Galeria trunków - Drinki

Fleur de Paradis - kwiatowy drink z ginem i prosecco

Drink Fleur de Paradis

Fleur de Paradis to subtelny, musujący koktajl, który łączy wytrawny gin, aromatyczny likier z czarnego bzu i orzeźwiający sok z grejpfruta. Całość dopełnia szampan lub prosecco, nadając drinkowi lekką, musującą strukturę i wyjątkową elegancję. Połączenie kwiatowych nut z cytrusową świeżością sprawia, że napój jest jednocześnie delikatny i wyrazisty.

Gin nadaje drinkowi głębi i lekkiej wytrawności, likier z czarnego bzu wprowadza subtelną, kwiatową słodycz, a grejpfrut i cytryna dodają przyjemnej rześkości. Fleur de Paradis można porównać do klasycznych koktajli takich jak French 75 (gin, cytryna, cukier, szampan), Hugo (prosecco, likier z czarnego bzu, mięta) czy Bellini (prosecco, mus brzoskwiniowy). Każdy z nich łączy w sobie musującą lekkość i wyrafinowany smak, idealny na celebrację wyjątkowych chwil.

Przepis na Fleur de Paradis

Składniki:

  • 40 ml ginu
  • 20 ml likieru z czarnego bzu (np. St-Germain)
  • 20 ml świeżego soku z grejpfruta
  • 10 ml świeżego soku z cytryny
  • 10 ml syropu cukrowego
  • Szampan lub prosecco do uzupełnienia
  • Kostki lodu
  • Jadalny kwiat (np. fiołek, bratek) lub skórka grejpfruta

Sposób przygotowania:

  1. Do shakera wlej gin, likier z czarnego bzu, sok z grejpfruta, sok z cytryny i syrop cukrowy.

  2. Dodaj lód i energicznie wstrząśnij przez około 15 sekund.

  3. Przelej przez sitko do schłodzonego kieliszka koktajlowego.

  4. Uzupełnij szampanem lub prosecco, delikatnie mieszając.

  5. Udekoruj jadalnym kwiatem lub skórką grejpfruta.

Oceń drink
  • Autor: Galeria Trunków
  • Aktualizacja: 2025-03-08
  • Dodaj komentarz (0)

Nowy komentarz

Odpowiadasz użytkownikowi:Anuluj

Captcha