Hemingway Daiquiri - Drink z białym rumem i likierem maraskino
Hemingway Daiquiri, znany również jako "Papa Doble", to wariant klasycznego Daiquiri, który został zmodyfikowany na życzenie słynnego pisarza Ernesta Hemingwaya. Ten koktajl jest bardziej kwaśny i mocniejszy niż tradycyjny Daiquiri. Zamiast zwykłego syropu cukrowego, Hemingway Daiquiri używa likieru maraskino oraz soku limonkowego, nadając mu wyjątkowy smak i charakter. Często podaje się go z dodatkiem plasterka limonki. Hemingway Daiquiri to zdecydowanie unikalny i interesujący koktajl!
Przepis na Hemingway Daiquiri
Składniki:
- 60 ml białego rumu
- 15 ml likieru maraskino (np. Luxardo)
- 30 ml świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
- 15 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki
- Kostki lodu
- Plasterek limonki do dekoracji
Przygotowanie Hemingway Daiquiri:
-
W shakerze umieść kostki lodu.
-
Dodaj biały rum, likier maraskino oraz soki z grejpfruta i limonki.
-
Energicznie wstrząśnij shakerem przez około 15-20 sekund, aby dobrze schłodzić i wymieszać składniki.
-
Przelej zawartość shakera do schłodzonej szklanki koktajlowej (bez lodu), korzystając z sitka, aby odcedzić lód.
-
Udekoruj drink plasterkiem limonki.
To proste, a zarazem wyrafinowane połączenie rumu, likieru maraskino oraz świeżych soków cytrusowych sprawia, że Hemingway Daiquiri jest orzeźwiającym i smacznym koktajlem.
Historia drinka Hemingway Daiquiri
Drink Hemingway Daiquiri został stworzony w latach 30. XX wieku w barze El Floridita w Hawanie, który był ulubionym miejscem pisarza Ernesta Hemingwaya.
Ernest Hemingway znany był zamiłowaniem do Daiquiri. W 1937 roku kelner z El Floridita, stworzył dla Hemingwaya modyfikację Daiquiri, która byłaby lżejsza i mniej słodka, ale nadal smaczna.
Papa Doble, czyli Hemingway Daiquiri, był więc wersją Daiquiri specjalnie dostosowaną do gustu Hemingwaya. Zamiast tradycyjnego syropu cukrowego, użyto większej ilości soku z grejpfruta i dodano likier maraskino, co nadawało napojowi wyrazistego, cytrusowego smaku. Ta wersja była również mocniejsza niż standardowy Daiquiri, co odzwierciedlało preferencje Hemingwaya.
Drink ten stał się ulubionym koktajlem pisarza i jest obecnie znany jako ikona kubańskiej kultury koktajlowej, przypominając o związku Hemingwaya z Hawaną i kubańską sztuką przyrządzania drinków.