Historia browaru Pinta - rewolucja kraftowa w Polsce

Browar Pinta to jeden z najważniejszych graczy na polskim rynku rzemieślniczego piwa, uważany za inicjatora piwnej rewolucji w kraju. Jego historia zaczyna się w 2011 roku, kiedy to trzech pasjonatów piwowarstwa – Ziemowit Fałat, Grzegorz Zwierzyna i Marek Semla – postanowiło stworzyć pierwsze polskie piwo rzemieślnicze i tak narodziła się Pinta.
Początki Pinty - piwo, które rozpoczęło rewolucję
Impulsem do powstania Pinty był sukces piwa A'la Grodziskie, uwarzonego 26 maja 2010 roku w browarze Grodzka 15 w Lublinie według receptury Ziemowita Fałata. Premiera tego piwa odbyła się 18 czerwca 2010 roku na Festiwalu Birofilia w Żywcu. W 2011 prezentują swój Atak chmielu oraz Czarną dziurę na Festiwalu Dobrego Piwa we Wrocławiu, następnie przez pierwszy rok działalności warzą łącznie 10 różnych stylów w ilości 480 hl. Pierwszym piwem, które wprowadziło rewolucję na polski rynek, było Atak Chmielu – intensywnie chmielone American IPA, które zaskoczyło konsumentów swoją goryczką i aromatem. To właśnie ono zapoczątkowało falę zainteresowania piwami kraftowymi i sprawiło, że Pinta stała się symbolem nowej jakości w polskim browarnictwie. W 2013 powstaje pierwsza kraftowa kooperacja Pinty, AleBrowar oraz Piwoteka, a już rok póżniej razem z O’Haras Carlow Brewing warzą w Irlandii piwo z polskim chmielem. Początkowo Pinta warzyła swoje piwa w wynajmowanych browarach, ale dynamiczny rozwój i rosnąca popularność produktów skłoniły założycieli do stworzenia własnego zakładu.
Piwa Pinty w puszkach - nowy etap w 2019 roku
W 2018 roku Pinta otworzyła swój pierwszy firmowy pub – PINTA Wrocław, działający na zasadzie franczyzy. Obecnie podobne lokale funkcjonują również w Warszawie i Sopocie. W marcu 2019 roku Pinta rozpoczęła rozlewanie piw do półlitrowych puszek, a w tym samym roku uruchomiła własny browar w Wieprzu. W 2021 roku, dzięki udanej kampanii crowdfundingowej, otwarto Pinta Barrel Brewing – pierwszy w Polsce browar specjalizujący się w piwach starzonych w drewnianych beczkach oraz piwach dzikich. Od debiutu w 2011 roku do końca 2022 roku, roczna produkcja Pinty wzrosła z 780 hl do 27 307 hl, a w browarze powstało ponad 400 różnych piw.
Pinta - najlepszy browar w Polsce według RateBeer
W 2019 i 2020 roku PINTA została uznana za najlepszy browar w Polsce przez użytkowników portalu RateBeer.com, plasując się jednocześnie na 48, a rok później na 30 miejscu wśród 100 najlepszych browarów świata. W 2023 roku PINTA Barrel Brewing zdobyła tytuł "Mistrzowie Kwasów i Dzikusów" podczas Konkursu Piw Rzemieślniczych Kraft Roku. Browar PINTA aktywnie wspiera rozwój piwowarstwa domowego, organizując konkursy dla amatorów. Jednym z nich jest "Niech Świat Pozna Twoje Piwo", w którym zwycięskie receptury są warzone przez PINTĘ i dystrybuowane w sklepach na terenie całego kraju.
Międzynarodowa współpraca i festiwale piwne
Dziś Pinta jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych browarów rzemieślniczych w Polsce i za granicą. Bierze aktywny udział w międzynarodowych festiwalach piwnych, współpracuje z zagranicznymi browarami i nieustannie poszerza swoją ofertę. Browar ma na swoim koncie dziesiątki różnych piw i nieustannie zaskakuje nowościami. Bez wątpienia Browar Pinta odegrał kluczową rolę w piwnej rewolucji w Polsce, inspirując innych rzemieślników i edukując konsumentów na temat bogactwa stylów piwa. To dzięki takim pionierom polski rynek piwa przeszedł ogromną zmianę, a piwa kraftowe na stałe wpisały się w gusta konsumentów.