Boulevardier - Drink z burbonem, wermutem i likierem
Drink Boulevardier to koktajl podobny do Manhattana, ale zamiast whisky używa się bourbona lub whisky żytniej oraz wermutu czerwonego. Dodatkowo, Boulevardier zawiera likier pomarańczowy, co nadaje mu subtelny, cytrusowy smak. Jest to drink o zrównoważonym profilu smakowym, łączący słodycz bourbona z gorzkimi nutami wermutu i likieru pomarańczowego.
Nazwa "Boulevardier" wywodzi się prawdopodobnie od popularnego czasopisma wydawanego w Paryżu w latach 20. XX wieku. Czasopismo adresowane było do mężczyzn z klasy średniej, którzy lubili dobrą zabawę i byli zazwyczaj zainteresowani modą, kulturą i życiem nocnym. Boulevardier cocktail jest często kojarzony z elegancją i stylem.
Prosty przepis na Boulevardier
Składniki:
- 40 ml bourbona lub whisky żytniej
- 30 ml wermutu czerwonego
- 30 ml likieru pomarańczowego (np. Campari)
- Skórka pomarańczy do dekoracji
- Kostki lodu
Instrukcje:
-
Wlej bourbon (lub whisky żytnią), wermut czerwony i likier pomarańczowy do shakera z lodem.
-
Dobrze wstrząśnij składniki, aby dokładnie się wymieszały i schłodziły.
-
Przelej zawartość shakera do schłodzonej szklanki do drinków.
-
Dekoruj drink, obracając skórką pomarańczy nad powierzchnią drinka, aby uwolnić olejki pomarańczowe, i umieść skórkę wewnątrz szklanki jako dekorację.
-
Boulevardier cocktail jest gotowy. Smacznego!
Pochodzenie drinka Boulevardier
Boulevardier został stworzony pod koniec lat 20. XX wieku i jest często przypisywany Harry'emu McElhone, szkockiemu barmanowi, który prowadził popularny bar Harry's New York Bar w Paryżu. McElhone opublikował przepis na ten drink w swojej książce z 1927 roku pt. "Barflies and Cocktails".
Nazwa "Boulevardier" może być związana z pismem "Boulevardier", które było popularnym magazynem lifestylowym w Paryżu w tamtych czasach. Drink ten mógł być inspirowany przez styl życia i kulturę paryskich bohemy, którzy często spędzali czas na bulwarach.