Bourbon Whiskey - Co warto wiedzieć?
Bourbon whiskey to tradycyjny amerykański rodzaj whisky, którego produkcja odbywa się głównie w stanie Kentucky. Charakteryzuje się wyjątkowym, słodkawym smakiem, który zawdzięcza przepisowi wymagającemu, aby co najmniej 51% zacieru pochodziło z kukurydzy. Ważnym elementem produkcji jest także dojrzewanie w nowych, wypalanych beczkach z dębu, co nadaje bourbonowi charakterystyczne nuty wanilii, karmelu i przypraw. Proces destylacji bourbonu regulowany jest przez prawo amerykańskie, które precyzyjnie określa zasady jego produkcji. Marki takie jak Jim Beam, Maker's Mark czy Wild Turkey są uznawane za jedne z najbardziej znanych producentów bourbonu na świecie. Bourbon whiskey to napój o bogatej historii i niepowtarzalnym smaku, który zdobył uznanie koneserów na całym globie.
Jack Daniel’s najlepiej sprzedająca się whisky na świecie, powstała w 1866 roku i jest wytwarzana w najstarszej oficjalnie zarejestrowanej destylarni w Stanach Zjednoczonych, w małym miasteczku Lynchburg, Tennessee. Wytwarzana z najlepszych zbóż i wolnej od związków żelaza wody pochodzącej ze źródła. Jack Daniel’s jest unikalną whisky, która swój łagodny charakter zyskuje sącząc się kropla po kropli przez 3-metrową warstwę węgla drzewnego z klonów cukrowych i dojrzewając w nowych dębowych beczkach.
Zawartość alkoholu: 40% obj. alk.
Jack Daniel’s Single Barrel Tennessee Whiskey jest najwyższej jakości whiskey pochodzącą z jednej beczki. Master Distiller Jimmy Bedford osobiście selekcjonuje whiskey i wybiera beczki, o których sądzi, że powstanie z nich whiskey o wyjątkowym smaku i aromacie. Whiskey jest ręcznie rozlewana do butelek, zawsze z jednej beczki, nigdy nie będąc mieszaną z whiskey z innych beczek. Koneserzy najlepszych światowych whiskey z pewnością głęboko docenią ten symbol doskonałego rzemiosła rodem z Jack Daniel Distillery.
Zawartość alkoholu: 45% obj. alk.
Gentleman Jack Rare Tennessee Whiskey jest wysokiej klasy whiskey, wytwarzaną w Jack Daniel Distillery. Gentlemen Jack jest jedyną na świecie whiskey filtrowaną dwukrotnie przez 3-metrową warstwę klonowego węgla drzewnego, pierwszy raz zanim trafi do nowych, dębowych beczek, drugi raz już po zakończeniu dojrzewania . Najbardziej przypadnie do gustu konsumentom, poszukującym trunku, który w najlepszy sposób będzie pasował do ich wyszukanego smaku. Ta dwukrotnie filtrowana whiskey urzeka aksamitnym smakiem, który doskonale wpasuje się w recepturę drinka, nie dominując go. Gentleman Jack to najłagodniejsza strona Jack Daniels’Tennessee Whiskey.
Knob Creek to whisky typu burbon, produkowana przez destylarnię Jim Beam w Clermont w stanie Kentucky. Jest bourbonem produkowanym w krótkich seriach, podobnie jak wytwarzane przez tego samego producenta Booker’s czy Baker's. Knob Creek jest leżakowana przez 9 lat w dębowych beczkach i butelkowana w stężeniu 50% alkoholu (typowa whisky ma 40%). Butelki są korkowane i zabezpieczane woskiem.
Knob Creek Rye to whisky typu burbon, produkowana przez destylarnię Jim Beam w Clermont w stanie Kentucky. Długo starzona w opalanych beczkach osiąga 50% zawartości alkoholu, zachowując przy tym swój charakterystyczny aromat. Głównym zbożem wykorzystywanym do produkcji Knob Creek Rye whiskey jest żyto. To właśnie ono nadaje unikalny, korzenny, delikatny aromat, który zmienia smak drinków na zawsze.
Bulleit to bourbon amerykański, którego kompozycja tworzona jest zgodnie z 175-letnią recepturą. Charakteryzuje się aromatem żytniego ziarna oraz drewna z beczek. Bulleit leżakuje w dębowej beczce od 4 do 6 lat.
Barwa: intensywna, bursztynowa. Aromat: pełen słodyczy, z dominującymi nutami miodu, wanilii i marmolady pomarańczowej. Smak: wyjątkowo dojrzały, dymny, z nutą wanilii i pikantnymi akcentami. Serwowanie: najlepiej podawać z lodem w szklance typu tumbler
Bulleit Rye to żytnia whiskey marki Bulleit wydana w 2011 roku. Przez ekspertów uważana jest za jedną z najlepszych whiskey w swojej kategorii. Produkowana jest w Lawrenceburgu, w stanie Kentucky. Receptura tej whiskey zawiera 95% destylatów żytnich oraz 5% destylatów ze słodowanego jęczmienia. Bulleit Rye dojrzewa w dębowych beczkach przez około 4 lata.