Strawberry Pisco Sour - letni koktajl z truskawkami

Strawberry Pisco Sour to świeże i owocowe podejście do klasycznego koktajlu rodem z Peru. Połączenie pisco, soku z limonki i truskawek tworzy harmonijny balans pomiędzy słodyczą a kwasowością, z przyjemną nutą owocowej świeżości. Pisco – bazowy alkohol o delikatnych, winogronowych aromatach – idealnie komponuje się z naturalną słodyczą truskawek, podbijając ich smak i dodając koktajlowi głębi. Sok z limonki wnosi orzeźwiającą kwasowość, która przełamuje owocową słodycz i nadaje całości lekkości. Syrop cukrowy (lub truskawkowy) wzmacnia owocowy charakter drinka, a białko jajka dodaje aksamitnej tekstury i delikatnej piany na powierzchni.
Smak Strawberry Pisco Sour to idealne połączenie świeżości i subtelnej egzotyki. Delikatna owocowa słodycz kontrastuje z cytrusową kwasowością, a lekka kremowa konsystencja sprawia, że każdy łyk jest przyjemnie gładki. Ten drink przypomina klasyczne Pisco Sour, ale wzbogacony jest o owocowe nuty, które przywodzą na myśl Strawberry Daiquiri czy Margaritę Truskawkową – koktajle, które łączą cytrusowe orzeźwienie z owocową słodyczą. To doskonały wybór dla tych, którzy szukają letniego, lekkiego i wyjątkowego koktajlu z owocowym charakterem.
Przepis na Strawberry Pisco Sour
Składniki:
- 60 ml pisco
- 30 ml świeżego soku z limonki
- 20 ml syropu cukrowego (lub syropu truskawkowego)
- 3-4 świeże truskawki
- 15 ml białka jajka
- Kilka kostek lodu
- Plasterek truskawki lub limonka do dekoracji
Sposób przygotowania:
-
W shakerze rozgnieć truskawki, aby puściły sok.
-
Dodaj pisco, sok z limonki, syrop cukrowy oraz białko jajka.
-
Wykonaj dry shake (bez lodu), mocno wstrząsając przez około 10 sekund, aby uzyskać kremową pianę.
-
Dodaj kilka kostek lodu i ponownie wstrząsaj przez kolejne 10-15 sekund.
-
Przelej drink przez sitko do schłodzonego kieliszka lub niskiej szklanki.
-
Udekoruj kawałkiem truskawki.