Bunny Mary - pikantny drink z sokiem marchewkowym

Bunny Mary to intrygująca wariacja na temat kultowego Bloody Mary, w której klasyczny sok pomidorowy zastępuje świeży sok z marchwi. Ta zmiana nadaje drinkowi łagodniejszy, lekko słodkawy charakter, który idealnie komponuje się z wytrawną wódką, cytryną i ostrymi akcentami przypraw. Dodatek miodu odpowiada za delikatną nutę słodyczy, a kilka kropel tabasco dodaje mu subtelnej ostrości.
Całość tworzy doskonale zbalansowany koktajl, który łączy w sobie świeże warzywa, pikantne przyprawy i przyjemną cytrusową nutę. Bunny Mary jest bliskim krewnym Bloody Mary, ale można go także porównać do innych warzywnych koktajli, takich jak Red Snapper (wersja Bloody Mary na ginie) czy Michelada (meksykańska mieszanka piwa, limonki i przypraw). To doskonały wybór dla tych, którzy lubią orzeźwiające, wytrawne drinki z charakterem, ale poszukują czegoś lżejszego i bardziej subtelnego w smaku.
Przepis na Bunny Mary
Składniki:
- 100 ml świeżego soku z marchwi
- 50 ml wódki
- 20 ml soku z cytryny
- 10 ml syropu miodowego (lub miodu rozpuszczonego w odrobinie ciepłej wody)
- 2-3 krople sosu tabasco (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta czarnego pieprzu
- Kostki lodu
- Gałązka świeżego tymianku lub natka pietruszki, cienki plaster marchewki lub mała marchewka
Sposób przygotowania:
-
W shakerze umieść lód, wódkę, sok z marchwi, sok z cytryny, syrop miodowy, tabasco, sól i pieprz.
-
Energicznie wstrząsaj przez około 15 sekund.
-
Przelej drink do schłodzonej szklanki typu highball.
-
Udekoruj gałązką tymianku lub natką pietruszki lub plasterkiem marchewki.
-
Podawaj od razu, najlepiej z grubą słomką.