Zimowe wieczory w towarzystwie luksusowych trunków Mundivie

Rozbudowana paleta wyjątkowych alkoholi Mundivie pozwala łatwo wybrać swoje ulubione smaki w zależności od upodobań i okazji, a nawet... pory roku. W długie zimowe wieczory szczególną popularnością cieszą się cięższe smakowe trunki, wysokogatunkowa wódka z dodatkiem miodu i bajeczne likiery. Które trunki od Mundivie warto wypróbować w tym szczególnym czasie?
Dlaczego Mundivie?
Marka Mundivie słynie z ekskluzywnych alkoholi produkowanych z dbałością o najdrobniejsze szczegóły. Cały proces technologiczny, począwszy od pozyskania odpowiednich składników, przez ich selekcję, po destylację i pakowanie jest ściśle wystandaryzowany dla zachowania najwyższej jakości gotowych trunków. Jakość Mundivie czuć w każdym łyku i widać już na pierwszy rzut oka, a różnorodność dostępnych alkoholi ułatwia odkrycie tego idealnego. Wybór nie ogranicza się tylko do gamy produktów Miodula, Polowaca - wódek i likierów, ale obejmuje też tradycyjny bimber i whisky, a nawet śliwowicę i nalewki Potok Wysoki.
Najlepsze propozycje alkoholi na zimowe wieczory
Śliwowica Podbeskidzka
Wyborna Śliwowica Podbeskidzka Mundivie to destylat z dojrzałych śliwek produkowany w Europie Środkowo-Wschodniej i na Półwyspie Bałkańskim powstający na krystalicznie czystej wodzie i według tradycyjnej technologii. Tajemnicą jej wybornego smaku jest długotrwały proces leżakowania destylatu w 225-litrowych dębowych beczkach. Ten wyjątkowy alkohol jest wprost stworzony do powolnej degustacji i idealny na święta, sylwestra oraz Nowy Rok.
Śliwowicę można potraktować jako trunek zastępujący wódkę lub dodawać do herbaty. Ten mocny wytrawny alkohol może być podawany samodzielnie lub z lodem, a nawet z niewielkim dodatkiem mleka. Śliwowica Podbeskidzka Mundivie z powodzeniem sprawdzi się też jako dodatek do marynowania mięs na świąteczny stół, szczególnie wołowiny, baraniny i dziczyzny.
Nalewki Potok Wysoki
Drugą propozycją alkoholu odpowiedniego na sezon zimowy i święta Bożego Narodzenia są tradycyjne nalewki Potok Wysoki, czyli alkoholowe wyciągi z owoców, ziół, kwiatów lub korzeni, cechujące się nie tylko wspaniałym smakiem i aromatem, ale też właściwościami prozdrowotnymi. Rodzina nalewek Potok Wysoki od Mundivie obfituje w smaki, wśród których każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.
Miłośnicy ostrości mogą spróbować Prawdziwej Nalewki Chrzanowej 30% (wyśmienita na Święta Wielkanocne) powstającej w procesie maceracji korzenia chrzanu w polskim zbożowym alkoholu. Intensywny smak i mocny aromat tego trunku to idealne zwieńczenie uroczystego obiadu lub świątecznej kolacji w gronie najbliższych. Nalewka chrzanowa nie tylko wybornie smakuje, ale może też pomóc w trawieniu, więc warto po nią sięgnąć po szczególnie obfitym posiłku.
Dla osób lubiących słodkie smaki dobrym wyborem będzie natomiast nalewka Potok Wysoki Owoce Lasu powstająca z malin, jeżyn i poziomek, długo leżakowana, aromatyczna, słodka i wyrazista w smaku.
Bardziej orzeźwiającą propozycją będzie natomiast nalewka Potok Wysoki Dereniowa zwana królową nalewek. Ten niepowtarzalny, niemalże wytworny trunek ma kwaskowaty cierpki smak i oryginalny aromat stanowiący połączenie rześkich nut i delikatnej słodkości przełamanej szczyptą wytrawności.
Cięższą i bardziej wyrazistą propozycją idealną do degustacji razem ze słodkościami będzie natomiast nalewka Potok Wysoki Czarny Bez z dzikiego czarnego bzu doprawionego kawą, czekoladą i karmelem.
Wódka Spitzberg Mundivie
Wśród propozycji na długie zimowe wieczory nie może zabraknąć wyjątkowej leżakowanej wódki Spitzberg, która wzięła swoją nazwę od jednego ze szczytów Beskidu Śląskiego. Ekskluzywna wódka Spitzberg zawdzięcza swój szczególny smak długiemu leżakowaniu w 200-litrowych dębowych beczkach. Ten wysokogatunkowy alkohol powstaje z polskich zbóż i cechuje się bardzo złożonym aromatem, w którym można odnaleźć nuty marcepanu, toffi i czekolady nieodłącznie kojarzące się z okresem świątecznym, a także subtelny zapach wanilii nadający jej delikatnego charakteru.
Bimber Na Przelaczy
Smakosze tradycyjnych alkoholi mogą z kolei sięgnąć po różne smaki bimbru Na Przelaczy. W ofercie znajdują się następujące trunki:
-
Bimber Oryginalny Głuszec 45% o delikatnie owocowym słodkim posmaku i wytrawnym aromacie z owocową nutą;
-
Bimber Gruszkowy Lis 40% o wyraźnie wybijającej się nucie słodkich gruszek i słodkim zapachu;
-
Bimber Różany Sarna 37,5% o przyjemnym owocowym posmaku i aromacie różanych płatków.
Znaczenie odpowiedniego serwowania alkoholi
Jakość alkoholu to jedno, ale żeby prawdziwie docenić jego smak i zróżnicowane nuty smakowe, trzeba umieć właściwie go serwować. Ważne są nie tylko odpowiednie kieliszki i temperatura podania, ale też cała otoczka związana z degustacją – atmosfera, towarzystwo, a nawet wystrój otoczenia. Alkohol trzeba też umieć dobrać do okazji. O ile nalewki czy likieru można skosztować z powodzeniem tuż po uroczystej kolacji i razem z deserem, o tyle wódkę lepiej podać później, po zakończonym posiłku.
Ogólna zasada mówi, że słodkie i ciężkie trunki podaje się do potraw słodkich, natomiast mocne i te o większej zawartości alkoholu do tych wytrawnych. Wódka powinna być mocniej schłodzona, a likiery serwuje się w temperaturze od 8 do 12°C.