Whisky
Macallan jest obecnie trzecią najpopularniejszą whisky typu single malt na świecie, ustępując jedynie markom Glenfiddich i Glenlivet, z imponującą roczną sprzedażą wynoszącą 9,5 miliona butelek. Macallan Double Cask 12 zadebiutowała w 2016 roku, będąc pierwszą od trzech lat whisky tej destylarni, która powróciła do oznaczenia wieku na etykiecie. Ta konkretna whisky jest mieszanką destylatów starzonych w beczkach z amerykańskiego i europejskiego dębu, z przewagą tych pierwszych.
Macallan 18 to whisky, która zdobyła serca miłośników dobrego smaku. Niezwykłe połączenie czasu, tradycji i niepowtarzalnego smaku sprawia, że jest to wybór dla prawdziwych koneserów. Poznajmy tajniki tej wyjątkowej whisky, przyglądając się nie tylko jej charakterystyce, ale także inspirującym możliwościom stworzenia unikalnych drinków i koktajli.
Macallan Rare Cask 2023 to whisky szkocka stworzona by pokazać kompleksowość i głębię najbardziej wyjątkowych single malt dojrzewających w magazynach The Macallan. Jest ona kompozycją ręcznie wybranych beczek z dębu amerykańskiego i europejskiego sezonowanego sherry, z których znakomita większość to najbardziej aromatyczne pierwsze napełnienie. Efektem jest niewiarygodnie złożona whisky, pełna szlachetnych dębowych aromatów o głębokiej naturalnej barwie. Aromat: miękkie nuty wanilii z bogatymi nutami rodzynek, a następnie słodkie połączenie jabłka, cytryny i pomarańczy. Smak: dominuje intensywna słodka nuta rodzynek, ustępując miejsca wanilii i ciemnej czekolady z nutami lekkiej skórki cytrynowej. Finisz: długie, bogate i i aksamitne.
Japońska whisky zyskuje na światowej scenie zasłużone uznanie, a wśród niej Nikka Whisky From The Barrel wyróżnia się nie tylko jakością, ale i niepowtarzalnym stylem. To wyjątkowe arcydzieło destylacyjne, które przenosi nas w serce japońskich tradycji, prezentując unikalną równowagę smaku i elegancję butelki. W naszym artykule odkryjemy tajemnice Nikka Whisky od jej historycznych korzeni po charakterystykę smakową.
Złota, oleista barwa tej whisky zapowiada zapach pełen słodkich owocowych aromatów pomarańczy, cytryn i dojrzałych gruszek, zaskakująco połączonych z odrobiną soli morskiej i dymu torfowego. W smaku objawiają się pełne, bogate nuty jesiennych owoców ze szczególnie wyczuwalną słodyczą suszonych fig i miodu, po której nadchodzi lekko wytrawny, słodowy posmak. Długi, gładki i raczej słodki finish dopełniony wytrawnym posmakiem dębowego drewna i ziarna.
Old Pulteney Huddart whisky charakteryzuje się wyraźnymi nutami dymu i torfu, które pochodzą z beczek po dymionym torfem whisky. Jednocześnie posiada charakterystyczne dla Old Pulteney morskie akcenty, z nutami soli morskiej i jodu. Można też wyczuć w niej owocowe i waniliowe akcenty, pochodzące z dojrzewania w beczkach po bourbonie.
Port Charlotte to wyjątkowa szkocka whisky torfowa, która zyskała uznanie miłośników mocnych, złożonych smaków. Destylowana na wyspie Islay, Port Charlotte wyróżnia się intensywnym aromatem dymu i torfu, równoważonym przez bogactwo owocowych i korzennych nut. Jest to whisky, która nie tylko zachwyca swoim charakterem, ale również odzwierciedla długą tradycję rzemiosła destylacji na tej wyjątkowej szkockiej wyspie.
The Singleton of Dufftown, to 12 letnia whisky szkocka pozycjonowana na mapie smaków jako nasycona i wytrawna. Wyjątkowo łagodny i zbalansowany smak uzyskuje dzięki leżakowaniu w beczkach z europejskiego i amerykańskiego dębu. Delektując się szklaneczką tego trunku wyczujemy wyraźne owocowe bogactwo z dominującą nutą czarnej porzeczki oraz prażonych orzeszków.