Galeria trunków - Drinki

Kir Royale - Owocowy koktajl z szampanem

Kir Royale koktajl z szampanem i likierem z czarnej porzeczki

Kir Royale to wyrafinowany koktajl, który jest wariacją na temat klasycznego Kira, przygotowywanego z białego wina i likieru z czarnej porzeczki. Wersja Royale wykorzystuje szampana, co nadaje drinkowi luksusowy charakter i musujący efekt. Crème de cassis dodaje głębokiego, owocowego smaku oraz pięknej, rubinowej barwy.

Przepis na Kir Royale

Składniki:

  • 90 ml szampana (lub innego wytrawnego wina musującego)
  • 10 ml crème de cassis (likier z czarnej porzeczki)

Przygotowanie Kir Royale:

  1. Do kieliszka do szampana wlej crème de cassis.

  2. Delikatnie uzupełnij kieliszek schłodzonym szampanem.

  3. Jeśli chcesz dodaj kilka sztuk owoców leśnych, np. malin, jeżyn.

Historia i pochodzenie Kir Royale

Klasyczny Kir, znany również jako "Blanc-cassis," powstał w regionie Burgundii i składa się z białego wina oraz crème de cassis, likieru z czarnej porzeczki. Kir został nazwany na cześć Félixa Kira, francuskiego księdza i burmistrza miasta Dijon, który popularyzował ten koktajl po II wojnie światowej. Félix Kir był zagorzałym promotorem lokalnych produktów, w tym białego wina aligoté i likieru z czarnej porzeczki, które były podstawowymi składnikami klasycznego Kira.

Kir Royale, czyli "królewska" wersja Kira, powstał później jako bardziej luksusowa i elegancka odmiana tego drinka. Zamiast białego wina, w Kir Royale używa się szampana, co nadaje koktajlowi musujący charakter i podkreśla jego wyrafinowany smak. Kir Royale szybko zyskał popularność na całym świecie, stając się symbolem elegancji i wyrafinowania.

Oceń przepis na drink.
  • Autor: Galeria Trunków
  • Aktualizacja: 2024-07-18
  • Dodaj komentarz (0)

Nowy komentarz

Odpowiadasz użytkownikowi:Anuluj

Captcha