Whisky
Pierwowzór whisky Johnnie Walker Black Label powstał jeszcze za czasów Aleksandra Walkera, a więc już w połowie XIX wieku. Johnnie Walker Black Label jest kompozycją ponad 40 pojedynczych gatunków whisky i zawiera w sobie najwięcej odcieni zapachowo-smakowych wśród wszystkich istniejących na świecie whisky mieszanych klasy deluxe. Główne whisky składowe Johnnie Walker Black Label to Cardhu ze Speyside oraz Caol Ila z wyspy Islay.
Chcąc uzyskać absolutnie doskonały aromat i smak, łączy się ze sobą wiele różnych rodzajów single malt i single grain i sporządza kompozycję tzw. blended whisky. W przypadku Johnnie Walker Black Label wszystkie wchodzące w jej skład whisky dojrzewały przynajmniej 12 lat w specjalnie dobranych dębowych beczkach, w których wcześniej leżakowały inne szlachetne alkohole, takie jak sherry czy burbon. Johnnie Walker Black Label pije się czystą lub z lodem. Znakomita na każdą porę dnia. Była ulubioną whisky Winstona Churchila.Nr 1 na świecie w kategorii whisky deluxe (Impact Magazine, 2005 r.).
Johnnie Walker Blue Label to wyjątkowa whisky mieszana, wprowadzona na rynek w 1992 roku. Najbardziej aksamitna i gładka, najbogatsza w niezrównanym bukiecie zapachu i smaku. Jest to kompozycja najrzadszych whisky z pojedynczo dobieranych beczek. Przewodnie whisky Johnnie Walker Blue Label to: Royal Lochnagar z gór, Benrinnes ze Speyside oraz Caol Ila z wyspy Islay. Chcąc uzyskać absolutnie doskonały aromat i smak, łączy się ze sobą wiele różnych rodzajów pojedynczych whisky i sporządza kompozycje tzw. blended whisky.
To śmiała, luksusowa mieszanka whisky ze specjalnie dobranych beczek (w tym beczek Clynelish Malt), do produkcji której stosuje się wodę ze źródeł z Kildonan Hills, w których w 1868 r. odkryto złoto. Ta whisky to luksusowa mieszanka o gładkim, wyważonym aromacie słodkich owoców i kremowej nucie, która przechodzi stopniowo w głębsze miodowe tony, by przynieść w finiszu łagodny posmak drewna, owoców i słodkiego dymu. JOHNNIE WALKER GOLD LABEL RESERVE to whisky o wyraźnym, delikatnie słodkim smaku, luksusowym charakterze i stylowej elegancji. Doskonale smakuje zmrożona.
Johnnie Walker Green Label dostępna jest na polskim rynku od 2004 roku. Johnnie Walker Green Label to whisky szkocka typu „Blended Malt”, czyli kompozycja wyłącznie pojedynczych whisky słodowych (single malt). W jej skład wchodzi 16 pojedynczych whisky słodowych, ale niepowtarzalny charakter i smak tworzą przede wszystkim 4 najznamienitsze: Talisker, Caol Ila, Cragganmore i Linkwood. Johnnie Walker Green Label ma świeży i zarazem lekko dymny, bardzo intensywny smak.
Johnnie Walker Red Label to whisky, która została wprowadzona na rynek w 1909 roku. Jej smak jest efektem współdziałania około 35 gatunków whisky słodowych i zbożowych i jest uznawany za najnowocześniejszy spośród istniejących blendów świata. Podstawą kompozycji Johnnie Walker Red Label stanowi słodowa whisky Cardhu, a jej dopełnieniem są szczególnie mocne torfowe whisky z wyspy Islay oraz ogniste whisky wyżynne. Whisky ta ma celowo szorstki smak, dzięki czemu dyktuje ton wielu rodzajom drinków, co potwierdza Ian Wiliams, wybitny szkocki znawca whisky. Johnnie Walker Red Label najlepiej łączy się z dodatkami, zachowując swój własny charakter.
Knob Creek to whisky typu burbon, produkowana przez destylarnię Jim Beam w Clermont w stanie Kentucky. Jest bourbonem produkowanym w krótkich seriach, podobnie jak wytwarzane przez tego samego producenta Booker’s czy Baker's. Knob Creek jest leżakowana przez 9 lat w dębowych beczkach i butelkowana w stężeniu 50% alkoholu (typowa whisky ma 40%). Butelki są korkowane i zabezpieczane woskiem.
Knob Creek Rye to whisky typu burbon, produkowana przez destylarnię Jim Beam w Clermont w stanie Kentucky. Długo starzona w opalanych beczkach osiąga 50% zawartości alkoholu, zachowując przy tym swój charakterystyczny aromat. Głównym zbożem wykorzystywanym do produkcji Knob Creek Rye whiskey jest żyto. To właśnie ono nadaje unikalny, korzenny, delikatny aromat, który zmienia smak drinków na zawsze.
Laphroaig 10 y.o. ma szczerozłotą barwę, zaskakujący aromat szpitala, jodyny, nawet topionej smoły. Potężny powiew torfowego dymu zrywa kapelusze. W smaku początkowo wytrawna, morska, z szumem słonej bryzy, jednak pod nimi zdecydowanie wyczuwalna jest słodycz, delikatne nuty karmelu. Finisz długi, zdominowany przez morskie akordy, jodynę i torf. Laphroaig jest produkowana z jęczmienia opalanego dymem torfowym. Leżakuje przynajmniej 10 lat. Zapach: wyraźne nuty torfowe i apteczne (jodyna), spora ilość soli. Dalej staje się słodszy, pojawiają się akcenty przypraw, lukrecji i dymu. Smak: dobrze zbudowany. Wodorosty, nuta wanilii połączona z nutami aptecznymi i dębowymi, dalej spora ilość przypraw. Finish: długi, smolisty, z akcentami jodyny.