Torfowe smaki Islay - Sekrety wyjątkowej szkockiej whisky
Whisky z regionu Islay jest znana i ceniona na całym świecie za swoje unikalne, intensywne aromaty. Islay, niewielka wyspa u zachodnich wybrzeży Szkocji, stała się synonimem wyjątkowej whisky, charakteryzującej się wyrazistym, dymnym smakiem, który zawdzięcza procesowi suszenia słodu nad torfem. To miejsce, gdzie surowy klimat, oceaniczne wiatry i bogata historia tworzą idealne warunki do produkcji jednej z najbardziej charakterystycznych whisky na świecie.
Ardbeg to 10-letnia whisky szkocka słodowa (single malt) pochodząca z antycznej wyspy Islay. Postrzegana jest przez koneserów jako wyjątkowa dzięki swojemu torfowemu, mocno dymnemu charakterowi. Cechuje ją niezwykły balans, a przy tym głębia takich aromatów jak toffi , czekolada, cynamon. Smak whisky Ardbeg, na początku słodkawy, szybko przemienia się w mocno torfowy z łatwo wyczuwalną nutą tytoniu i kawy espresso.
Oczyszczone, kiełkujące ziarno jęczmienia suszone jest w specjalnych piecach opalanych torfem. Dzięki temu zyskuje ono charakterystyczny dymny aromat. Zmielony słód jest następnie łączony z gorącą wodą i drożdżami, co wywołuje proces fermentacji. Uzyskany w dwukrotnej destylacji alkohol leżakuje następnie w dębowych beczkach. Szkocka whisky Ardbeg jest produktem całkowicie naturalnym. Whisky Ardbeg jest uważana za najbardziej torfową i dymną ze wszystkich pochodzących z wyspy Islay.
Caol Ila 18 y.o. to 18-letnia whisky słodowa (single malt), ceniona przez koneserów i ekspertów. Pochodzi z destylarni powstałej w 1846 roku. Charakteryzuje się bladozłotym kolorem, ostrym aromatem przypominającym morskie powietrze. Świeża woda o „zapachu wrzosów i mirtu” pochodzi ze źródła Loch Nam Bam. Proces produkcji whisky słodowej (single malt) opiera się na kilku niezmiennych zasadach. Bazę surowcową stanowią woda i jęczmień. Kiełkujące jęczmienne ziarno słodowe (za wierające cukier) suszy się w specjalnych pie cach opalanych torfem. Dzięki temu zyskuje ono charakterystyczny dymny aromat. Zmielony słód łączy się z gorącą wodą i drożdżami, co wywołuje proces fermentacji.
Bowmore 12 years old - aromat dymu ożywiony przez nuty czekolady, miodu, gruszki oraz subtelny powiew cytrusów. Bukiet wyjątkowo dymny z mocnym posmakiem jodyny i torfu. Sprawia wrażenie słonej z odcieniem wody różanej. Finisz niezwykle długi, złożony i miękki.
Destylarnia Bowmore powstała w roku 1779, jest jednym z najstarszych zakładów na wsypie Islay, a także jednym z najstarszych w całej Szkocji. Leży nad zatoka Loch Indaal, w Bowmore – największym miasteczku na wyspie. Oficjalnym założycielem gorzelni był John Simpson (późniejszy właściciel całej wyspy Islay), który za zgodą władz, wybudował na swojej posesji aparaturę destylacyjną.
Bowmore Darkest 15 years old jest finiszowana w beczkach po sherry Oloroso, co niezwykle uszlachetnia typowy dla tej whisky dymny charakter. Nasycona aromatem ciemnej czekolady i kawy , dopełniona owocami typu śliwka. Pełna , gładka o subtelnej mlecznej słodyczy.
Laphroaig 10 y.o. ma szczerozłotą barwę, zaskakujący aromat szpitala, jodyny, nawet topionej smoły. Potężny powiew torfowego dymu zrywa kapelusze. W smaku początkowo wytrawna, morska, z szumem słonej bryzy, jednak pod nimi zdecydowanie wyczuwalna jest słodycz, delikatne nuty karmelu. Finisz długi, zdominowany przez morskie akordy, jodynę i torf. Laphroaig jest produkowana z jęczmienia opalanego dymem torfowym. Leżakuje przynajmniej 10 lat. Zapach: wyraźne nuty torfowe i apteczne (jodyna), spora ilość soli. Dalej staje się słodszy, pojawiają się akcenty przypraw, lukrecji i dymu. Smak: dobrze zbudowany. Wodorosty, nuta wanilii połączona z nutami aptecznymi i dębowymi, dalej spora ilość przypraw. Finish: długi, smolisty, z akcentami jodyny.
Ardbeg, znany ze swojej niezwykłej jakości i pasji do doskonałości, prezentuje swój najnowszy wyrób do dyskusji - Ardbeg 8-letni "For Discussion". To nie tylko whisky. To zaproszenie do podróży przez smaki, aromaty i historię, która sprawia, że każdy łyk jest niezapomnianym doświadczeniem. Odkryjmy razem z nami tę wyjątkową whisky.
Port Charlotte to wyjątkowa szkocka whisky torfowa, która zyskała uznanie miłośników mocnych, złożonych smaków. Destylowana na wyspie Islay, Port Charlotte wyróżnia się intensywnym aromatem dymu i torfu, równoważonym przez bogactwo owocowych i korzennych nut. Jest to whisky, która nie tylko zachwyca swoim charakterem, ale również odzwierciedla długą tradycję rzemiosła destylacji na tej wyjątkowej szkockiej wyspie.
Bruichladdich The Classic Laddie to wyjątkowa szkocka whisky single malt, która zachwyca swoją subtelnością i kwiatowym charakterem. Bez typowego dla regionu Islay torfowego dymu, oferuje bogactwo owocowych aromatów i jedwabisty smak, co czyni ją doskonałym wyborem dla koneserów poszukujących elegancji i nowoczesnego podejścia do klasycznej whisky.