Galeria trunków - Drinki

Death in the Afternoon - Koktajl z absyntem i szampanem

Koktajl Death in the Afternoon

Death in the Afternoon to drink stworzony przez Ernesta Hemingwaya, który jest również tytułem jednej z jego książek. Ten koktajl to wyjątkowe połączenie intensywnego, anyżowego smaku absyntu z bąbelkową lekkością szampana. Drink jest zarazem orzeźwiający i wyrazisty oraz wyróżnia się charakterystycznym mlecznym kolorem, który pojawia się po połączeniu absyntu i szampana. Ale skąd właściwie pochodzi ten kolor?

Mleczny kolor drinka jest wynikiem chemicznej reakcji, która zachodzi, gdy absynt (zawierający dużą ilość olejków eterycznych z anyżu i innych ziół) miesza się z wodą lub, jak w tym przypadku, z szampanem. Gdy czysty absynt  jest rozcieńczany wodą, olejki eteryczne, które są rozpuszczalne w alkoholu, stają się nierozpuszczalne w wodzie. To powoduje, że napój staje się mętny i przybiera mleczny kolor. Szampan, mimo że zawiera alkohol, również powoduje ten efekt z powodu zawartości wody.

Przepis na Death in the Afternoon

Składniki

  • Ansynt: 30 ml
  • Szampan: 120 ml

Jak zdobić drink Death in the Afternoon

  1. Wlej absynt do kieliszka do szampana.

  2. Powoli dopełnij kieliszek schłodzonym szampanem.

  3. Pozwól, aby składniki połączyły się i napój stał się mętny.

Koktajl był popularny wśród literatów i artystów w latach 30. i 40. XX wieku, a sam Hemingway polecał powolne wypicie od trzech do pięciu takich drinków.

Oceń przepis na drink.
  • Autor: Galeria Trunków
  • Aktualizacja: 2024-07-19
  • Dodaj komentarz (0)

Nowy komentarz

Odpowiadasz użytkownikowi:Anuluj

Captcha