Galeria trunków - Whisky

Kultowe wina: ikony które musisz znać i których musisz spróbować

Kultowe wina

Co czyni wino kultowym

Są takie butelki i takie winnice, które od dawna przyciągają kolejnych miłośników. Wpływ na to, czy wino jest kultowe ma historia regionu, z którego pochodzi, wybitne terroir i wybitni winiarze – to znaczy tacy, którzy rozumieją swoją ziemię i swoje owoce. Czasami o kultowości wina decyduje jego długa historia, a czasami związek z jakimiś konkretnymi wydarzeniami czy ruchami. Innym czynnikiem sprawiającym, że wino staje się kultowe, bywa też jego dostępność. Na niektóre wina trzeba wręcz zapisywać się w kolejce, a winiarz sam decyduje, ile butelek chce sprzedać na dany rynek.

Ikony w świecie win

Prawdziwie ikoniczne wina to takie, które mają długą tradycję albo pokazały wielkość wbrew niej. Często związane jest to z przełomowymi wydarzeniami w historii winiarstwa. Wymienić tu trzeba na przykład wina z Bordeaux, których jakość gwarantuje stworzona w 1855 roku Klasyfikacja Napoleońska, czy etykiety biorące udział w słynnej Degustacji Paryskiej, podczas której klasyczne, powszechnie uznawane za wyjątkowe wina z Francji wypadły w ślepym teście słabiej niż dopiero budujące swoją renomę wina kalifornijskie. Ikonami można nazwać też wina z maleńkich, mocno akcentujących terroir działek we francuskiej Burgundii, niemieckiej Mozeli czy austriackiej dolinie Wachau. W takich miejscach czasem różnica kilku metrów odróżnia dobre wino od wybitnego.

Kultowe wina - ikony w świecie win

Wina, które trzeba znać

  • Tenuta San Guido Sassicaia

Prawdopodobnie największe z włoskich win. Efekt romantycznego buntu przeciwko regulacjom zalecającym stosowanie tylko lokalnych odmian winogron. Zainspirowane francuskim stylem winnic w Bordeaux, wytwarzane głównie z Cabernet Sauvignon. Sassicaia zwyciężyła w 1978 roku w degustacji w ciemno w zestawieniu z 33 innymi mieszankami bordoskimi z całego świata. To wino eleganckie, o kompleksowym aromacie czerwonych owoców, w ustach harmonijne i bogate, doskonale zbalansowane. Jest bardzo długowieczne, może dojrzewać przez lata.

Kultowe wino Cabernet Sauvignon

  • Château Petrus

Chociaż Pomerol jest domem wybitnych winnic, to nie doczekał się oficjalnej klasyfikacji. Nie przeszkadza to Petrusowi w byciu pożądaną i rozchwytywaną winnicą. Rocznie na rynek trafia tylko 30 tysięcy butelek tego wina. Większość mieszanki stanowi Merlot uzupełniany w zależności od rocznika Cabernet Franc. Rygorystyczna selekcja winogron i duża dbałość o detal na każdym etapie produkcji skutkuje powstaniem bardzo gęstego i ekstraktywnego wina o niewiarygodnej głębi, bogatym smaku i złożonym aromacie wiśni, jeżyn, czarnej porzeczki, kawy czy pikantnej dębowej wanilii. Nic dziwnego, że spróbowanie go jest marzeniem i celem wielu fanów wina.

  • Romanée-Conti

Domaine Romanée Conti operująca w ramach Monopolu na maleńkiej, liczącej zaledwie 1,8 hektara działce klasy Grand Cru w burgundzkim Côte de Nuits wytwarza wina o wspaniałej reputacji. Roczna produkcja zwykle nie przekracza 3 tysięcy butelek. Bez wątpienia na cenę i renomę tego wina wpływa bardzo niska dostępność i wybitna jakość. W opisach tego niezwykle złożonego wina powtarza się aromat fiołków i wiśni z aksamitną strukturą, żywą kwasowością i doskonałym balansem. Są to bardzo długowieczne wina. Przez wielu krytyków uważane za najlepsze wino na świecie i wzór dla wszystkich Pinot Noir.

Kultowe wino Pinot Noir

Polskie wina – na drodze do sławy

Można powiedzieć, że polskie winiarstwo jest jeszcze dosyć młode. Nie mamy aż tak długich tradycji w produkcji wina, jak Francja, Włochy czy Hiszpania. Odrodzenie polskiego winiarstwa zaczęło się w latach 80. XX wieku. Pionierzy tego ruchu musieli zacząć od poszukiwania odpowiednich szczepów i siedlisk do ich uprawy, stopniowo podnosząc jakość swoich win. Dzisiaj mamy w Polsce około 580 winnic. Niektóre z nich wytwarzają wybitne wina, które mają szansę zyskać sławę i stać się kultowymi. Przykładem tego są wina musujące, których zagłębiem stały się okolice Krosna Odrzańskiego. Okazało się, że poprzez ocieplenie klimatu warunki do uprawy winogron w Polsce przypominają obecnie te z Szampanii sprzed stu lat. Popularyzatorem stosowania metody szampańskiej wśród polskich winiarzy jest Guillaume Dubois z winnicy Gostchorze. Już teraz te butelki mają wielu miłośników, co oznacza że, z czasem ich status może stać się jeszcze bardziej ikoniczny. Warto poznawać polskie wina i doceniać lokalne produkty wysokiej jakości.

  • Autor: Artykuł sponsorowany
  • Aktualizacja: 2024-10-28
  • Dodaj komentarz (0)

Nowy komentarz

Odpowiadasz użytkownikowi:Anuluj

Captcha