Fleur de Paradis - kwiatowy drink z ginem i prosecco

Fleur de Paradis to subtelny, musujący koktajl, który łączy wytrawny gin, aromatyczny likier z czarnego bzu i orzeźwiający sok z grejpfruta. Całość dopełnia szampan lub prosecco, nadając drinkowi lekką, musującą strukturę i wyjątkową elegancję. Połączenie kwiatowych nut z cytrusową świeżością sprawia, że napój jest jednocześnie delikatny i wyrazisty.
Gin nadaje drinkowi głębi i lekkiej wytrawności, likier z czarnego bzu wprowadza subtelną, kwiatową słodycz, a grejpfrut i cytryna dodają przyjemnej rześkości. Fleur de Paradis można porównać do klasycznych koktajli takich jak French 75 (gin, cytryna, cukier, szampan), Hugo (prosecco, likier z czarnego bzu, mięta) czy Bellini (prosecco, mus brzoskwiniowy). Każdy z nich łączy w sobie musującą lekkość i wyrafinowany smak, idealny na celebrację wyjątkowych chwil.
Przepis na Fleur de Paradis
Składniki:
- 40 ml ginu
- 20 ml likieru z czarnego bzu (np. St-Germain)
- 20 ml świeżego soku z grejpfruta
- 10 ml świeżego soku z cytryny
- 10 ml syropu cukrowego
- Szampan lub prosecco do uzupełnienia
- Kostki lodu
- Jadalny kwiat (np. fiołek, bratek) lub skórka grejpfruta
Sposób przygotowania:
-
Do shakera wlej gin, likier z czarnego bzu, sok z grejpfruta, sok z cytryny i syrop cukrowy.
-
Dodaj lód i energicznie wstrząśnij przez około 15 sekund.
-
Przelej przez sitko do schłodzonego kieliszka koktajlowego.
-
Uzupełnij szampanem lub prosecco, delikatnie mieszając.
-
Udekoruj jadalnym kwiatem lub skórką grejpfruta.