Galeria trunków - Whisky

Whisky

Whisky irlandzka Bushmills Black Bush

Bushmills Black Bush zadowoli najbardziej wymagających koneserów whiskey, zachwycając głębokim bursztynowym kolorem oraz bogatymi nutami suszonych owoców i orzechów. Dojrzewanie whiskey w beczkach po hiszpańskiej sherry Oloroso zapewnia jej słodkość miodu i wanilii. Niejednokrotnie uznawana jest za najlepszą mieszaną whiskey na świecie. Jest to whisky irlandzka potrójnie destylowana, zawiera 80% whiskey jęczmiennej (single malt), leżakowanej od 8 do 10 lat, mieszanej z 20% whiskey zbożowych (grain), produkowanej w hrabstwie Cork.

czytaj więcej...
Whisky irlandzka Bushmills Original

Bushmills Original produkowany jest w starej destylarni, założonej w 1608 roku. Wyjątkowym aspektem Destylarni Bushmills jest fakt, że destylowanie, "mieszanie", dojrzewanie i butelkowanie odbywa się w jednym miejscu. Gwarantuje to doskonałą jakość produktów, potwierdzoną wnikliwą kontrolą wszystkich procesów produkcyjnych. Bushmills Original to whisky irlandzka potrójnie destylowana. Jest mieszanką whiskey jęczmiennych i zbożowych, które leżakują min. 3 lata. Jej ostrość i waniliowy posmak jest wynikiem leżakowania w beczkach po burbonie. Głębokie, owocowo-miodowe nuty są efektem dojrzewania jęczmiennych whisky w beczkach po sherry.

czytaj więcej...

Caol Ila

Whisky szkocka Caol Ila

Caol Ila 18 y.o. to 18-letnia whisky słodowa (single malt), ceniona przez koneserów i ekspertów. Pochodzi z destylarni powstałej w 1846 roku. Charakteryzuje się bladozłotym kolorem, ostrym aromatem przypominającym morskie powietrze. Świeża woda o „zapachu wrzosów i mirtu” pochodzi ze źródła Loch Nam Bam. Proces produkcji whisky słodowej (single malt) opiera się na kilku niezmiennych zasadach. Bazę surowcową stanowią woda i jęczmień. Kiełkujące jęczmienne ziarno słodowe (za wierające cukier) suszy się w specjalnych pie cach opalanych torfem. Dzięki temu zyskuje ono charakterystyczny dymny aromat. Zmielony słód łączy się z gorącą wodą i drożdżami, co wywołuje proces fermentacji.

czytaj więcej...
Whisky szkocka Cardhu 12 y.o.

Whisky charakteryzująca się bogatym, owocowym aromatem z odpowiednią dozą słodyczy. W zapachu wyczuwalne nuty skórek jabłkowych i gruszek. Słodki smak dojrzałych gruszek z dodatkiem migdałów i delikatną, dopełniającą całość nutą dymu. Długi i lekko wytrawny finisz z subtelnym dymnym posmakiem.

czytaj więcej...

Chivas Regal 12 y.o.

Whisky szkocka Chivas Regal 12 y.o.

Chivas 12 y.o. to doskonała szkocka whisky typu blended, o subtelnym i pełnym aromacie. Tworzona jest z pasją od ponad 200 lat z 40 rodzajów starannie wyselekcjonowanych whisky słodowych i zbożowych, z których najmłodsza leżakuje minimum 12 lat. Bursztynowa barwa pełna ciepła to zaproszenie do nut ziół, skóry, miodu i owocujących sadów, smaku jabłek skąpanych w miodzie, wanilii, orzechów i świeżego masła, na podniebieniu wyraźnie krągłego, karmelowego. Finisz gładki, łagodny, eteryczny.

czytaj więcej...
Whisky Chivas Regal 18 y.o.

Chivas 18 y.o. ma ciemnobursztynową barwę, która zachęca do odkrycia wielopoziomowych nut nosa: suszone owoce, śmietankowe toffii i ciemna czekolada wiodą zdecydowany prym. Smak jest jedwabisty, z nutami czekolady, karmelu, kwiatów i dymu. Finisz długi, pełen przyjemnego ciepła, owocowo-cytrusowy aromat wykończony nutą wytrawnej shery.

czytaj więcej...

Clynelish 14 y.o. Single Malt

Whisky szkocka Clynelish 14 y.o. Single Malt

Clynelish 14 y.o. to 14-letnia whisky szkocka słodowa (single malt) pochodząca z destylarni powstałej w 1819 roku. Charakteryzuje się miodowo- złotym kolorem i intensywnym aromatem dymu z lekką nutą ziół. Smak Clynelish jest lekko słodkawy o dymnej wytrawnej końcówce z posmakiem świeżych owoców.
Proces produkcji whisky słodowej (single malt) opiera się na kilku niezmiennych zasadach. Bazę surowcową stanowią woda i jęczmień. Kiełkujące jęczmienne ziarno słodowe (za wierające cukier) suszy się w specjalnych pie cach opalanych torfem. Dzięki temu zyskuje ono charakterystyczny dymny aromat. Zmielony słód łączy się z gorącą wodą i drożdżami, co wywołuje proces fermentacji. Alkohol uzyskany w wyniku fermentacji poddawany jest dwukrotnej destylacji, a potem leżakuje minimum 3 lata w dębowych beczkach po sherry lub burbonach. Whisky słodowa jest produktem całkowicie naturalnym z wielowiekową tradycją. Spożywana była zarówno dla przyjemności, jak i w celach leczniczych. O różnorodności jej gatunków decyduje zarówno położenie destylarni, jak i szczegóły procesu produkcji.
Destylarnia położona jest na wyżynach północnej Szkocji nad morzem. Zawartość alkoholu: 46% obj. alk.

czytaj więcej...
Dewar's White Label

Dewar’s White Label to szkocka whisky typu blended. Wyjątkowy proces produkcji (tzw. double aged) sprawia, że whisky Dewar’s jest określana przez koneserów jako „bardziej czysta i łagodniejsza od innych”. Ma miedziany kolor, natomiast aromat balansuje między wonią skóry i miodu z delikatnym dodatkiem gruszki i dębu, w smaku jest delikatna, waniliowo- miodowa z lekko wzbierającą nutą dymną, finiszującą w pełni z tonami miodu. Aromat: delikatny, karmelowy, z nutą kwiatowo-owocową Smak: wanilia, miód, lekka nuta dymna. Finisz: karmelowa, z dębowym finiszem, który na końcu staje się lekko pieprzny, ale nie przesadnie mocny

czytaj więcej...
« 12345...10 »