Drink Sazerac krok po kroku: Amerykańska klasyka
Sazerac to klasyczny koktajl pochodzący z Nowego Orleanu, uważany za jeden z najstarszych znanych koktajli w Ameryce. Jego receptura opiera się głównie na whiskey (najczęściej bourbon lub rye), bittersach (często używa się Peychaud's Bitters), cukrze i odrobinie absyntu lub pastisu do spryskania wnętrza szklanki. Tradycyjnie podaje się go w szklance old-fashioned lub rocks, podobnie jak Old Fashioned.
Sazerac charakteryzuje się bogatym, wyrazistym smakiem z nutami whiskey, delikatną słodyczą cukru i gorzkim aromatem bittersów oraz subtelnością absyntu lub pastisu. To ikoniczny drink związany z historią Nowego Orleanu i amerykańską tradycją koktajlową. Jego przygotowanie wymaga nieco precyzji i umiejętności, ale efekt końcowy jest tego warty. Jest to doskonała propozycja dla miłośników wytrawnych i mocnych drinków.
Przepis na drink Sazerac
Składniki:
- 60 ml bourbonu lub rye whiskey
- 1 kostka cukru lub 1/2 łyżeczki syropu cukrowego
- Kilka kropel absyntu lub pastisu
- Kilka kropel gorzkich kropli (Angostura bitters lub Peychaud's bitters)
- Skórka cytrynowa do dekoracji
- Kostki lodu
Przygotowanie Sazerac:
-
Przygotuj szklankę old-fashioned (szklankę do whiskey) i schłodź ją lodem.
-
W drugiej szklance lub shakerze umieść kostkę cukru lub syrop cukrowy.
-
Dodaj kilka kropel gorzkich kropli do cukru.
-
Rozgnieć delikatnie cukier z bitters za pomocą tłuczka do drinków lub łyżki.
-
Dodaj bourbon lub rye whiskey do szklanki z cukrem i bittersami. Napełnij szklankę lodem i energicznie zamieszaj.
-
Wylej wodę z lodu ze schłodzonej szklanki old-fashioned.
-
Spryskaj wnętrze szklanki absyntem lub pastisem, aby opłynął całą powierzchnię szkła. Wylej nadmiar absyntu. Do spryskania można użyć specjalnego aplikatora do sprayu lub zwykłej butelki z atomizerem.
-
Przelej mieszankę bourbonu (rye whiskey), cukru i bittersów do przygotowanej szklanki.
-
Obróć skórkę cytrynową nad szklanką, aby uwolnić olejki z cytryny, a następnie dodaj do drinka jako dekorację.
-
Drink Sazerac jest gotowy do podania!