Galeria trunków - Drinki

Bellini - Drink z brzoskwiniowym purée i Prosecco

Drink Bellini z brzoskwiniami i Prosecco

Bellini to popularny koktajl, który pochodzi z Włoch i jest znany ze swojej owocowej świeżości oraz elegancji. Bellini został stworzony w 1948 roku przez Giuseppe Cipriani, założyciela słynnego Harry's Bar w Wenecji. Nazwa Bellini drink pochodzi od nazwiska renesansowego malarza Giovanniego Belliniego, którego różowe i brzoskwiniowe odcienie często inspirowały Ciprianiego.

Bellini to orzeźwiający i lekki koktajl, który łączy delikatną słodycz brzoskwiń z musującą świeżością prosecco. Łatwy do przygotowania, jest idealnym wyborem na różne okazje, kiedy chcesz dodać swojemu spotkaniu odrobinę włoskiego uroku.

Przepis na Bellini

Składniki:

  • Świeże purée z brzoskwiń: 60 ml
  • Prosecco: 120 ml

Jak zrobić Bellini drink:

  1. Przygotuj purée z dojrzałych, obranych brzoskwiń. Możesz użyć blendera, aby uzyskać gładką konsystencję.

  2. Wlej purée z brzoskwiń do schłodzonego kieliszka do szampana.

  3. Powoli dopełnij kieliszek schłodzonym prosecco.

  4. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.

  5. Podawaj udekorowane plasterkiem brzoskwini.

Po odkryciu słodkiego i owocowego smaku Bellini, warto rozważyć wprowadzenie do swojego koktajlowego repertuaru czegoś z zupełnie innej półki. Przekonaj się, jak ziołowy likier Jägermeister może wzbogacić Twoje doświadczenia smakowe! Drink z jagermeister to doskonałe połączenie ziołowych aromatów i wyrazistego charakteru, które wprowadza niepowtarzalną głębię do każdego koktajlu. Otwórz się na nowe smaki i odkryj, jak ziołowe akcenty mogą Cię jednocześnie zaskoczyć i zachwycić.

Oceń przepis na drink.
  • Autor: Galeria Trunków
  • Aktualizacja: 2024-09-28
  • Dodaj komentarz (3)

Komentarze

  • Avatar
    sebastian
    2024-07-25
    Świetny przepis! Bellini to klasyka, którą zawsze warto mieć pod ręką. Prosty do zrobienia, a efekt zawsze zachwyca. Czasami dodaję odrobinę soku z cytryny, aby dodać koktajlowi delikatnej kwaskowatości. Dla mnie to idealny drink
    Odpowiedz
  • Avatar
    ewcia
    2024-08-03
    Zamiast używać prosecco, spróbowałam z szampanem, efekt był całkiem niezły! Bellini nabrał nieco bardziej wytrawnego charakteru, ale nadal zachował swoją owocową świeżość.
    Odpowiedz
  • Avatar
    Marzena
    2024-08-04
    Uwielbiam włoską kuchnię. Bellini to świetny wybór. Ja czasami dodaję kilka kropel likieru brzoskwiniowego do purée, aby podkreślić owocowy smak. Polecam każdemu, kto chce zaskoczyć swoich gości!
    Odpowiedz

Nowy komentarz

Odpowiadasz użytkownikowi:Anuluj

Captcha