym
Kentucky Mule to koktajl, który stanowi interesującą wariację klasycznego Moscow Mule. Zamiast wódki używa się bourbonu, co nadaje drinkowi głębszy, bardziej wyrazisty smak. Bourbon, będący podstawą Kentucky Mule, wnosi do drinka ciepłe, waniliowe i dębowe nuty, które doskonale komponują się ze świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Sok z limonki dodaje koktajlowi kwaskowatości i orzeźwienia, balansując słodkie i dębowe tony bourbonu. Piwo imbirowe wprowadza do drinka pikantny, imbirowy posmak, który nadaje całości wyrazistości i lekkiej pikanterii. Dzięki tej unikalnej kombinacji, Kentucky Mule to drink pełen charakteru, idealny na letnie wieczory i spotkania towarzyskie.
Przepis na drink Kentucky Mule
Składniki:
- 50 ml bourbonu
- 15 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
- Piwo imbirowe (ginger beer)
- Kostki lodu
- Plasterek limonki i gałązka mięty do dekoracji
Jak zrobić Kentucky Mule:
-
Wypełnij kubek miedziany (lub szklankę typu highball) kostkami lodu.
-
Dodaj bourbon i sok z limonki.
-
Dopełnij piwem imbirowym.
-
Delikatnie wymieszaj.
-
Udekoruj plasterkiem limonki i gałązką mięty.
Słowo "Mule" w nazwie drinka, takiego jak Moscow Mule czy Kentucky Mule, pochodzi od angielskiego słowa "mule", które oznacza muła, czyli zwierzę będące krzyżówką konia i osła. W kontekście drinków, "Mule" nawiązuje do ich charakterystycznego, pikantnego smaku, głównie za sprawą piwa imbirowego, które jest jednym z głównych składników tych koktajli. Pikantność i intensywność piwa imbirowego w drinku przypomina kopnięcie muła, co jest zabawnym odniesieniem do mocnego, orzeźwiającego charakteru tych napojów.