Death in the Afternoon - Koktajl z absyntem i szampanem
Death in the Afternoon to drink stworzony przez Ernesta Hemingwaya, który jest również tytułem jednej z jego książek. Ten koktajl to wyjątkowe połączenie intensywnego, anyżowego smaku absyntu z bąbelkową lekkością szampana. Drink jest zarazem orzeźwiający i wyrazisty oraz wyróżnia się charakterystycznym mlecznym kolorem, który pojawia się po połączeniu absyntu i szampana. Ale skąd właściwie pochodzi ten kolor?
Mleczny kolor drinka jest wynikiem chemicznej reakcji, która zachodzi, gdy absynt (zawierający dużą ilość olejków eterycznych z anyżu i innych ziół) miesza się z wodą lub, jak w tym przypadku, z szampanem. Gdy czysty absynt jest rozcieńczany wodą, olejki eteryczne, które są rozpuszczalne w alkoholu, stają się nierozpuszczalne w wodzie. To powoduje, że napój staje się mętny i przybiera mleczny kolor. Szampan, mimo że zawiera alkohol, również powoduje ten efekt z powodu zawartości wody.
Przepis na Death in the Afternoon
Składniki
- Ansynt: 30 ml
- Szampan: 120 ml
Jak zdobić drink Death in the Afternoon
-
Wlej absynt do kieliszka do szampana.
-
Powoli dopełnij kieliszek schłodzonym szampanem.
-
Pozwól, aby składniki połączyły się i napój stał się mętny.
Koktajl był popularny wśród literatów i artystów w latach 30. i 40. XX wieku, a sam Hemingway polecał powolne wypicie od trzech do pięciu takich drinków.