Galeria trunków - Drinki

Drink Sazerac krok po kroku: Amerykańska klasyka

Sazerac koktajl z rye whiskey

Sazerac to klasyczny koktajl pochodzący z Nowego Orleanu, uważany za jeden z najstarszych znanych koktajli w Ameryce. Jego receptura opiera się głównie na whiskey (najczęściej bourbon lub rye), bittersach (często używa się Peychaud's Bitters), cukrze i odrobinie absyntu lub pastisu do spryskania wnętrza szklanki. Tradycyjnie podaje się go w szklance old-fashioned lub rocks, podobnie jak Old Fashioned.

Sazerac charakteryzuje się bogatym, wyrazistym smakiem z nutami whiskey, delikatną słodyczą cukru i gorzkim aromatem bittersów oraz subtelnością absyntu lub pastisu. To ikoniczny drink związany z historią Nowego Orleanu i amerykańską tradycją koktajlową. Jego przygotowanie wymaga nieco precyzji i umiejętności, ale efekt końcowy jest tego warty. Jest to doskonała propozycja dla miłośników wytrawnych i mocnych drinków.

Przepis na drink Sazerac

Składniki:

  • 60 ml bourbonu lub rye whiskey
  • 1 kostka cukru lub 1/2 łyżeczki syropu cukrowego
  • Kilka kropel absyntu lub pastisu
  • Kilka kropel gorzkich kropli (Angostura bitters lub Peychaud's bitters)
  • Skórka cytrynowa do dekoracji
  • Kostki lodu

Przygotowanie Sazerac:

  1. Przygotuj szklankę old-fashioned (szklankę do whiskey) i schłodź ją lodem.

  2. W drugiej szklance lub shakerze umieść kostkę cukru lub syrop cukrowy.

  3. Dodaj kilka kropel gorzkich kropli do cukru.

  4. Rozgnieć delikatnie cukier z bitters za pomocą tłuczka do drinków lub łyżki.

  5. Dodaj bourbon lub rye whiskey do szklanki z cukrem i bittersami. Napełnij szklankę lodem i energicznie zamieszaj.

  6. Wylej wodę z lodu ze schłodzonej szklanki old-fashioned.

  7. Spryskaj wnętrze szklanki absyntem lub pastisem, aby opłynął całą powierzchnię szkła. Wylej nadmiar absyntu. Do spryskania można użyć specjalnego aplikatora do sprayu lub zwykłej butelki z atomizerem.

  8. Przelej mieszankę bourbonu (rye whiskey), cukru i bittersów do przygotowanej szklanki.

  9. Obróć skórkę cytrynową nad szklanką, aby uwolnić olejki z cytryny, a następnie dodaj do drinka jako dekorację.

  10. Drink Sazerac jest gotowy do podania!

Czy podobał Ci się przepis na drink? Zostaw proszę swoją ocenę.