Galeria trunków - Drinki

Americano - Przepis na drink z wermutem i Campari

Americano koktajl z wermutu i Campari

Drink Americano ma charakterystyczny gorzki smak Campari, który jest łagodzony przez słodycz czerwonego wermutu i orzeźwiający smak wody gazowanej. Jest to świetny wybór na aperitif, idealny do picia przed posiłkiem, aby pobudzić apetyt. Podaj Americano z plasterkiem pomarańczy lub skórką cytrusową, aby dodać jeszcze większej świeżości i aromatu. 

Nazwa "Americano" nie odnosi się do pochodzenia geograficznego, ale nawiązuje do stylu tego koktajlu, który jest lekki, orzeźwiający i przypomina popularne napoje serwowane w Ameryce. Drink Americano cieszy się popularnością zarówno we Włoszech, jak i na całym świecie jako przyjemny koktajl aperitifowy.

Przepis na drink Americano

Składniki:

  • 30 ml czerwonego wermutu (np. Martini Rosso)
  • 30 ml Campari
  • Woda gazowana
  • Plasterki pomarańczy lub skórka cytrusowa do dekoracji
  • Kostki lodu

Przygotowanie:

  1. Napełnij szklankę dużymi kostkami lodu.

  2. Dodaj do szklanki czerwony wermut i Campari.

  3. Delikatnie wymieszaj składniki mieszadłem lub łyżeczką barmańską.

  4. Uzupełnij drink wodą gazowaną do brzegu szklanki.

  5. Dekoruj drinka plasterkiem pomarańczy lub skórką cytrusową, dodając odrobinę świeżości i aromatu.

Historia powstania drinka Americano

Historia pochodzenia drinka Americano sięga lat 60. XIX wieku we Włoszech. Początkowo koktajl ten znany był pod nazwą "Milano-Torino", nawiązując do składników pochodzących z Mediolanu (czerwony wermut) i Turynu (Campari).

Nazwa "Americano" pojawiła się później, gdy amerykańscy turyści zaczęli go zamawiać we włoskich barach. Uważa się, że to właśnie turyści, szukając czegoś bardziej lekkiego i orzeźwiającego, zaczęli prosić o dodanie wody gazowanej do "Milano-Torino", co doprowadziło do powstania ostatecznego składu drinka, który znamy dzisiaj jako Americano.

Oceń przepis na drink.
  • Autor: Galeria Trunków
  • Aktualizacja: 2024-05-04
  • Dodaj komentarz (2)

Komentarze

  • Avatar
    Małgosia M
    2024-06-23
    Uwielbiam ten przepis, drink jest idealnie zbalansowany, gorzkie Campari harmonizuje się ze słodkim wermutem, a woda gazowana dodaje lekkości. Zawsze dodaję dużo lodu i plasterek pomarańczy, który nadaje drinkowi piękny aromat. Dla mnie to obowiązkowy aperitif na letnie wieczory!
    Odpowiedz
  • Avatar
    Ewcia
    2024-07-22
    Próbowałam ostatnio dodać kilka kropel bittersów pomarańczowych, aby jeszcze bardziej podkreślić cytrusowe nuty. Polecam, jeśli ktoś lubi bardziej wyraziste smaki! Zamiast plasterka pomarańczy, czasem używam skórki z grejpfruta, która dodaję odrobinę goryczy
    Odpowiedz

Nowy komentarz

Odpowiadasz użytkownikowi:Anuluj

Captcha