• alkohole czyste
  • wina
  • whisky
  • brandy, koniaki
  • likiery
  • akcesoria winiarskie
Wyszukiwarka
Wpisz szukany tekst...
Cena od 
Cena do 

szukajusuń
Kontakt

„Galeria Trunków” S.C.

I.Wójcik, D. Piwowarska
ul. Jana Sawy 1b/2
20-632 Lublin
tel./fax 081 469-18-56
e-mail: galeriatrunkow@op.pl

Temperatura podawania wina.

Temperatura podawania wina.

Właściwa temperatura podawania wina gwarantuje odpowiednie uwypuklenie i podkreślenie jego walorów zapachowych i smakowych. Niestety wskazówki dotyczące temperatury wina są bardzo często ignorowane, przez co nawet najlepsze wino podane w nieodpowiedniej temperaturze będzie smakowało miernie. Dlatego też zanim zabierzemy się do degustacji, powinniśmy opanować przynajmniej podstawową wiedzę na ten temat.

Jak ogólnie wiadomo wina białe podajemy w temperaturze niższej niż wina czerwone. Dlatego też przed przyjściem gości wina białe i różowe najczęściej wkładamy do lodówki (najlepiej na najniższą półkę na około pół godziny). Natomiast wina czerwone podajemy w temperaturze pokojowej. Pamiętać jednak należy, że w dawnych czasach ciepłota w pomieszczeniach utrzymywała się na poziomie 18 °C, natomiast obecnie temperatura utrzymuje się znacznie powyżej 20°C i jest już w przypadku wina za wysoka.

Kwestia właściwej temperatury wina nie jest oznaką snobizmu, a debatowanie nad tym, czy wino będzie lepsze w temperaturze 13°C czy 14 °C tematem spornym, ale chodzi o to, że 14°C to nie to samo co 25°C panujących w kuchni czy pokoju, a smak wina i jego zapach zmieniają się diametralnie po schłodzeniu czy ogrzaniu.Wino, któro zostało podane w za wysokiej temperaturze ma zapach zdominowany przez alkohol. Natomiast zbyt niska temperatura powoduje, że nie czujemy większości zapachów, a smak jest mocno ograniczony. Takie wino może wydawać się zupełnie płaskie, sprawia wrażenie wina wodnistego, bez wyrazu. Wyjątkiem są jedynie niektóre wina musujące, które zawierają dużo więcej kwasów niż jakiekolwiek inne wino, a podajemy je schłodzone do 8-10C.

Powinniśmy również pamiętać, że wino jest bardzo wrażliwe na gwałtowne zmiany temperatury, więc nie wolno nam schładzać wina w zamrażalniku ani podgrzewać np. w gorącej wodzie. Takie praktyki gwarantują nam znaczne obniżenie jakości, a nawet zmarnowanie butelki. Jeszcze gorszym pomysłem jest wrzucenie kostek lodu do kieliszka. Pamiętajmy, że wino należy traktować delikatnie, a cierpliwość czekania na właściwą temperaturę wina odpłaci się bogatym smakiem i pelnią bukietu.


Źródło: ogólnie dostepne informacje.

Korzystanie ze strony oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji znajdziesz w polityce prywatności.