Whisky
Bushmills Black Bush zadowoli najbardziej wymagających koneserów whiskey, zachwycając głębokim bursztynowym kolorem oraz bogatymi nutami suszonych owoców i orzechów. Dojrzewanie whiskey w beczkach po hiszpańskiej sherry Oloroso zapewnia jej słodkość miodu i wanilii. Niejednokrotnie uznawana jest za najlepszą mieszaną whiskey na świecie. Jest to whisky irlandzka potrójnie destylowana, zawiera 80% whiskey jęczmiennej (single malt), leżakowanej od 8 do 10 lat, mieszanej z 20% whiskey zbożowych (grain), produkowanej w hrabstwie Cork.
Bushmills Original produkowany jest w starej destylarni, założonej w 1608 roku. Wyjątkowym aspektem Destylarni Bushmills jest fakt, że destylowanie, "mieszanie", dojrzewanie i butelkowanie odbywa się w jednym miejscu. Gwarantuje to doskonałą jakość produktów, potwierdzoną wnikliwą kontrolą wszystkich procesów produkcyjnych. Bushmills Original to whisky irlandzka potrójnie destylowana. Jest mieszanką whiskey jęczmiennych i zbożowych, które leżakują min. 3 lata. Jej ostrość i waniliowy posmak jest wynikiem leżakowania w beczkach po burbonie. Głębokie, owocowo-miodowe nuty są efektem dojrzewania jęczmiennych whisky w beczkach po sherry.
Caol Ila 18 y.o. to 18-letnia whisky słodowa (single malt), ceniona przez koneserów i ekspertów. Pochodzi z destylarni powstałej w 1846 roku. Charakteryzuje się bladozłotym kolorem, ostrym aromatem przypominającym morskie powietrze. Świeża woda o „zapachu wrzosów i mirtu” pochodzi ze źródła Loch Nam Bam. Proces produkcji whisky słodowej (single malt) opiera się na kilku niezmiennych zasadach. Bazę surowcową stanowią woda i jęczmień. Kiełkujące jęczmienne ziarno słodowe (za wierające cukier) suszy się w specjalnych pie cach opalanych torfem. Dzięki temu zyskuje ono charakterystyczny dymny aromat. Zmielony słód łączy się z gorącą wodą i drożdżami, co wywołuje proces fermentacji.
Whisky charakteryzująca się bogatym, owocowym aromatem z odpowiednią dozą słodyczy. W zapachu wyczuwalne nuty skórek jabłkowych i gruszek. Słodki smak dojrzałych gruszek z dodatkiem migdałów i delikatną, dopełniającą całość nutą dymu. Długi i lekko wytrawny finisz z subtelnym dymnym posmakiem.
Chivas 12 y.o. to doskonała szkocka whisky typu blended, o subtelnym i pełnym aromacie. Tworzona jest z pasją od ponad 200 lat z 40 rodzajów starannie wyselekcjonowanych whisky słodowych i zbożowych, z których najmłodsza leżakuje minimum 12 lat. Bursztynowa barwa pełna ciepła to zaproszenie do nut ziół, skóry, miodu i owocujących sadów, smaku jabłek skąpanych w miodzie, wanilii, orzechów i świeżego masła, na podniebieniu wyraźnie krągłego, karmelowego. Finisz gładki, łagodny, eteryczny.
Chivas 18 y.o. ma ciemnobursztynową barwę, która zachęca do odkrycia wielopoziomowych nut nosa: suszone owoce, śmietankowe toffii i ciemna czekolada wiodą zdecydowany prym. Smak jest jedwabisty, z nutami czekolady, karmelu, kwiatów i dymu. Finisz długi, pełen przyjemnego ciepła, owocowo-cytrusowy aromat wykończony nutą wytrawnej shery.
Clynelish 14 y.o. to 14-letnia whisky szkocka słodowa (single malt) pochodząca z destylarni powstałej w 1819 roku. Charakteryzuje się miodowo- złotym kolorem i intensywnym aromatem dymu z lekką nutą ziół. Smak Clynelish jest lekko słodkawy o dymnej wytrawnej końcówce z posmakiem świeżych owoców.
Proces produkcji whisky słodowej (single malt) opiera się na kilku niezmiennych zasadach. Bazę surowcową stanowią woda i jęczmień. Kiełkujące jęczmienne ziarno słodowe (za wierające cukier) suszy się w specjalnych pie cach opalanych torfem. Dzięki temu zyskuje ono charakterystyczny dymny aromat. Zmielony słód łączy się z gorącą wodą i drożdżami, co wywołuje proces fermentacji. Alkohol uzyskany w wyniku fermentacji poddawany jest dwukrotnej destylacji, a potem leżakuje minimum 3 lata w dębowych beczkach po sherry lub burbonach. Whisky słodowa jest produktem całkowicie naturalnym z wielowiekową tradycją. Spożywana była zarówno dla przyjemności, jak i w celach leczniczych. O różnorodności jej gatunków decyduje zarówno położenie destylarni, jak i szczegóły procesu produkcji.
Destylarnia położona jest na wyżynach północnej Szkocji nad morzem. Zawartość alkoholu: 46% obj. alk.
Dewar’s White Label to szkocka whisky typu blended. Wyjątkowy proces produkcji (tzw. double aged) sprawia, że whisky Dewar’s jest określana przez koneserów jako „bardziej czysta i łagodniejsza od innych”. Ma miedziany kolor, natomiast aromat balansuje między wonią skóry i miodu z delikatnym dodatkiem gruszki i dębu, w smaku jest delikatna, waniliowo- miodowa z lekko wzbierającą nutą dymną, finiszującą w pełni z tonami miodu. Aromat: delikatny, karmelowy, z nutą kwiatowo-owocową Smak: wanilia, miód, lekka nuta dymna. Finisz: karmelowa, z dębowym finiszem, który na końcu staje się lekko pieprzny, ale nie przesadnie mocny